Anima - Stopp dyremishandling

Store egg forårsaker indre skader på flertallet av høns

Del

Ny studie viser at over 4 av 5 industrihøns opplever brudd på brystbenet. Eggene presser på hønene fra innsiden og er for store for kroppen å håndtere. Dette kommer av intensiv avl, der høns har blitt avlet til å ha mindre kropper, og legge mange og store egg. Ifølge forskerne er dette et globalt problem.

Verpehøns i bur fra eggindustrien.
Verpehøns i bur fra eggindustrien.

Studien fra Københavns Universitet skal ifølge forskerne være den største noensinne av sitt slag, og de kom fram til at omkring 85 prosent av industrihøns opplevde beinbrudd i brystet i løpet av livet. De svært omfattende problemene gjelder alle industrihøns uavhengig av land.

– Vi visste godt at det var et problem, men vi hadde ikke forventet at det nærmest gjelder alle høns i landet. Disse dyrene har det vondt, både når bruddet skjer og etterfølgende, så det er et voldsomt dyrevelferdsproblem vi står med her, forteller Ida Thøfner fra Institutt for Veterinærer og Husdyrvitenskap i et innlegg på nettsiden til Københavns Universitet.

Og fortsetter – Vi står overfor et gigantisk globalt dyrevelferdsproblem.

En moderne verpehøne i Norge legger omtrent 330 egg i året, og har blitt slik på grunn av intensiv avl. Til sammenligning legger en vill høne i det fri nærmere 20 stk.

– Hovedsaklig bruker vi samme type høns i Norge og Danmark, under lignende forhold. Det er derfor ingen grunn til å tro at det er stort annerledes i Norge. Her har vi over 4 millioner verpehøns. Ikke nok med at de fleste høns står som sild i en tønne og aldri ser dagens lys, så lider veldig mange av disse hønene over lengre tid med ødelagte kropper, forteller Kampanjeleder i Anima Niklas Fjeldberg.

I industrien er de fleste dyrearter avlet til turboproduksjon fortsetter Fjeldberg –  Dette problemet kommer som et resultat av mange års avl hvor dyr nærmest blir redusert til maskiner. Akkurat som at en turbokyllings ekstreme vekst gir store dyrevelferdsproblemer, så lider disse hønene av å legge ekstremt mange egg.

Om studien
I studien ble det sett på flere konvensjonelle verpehøns typer, blant annet brun og hvit Lohmenn også kjent som Brun og Hvit Italiener. Totalt ble det sett på 4794 høns fra 40 flokker som ble undersøkt på enden av deres eggleggende dager. Undersøkelsen innebar at de ble avlivet på farmen for så at det ble gjennomført en obduksjon.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Verpehøns i bur fra eggindustrien.
Verpehøns i bur fra eggindustrien.
Last ned bilde
En visuell forskjell om hvor mange egg en vill høne legger i sammenligning til en moderne industri høne. Bilde: Anima
En visuell forskjell om hvor mange egg en vill høne legger i sammenligning til en moderne industri høne. Bilde: Anima
Last ned bilde

Om Anima - Stopp dyremishandling

Anima - Stopp dyremishandling
Anima - Stopp dyremishandling
Postboks 1073 Sentrum
0104 Oslo

92 98 77 65https://stoppdyremishandling.no

Anima er en dyrevernforening som i 2000 ble grunnlagt i Danmark, og som kom til Norge i 2017. Internasjonalt er organisasjonen kjent som Anima International, og opererer i 10 land. Anima jobber for at dyr skal bli respektert, ikke misbrukt. Om det er kjæledyr, husdyr, pelsdyr, forsøksdyr eller dyr i underholdning.

Anima griper inn der det er behov og jobber målrettet for å oppnå konkrete resultater for dyrene. Organisasjonen fokuserer på å påvirke både politikere, bedrifter og forbrukere. Animas viktigste oppgave er å være en stemme for dyrene, da de ikke kan snakke for seg selv.

Følg pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Anima - Stopp dyremishandling på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

Dyreindustrien er som en gal forsker uten etisk kompass10.9.2021 11:49:10 CEST | Debattinnlegg

Etter over 10 års arbeid med dyrevern er det mye som skal til for å sjokkere meg når det gjelder forholdene for dyrene i landbruket. Likevel var jeg målløs etter å ha lest om resultatene av en ny studie fra Københavns Universitet, som viser at 85 prosent av alle verpehøner i Danmark har et ødelagt brystben. Ja, du leste riktig. Mer enn fire av fem høner dør i løpet av sitt korte liv med smertefulle beinbrudd. Og det er all grunn til å tro at problemene også er omfattende i Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom