Nærings- og fiskeridepartementet

Støtter Store Norske-kjøp på Svalbard

Del

Nærings- og fiskeridepartementet vil bidra med penger til Store Norskes kjøp av Hurtigrutens bygninger på Svalbard.

Næringsminister Iselin Nybø.
Næringsminister Iselin Nybø.

– Store Norske er en sentral aktør på Svalbard. Selskapet er allerede aktiv innenfor eiendomsforvaltning lokalt, og har næringseiendom som ett av flere satsingsområder. Kjøpet av disse bygningene passer godt inn i Store Norskes strategi, og vil styrke selskapet, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Hoteller, boliger og næringslokaler

Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (SNSK) offentliggjorde i dag at de kjøper Hurtigruten Svalbards bygninger på Svalbard. Kjøpet inkluderer hoteller, boliger og næringslokaler. Partene inngår også en langsiktig avtale om at Hurtigruten skal stå for drift av hotellene.

Avtalen mellom Store Norske og Hurtigruten er inngått på kommersielle vilkår og transaksjonen skal gi en forretningsmessig avkastning. Nærings- og fiskeridepartementet har vurdert transaksjonen ved hjelp av finansiell og juridisk rådgiver.

Pris: 690 millioner kroner

Transaksjonen har en ramme på 690 millioner kroner, hvorav 105 millioner kroner er avhengig av at Hurtigruten oppnår sine vekst- og omsetningsmål for hotelldriften.

Nærings- og fiskeridepartementet vil bidra med finansiering på kommersielle vilkår, gjennom egenkapital til Store Norske (40 prosent av beløpet) og lån (60 prosent). NFDs tilslutning og bidrag gis med forbehold om samtykke fra Stortinget. Departementet vil legge frem saken for behandling i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Om SNSK

  • SNSK er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet.
  • Statens begrunnelse for eierskapet fremgår av eierskapsmeldingen. Målet er blant annet å ha en aktør på Svalbard som bidrar til at samfunnet i Longyearbyen opprettholdes og videreutvikles på en måte som understøtter de overordnede målene i norsk svalbardpolitikk, som beskrevet i svalbardmeldingen.
  • Store Norskes virksomhet består av gruvedrift, utvikling og forvaltning av bolig- og næringseiendoms, energi og logistikk.
  • Næringseiendomsaktivitetene skal drives på forretningsmessig grunnlag, og understøtte de overordnede målene i norsk svalbardpolitikk.

Kontakter

Bilder

Næringsminister Iselin Nybø.
Næringsminister Iselin Nybø.
Last ned bilde

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom