Stort gap mellom produksjon av fossil energi og klimamål

Ny utgave av Production Gap Report ble offentliggjort onsdag 20. oktober. Den årlige rapporten, som utgis av ledende forskningsinstitusjoner i samarbeid med FNs miljøprogram, ser på gapet mellom produksjonsnivåene som er nødvendige for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5°C og landenes planlagte og anslåtte produksjon av fossilt brensel.
- Det er alarmerende funn. To år etter at første versjon av rapporten ble lansert, og med klimakrisen mer presserende enn noen gang, er det fortsatt “business as usual”. Nok en gang ser vi at verden er langt unna omstillingen som må til for å nå Parisavtalens mål, og at politiske ambisjoner og forpliktelser ikke samsvarer med den reelle aktiviteten, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
- Global produksjon av fossilt brensel må reduseres betraktelig, og raskt, de neste årene skal vi klare å nå målene i Parisavtalen og unngå katastrofale klimaendringer, som ødelegger både natur og lokalsamfunn. Vi har fortsatt tid, men mulighetsvinduet stenger raskt. Klimatoppmøtet i Glasgow i november blir avgjørende, sier Andaur.
Bidrar til å øke klimakrisen
Årets rapport inneholder gjennomgang av 15 kull-, olje- og gassnasjoner. Norge er ett av dem. Rapporten konkluderer med at det legges opp til en økning i den globale olje- og gassproduksjonen de neste to tiårene, og bare en beskjeden nedgang i kullproduksjonen.
- Norge er et av landene som har aller beste forutsetninger for å lykkes med omstillingen, men i stedet graver vi oss dypere ned i oljeavhengigheten. Det er svært problematisk, både fordi Norge da er dårligere rustet for å ta del i det grønne skiftet, og fordi vi bidrar til å øke klimakrisen. Regjeringsplattformen fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet tar ikke disse utfordringene på alvor, men gir i stedet oljenæringen alt de peker på, sier Andaur.
Må ta ansvar
Den ferske rapporten er tydelig på at regjeringer verden over har en hovedrolle å spille for å lukke gapet og sikre overgang til fornybar energi.
- Norsk oljenæring må omstilles hvis Norge skal lykkes i å minske klimarisiko og kutte utslipp. Derfor må regjeringen avslutte letingen etter nye oljefelt, stanse godkjenning av nye olje- og gassutbygginger og la være å forlenge utvinningstillatelser på norsk sokkel. I tillegg må et nytt oljeskatteregime, som ikke oppmuntrer til nye investeringer i petroleumsvirksomhet, på plass.
Nøkkelord
Kontakter
Elena SolbergPresseansvarlig
Tel:+47 482 04 130esolberg@wwf.noBilder

Lenker
Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
1 av 2 velgere sier natur og klima blir viktig når de skal stemme i høst22.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Det kommer frem i en fersk Opinion-undersøkelse. – En klar marsjordre til politikerne om å prioritere natur og klima, sier organisasjonene bak undersøkelsen.
Over 100 000 vil plante bievennlige frø20.5.2025 09:48:35 CEST | Pressemelding
På verdensdagen for bier, 20. mai, kan WWF melde om et enormt engasjement for naturen og biene. Over 100 000 har bestilt gratis bievennlige frø fra WWF.
Klar til å slukke lysene?21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 22. mars kl. 20.30 er det duket for Earth Hour, kampanjen hvor lysene slukkes i signalbygg og private hjem i én time for å minne politikerne om at natur- og klimakrisen krever akutt handling.
WWF anker dommen fra Oslo tingrett25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi er ikke enige med vurderingene gjort av Oslo tingrett og mener at dommen inneholder flere alvorlige feil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
WWF vinner ikke frem i Oslo tingrett13.2.2025 18:05:50 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond saksøkte staten for å ha åpnet norske havområder for gruvedrift på havbunnen uten tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene for natur. Oslo tingrett har ikke gitt miljøorganisasjonen medhold.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom