National Geographic

Storserien «Mars» viser hva som skjer når vi skal leve sammen på en ny planet

Del

Hvordan unngår vi å gjøre de samme tabbene på Mars som på jorden? Det er den røde tråden i sesong to av den påkostede scifi-serien «Mars», med premiere på National Geographic søndag 11. november kl. 21.00.

Drømmen om å reise til Mars har vært tema for en drøss filmer og TV-serier.

Nå er drømmen svært nær å bli virkelig, og mange eksperter tror den første marslandingen med mennesker bare er få år unna.

Ved hjelp av anerkjente eksperter og noen av Hollywoods fremste serieskapere viser TV-serien «Mars» - en hybrid mellom fiksjon og dokumentar - hva som kan skje når vi skal etablere oss på planeten.

Sesong to starter på National Geographic søndag 11. november kl. 21.00.

Konflikt mellom kapital og vitenskap

Første sesong av «Mars» hadde fokus på jomfruturen til vitenskapsfolkene fra International Mars Science Foundation (IMSF).

I sesong to har de første menneskene vært på Mars i fem år, og året er 2042. IMSF klarer ikke å finansiere kolonien selv, og slipper derfor til kommersielle krefter. Men klarer de ofte motstridende interessene mellom vitenskap og privat næringsliv å leve sammen?

– Å forlate jorda sikrer menneskehetens overlevelse, og vi har teknologien og evnene til å reise til dit - men hva vil det kreve å faktisk leve der? En reise mellom jorda og Mars vil ta mellom seks og ni måneder, så før vi velger å forlate kloden bør vi være sikre på at Mars kan bli et permanent hjem, sier forfatter Stephen Petranek, som har skrevet boken («How we’ll live on Mars») som serien bygger på.

Av andre spennende problemstillinger serien tar opp er spørsmålet om graviditet og fødsel på Mars, hvordan kroppene våre vil reagere i møte med planetens ukjente virus og bakterier - og hvordan vi skal håndtere de ofte lite gjestmilde omgivelsene på den røde planeten.

Norsk innslag

TV-veteran Dee Johnson er sesongens showrunner, og blant øvrige produsenter finner vi Hollywood-legendene Ron Howard og Brian Grazer og deres Imagine Entertainment.

Av ekspertene som prater i serien kan vi for eksempel nevne Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musk, forfatter Andy Weir («The Martian»), tidligere NASA-sjef Ellen Stofan, forfatter og aktivist Naomi Klein og Bill Nye fra The Planetary Society.

Første episode har for øvrig også en lengre dokumentarsekvens med norske Morten Bergan, og hans arbeidshverdag på oljeplattformen Goliat.

Et dokumentarteam fra National Geographic dro ut for å filme Bergan, fordi det er paralleller mellom oljearbeiderne og de første pionerene som ankommer Mars i serien.

– Oljeriggen i Norge representerer arbeiderne som kommer til Mars for å høste av naturressursene der. Det er på ingen måte dårlige mennesker, men folk som kommer for å gjøre sitt beste i lite gjestmilde omgivelser, forteller «Mars»-showrunner Dee Johnson.

Sesong to av «Mars» starter opp på National Geographic 11. november kl. 21.00.

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Den norske oljearbeideren Morten Bergan (bildet) er en viktig person i sesongpremieren av «Mars».
Den norske oljearbeideren Morten Bergan (bildet) er en viktig person i sesongpremieren av «Mars».
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om National Geographic

National Geographic
National Geographic
Karenslyst Allé 2
0214 Oslo

http://natgeotv.no

Smart TV på sitt beste. National Geographic gir deg programmer som vekker interesse og pirrer nysgjerrigheten din, og vi er etterrettelige i alt vi gjør. National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.

Følg saker fra National Geographic

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra National Geographic på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra National Geographic

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom