BankAxept

Stor splid om Norges nye ord

Del

Å finne et samlende, norsk ord på kontaktløs betaling er ikke lett. De språklige forskjellene spriker fra tæppe til bippe, avhengig av hvor i Norge du bor, viser en fersk undersøkelse fra Norstat.

Bipper, skanner, rasker, tapper eller blæster du kortet ditt? Det er spørsmålet Norge ikke klarer å enes om, og som 2000 nordmenn nylig ble spurt om. 

I de fleste butikker trenger du ikke lenger taste kode eller «dra kortet» når du skal betale småbeløp. Teknologien som ligger bak heter «near field communication», men vi mangler et ord for betalingshandlingen som er Norges raskest voksende betalingsmåte. 

På oppdrag fra BankAxept har Norstat spurt 2000 nordmenn om hva de mener, og det er tydelig at bostedet ditt sier mye om hvilket ord du mener er dekkende for den nye betalingsmetoden.

Nordmenn får bestemme
- Vi har ikke et godt ord for «kontaktløs betaling» på norsk. Når vi vet at nordmenn fra nord til sør betaler med kort 441 ganger i året, er det viktig både for brukersteder og befolkningen at vi har gode ord som beskriver handlingen. Derfor ønsker vi at alle kortbrukerne skal bli med å avgjøre dette, sier komunikasjons- og markedsjef Frode Riis Andersen i BankAxept. 

Undersøkelsen avdekker at det er tydelig at bostedet ditt sier mye om hvilket ord du mener er dekkende for den nye betalingsmåten. 

I nord utmerker scannelegge og swooshe seg. I Midt-Norge vil de gjerne bippetæppe, og blæste. I vest biperrasker eller holder de kortet. I sør vil de bipe eller bippe, Telemark og Vestfold vil gjerne swipe. Buskerud vil holde kortet, Oppland swooshe. Hedmarkingene er åpne for å blæste kortet når de betaler, mens Østfoldinger tæpper for å unngå kø. I Oslo og Akershus er det tappe og tæppe som utmerker seg. 

For Norge som helhet er det fire ord som topper listen: scanne, bipe/bippe, swipe og tappe/tæppe. 

Det er en fagjury i BankAxept som til slutt skal velge det nye ordet basert på hva det norske folk mener er det beste ordet. Det endelige ordet skal velges før sommeren. 

- Gjennom denne undersøkelsen samt avstemming på nettsiden nyordet.no, vil vi kåre hva det nye ordet for kontaktløs betaling blir, sier Riis Andersen som forteller om godt engasjement rundt BankAxept sin betalingsløsning både ute i butikkene, gjennom sosiale medier og blant folk flest.

Om undersøkelsen: Norstat har intervjuet et landsrepresentativt utvalg av 2090 nordmenn om hva handlingen bør kalles. Alle har fått se en video som viser handlingen, og er deretter bedt om å beskrive handlingen med et passende ord. Listen i meldingen viser de signfikante ordene – altså de ordene som er overrepresentert i hvert fylke. 

Her er ordene som skiller seg ut fordelt på hver av landets fylker:
Finnmark: Legge eller scanne 

Troms: Scanne eller swipe 
Nordland: Scanne eller swooshe 
Trøndelag: Bippe, tæppe og swooshe 
Møre og Romsdal: Scanne og blæste 
Sogn og Fjordane: Scanne og swipe 
Hordaland: Raske, bipe og swooshe 
Rogaland: Bipe eller holde 
Vest-agder: Bipe 
Aust-Agder: Scanne og bippe
Telemark: Bippe 
Vestfold: Swipe 
Buskerud: Holde 
Oppland: Swooshe 
Hedmark: Blæste 
Østfold: Bippe, eller tæppe 
Akershus: Scanne og tæppe 
Oslo: Tappe, Tæppe

Kontakter

Bilder

Lenker

Om BankAxept

BankAxept
BankAxept
Robert Levins gate 5
0154 Oslo

BankAxept har som oppgave å utvikle nye betalingsløsninger for en verden i konstant forandring. 

1. juli 2018 fusjonerte BankAxept med BankID og Vipps til en felles organisasjon; Vipps AS. Det nye selskapet utgjør Nordens største aktør innen betaling og identifisering. Det nye selskapet eies av bankene i Norge.

Følg saker fra BankAxept

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra BankAxept på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra BankAxept

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom