Straff og hjelp i narkotikasaker for ungdom

Master i Sosiologi Thomas Anton Sandøy ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved UiO forsvarte sin avhandling for graden Ph.d: "Alternative sanctions for young drug offenders. From punishment to help?" mandag 2. mai.
Dette doktorgradsprosjektet presenterer ungdommers erfaringer med betingede påtaleunnlatelser, samt de overordnede effektene av tiltaket. Basert på kvalitative intervjuer med unge som gjennomgår slike alternative straffereaksjoner og analyser av registerdata for alle norske ungdommer siktet for mindre narkotikalovbrudd, belyser avhandlingen virkningene av endret straffeutmåling både på individ- og gruppenivå.
Resultatene viser at praksisendringen har ført til nye opplevelser av straff, indirekte motivasjon for atferdsendring, sosial ulikhet i straffegjennomføring, samt redusert tilbakefallsrisiko.
Forebyggende straff
De helse- og sosialfaglige intervensjonene omtales ofte som alternativer til straff, men analysene i dette doktorgradsprosjektet viser at tiltakene heller bør forstås som en alternativ straff. Ungdommer som mottar alternative reaksjoner, beskriver ulike former for tap som skiller seg fra tradisjonell bøtelegging.
Varigheten av reaksjonene og gjennomføringen av urinprøvekontroll fremstår som særlig inngripende. Samtidig viser analyser av registerdata for narkotikasiktede på 2000-tallet at betingede påtaleunnlatelser reduserer tilbakefallsrisikoen til registrert kriminalitet sammenlignet med bøter. Heller enn å se disse to funnene som motstridende, argumenteres det for at den forebyggende effekten av alternative reaksjoner kan være et resultat av positive møter med helse- og sosialarbeidere så vel som negative straffeopplevelser.
Foreldrenes rolle
Hovedgrunnen til å erstatte bøter med alternative reaksjoner er å motivere til varig atferdsendring hos unge lovbrytere. De intervjuede i prosjektet snakket mye om endring, men knyttet det i liten grad til innholdet i intervensjonene. Den viktigste grunnen for å kutte ut/ned deres bruk av illegale rusmidler, var av hensyn til foreldre. Gjennom deltakelse i oppfølgingsprogrammene ønsket de unge å gjenopprette tillitsforholdet til sine omsorgspersoner. Erkjennelser av personlige problemer med rusmiddelbruk var underordnet.
På samme måte som disse fortellingene stiller spørsmål ved hvor dypt endringene stikker, synliggjør de viktigheten av uformell sosial kontroll. Noen foreldre er imidlertid i en bedre posisjon for å involvere seg i sine barns strafferettslige prosesser enn andre. Analyser av registerdata viser at barn av foreldre med høy inntekt og utdanning er noe overrepresentert blant dem som får en alternativ reaksjon over en bot. Denne sosiale skjevheten kan være et uttrykk for at foreldres involvering i sine barns straffegjennomføring er et ressursspørsmål.
Avhandlingen viser på denne måten at intervensjonene ikke nødvendigvis treffer dem som trenger det mest.
Kontakt: Thomas Anton Sandøy
Nøkkelord
Kontakter
Steinar Hafto MyreKommunikasjonssjef
+47 22 85 00 32 / +47 924 15 962
Jorunn KanestrømSeniorrådgiver
+47 22 85 00 50 / +47 988 08 769
Bilder

Lenker
Om UiO - Det juridiske fakultet
Det juridiske fakultetet i Oslo er den største utdanningsinstitusjonen i landet for juristar, og ein sentral aktør innan juridisk forsking.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det juridiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Norges første Kriminologikonferanse 23. og 24. mai23.5.2023 07:47:40 CEST | Pressemelding
Hva er de store utfordringene innen kriminalitet og kriminalitetskontroll i dag, og hvor godt rustet er vi til å forstå og møte dem? Dette og flere andre spørsmål er tema når Institutt for kriminologi og rettssosiologi arrangerer Norges første kriminologikonferanse.
- Manipulasjon under politiavhør har vært svært vanlig i Norge9.3.2023 09:18:43 CET | Aktuelt
Tortur som virkemiddel under politiavhør i Norge hører fortiden til. Men har noen avhør i nyere tid likevel vært så tøffe at de må anses som tortur?
Samrerettssymposiet 23.november 202221.11.2022 10:18:38 CET | Pressemelding
Hva slags samerettslig kompetanse trenger jurister for å identifisere og løse sentrale samfunnsmessige problemstillinger? Sentrale aktører møtes 23. november for å diskutere samerettslige spørsmål knyttet til undervisning og kunnskapsbygging.
Alternative reaksjoner hjelper og straffer unge narkotikalovbrytere11.10.2022 13:01:23 CEST | Pressemelding
Helt unge narkotikalovbrytere blir sjeldnere registrert med nye lovbrudd når de får helse- og sosialfaglig oppfølging i stedet for bøter. Samtidig opplever de oppfølgingen som inngripende og langvarig. Støtte fra foresatte betyr mye for rehabilitering.
Vil dra "fiskejussen" ut av tåka30.5.2022 10:31:32 CEST | Pressemelding
«Fiskejussen» i Norge er ikke veldig oversiktlig per i dag, men det har jusforsker Hjallen Eriksen valgt å gjøre noe med. I sin avhandling ser hun på det rettslige rammeverket for kommersielle fiskerier i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom