SOLKOM AS

Stor solidaritetsmarkering for Ukraina i Oslo, 24. august

Del

Onsdag 24. august, er det et halvt år siden Russland gikk til angrep på Ukraina. 24. august er også den ukrainske uavhengighetsdagen. Dagen markeres med en stor solidaritetsmakeringer over hele landet. I Oslo vil det bli arrangert en stor solidaritetsmarkering hvor blant annet Høyreleder Erna Solberg og byrådsleder Raymond Johansen vil holde appell. I tillegg til Oslo vil det være markeringer i Sunndalsøra, Ålesund, Kristiansand, Bergen, Trondheim, Molde, Tønsberg og Kirkenes.

Bak markeringen i Oslo står Den ukrainske forening i Norge og Norsk-ukrainsk venneforening. Markeringen er støttet av den Ukrainske ambassaden og over 40 ulike organisasjoner, fagforbund og partier. Den vil begynne på Eidsvollsplass og bli etterfulgt av et demonstrasjonstog mot den russiske ambassaden.  

 

  • 24. august er Ukrainas Uavhengighetsdag og en veldig viktig dag for oss ukrainere. I år er det også et halvt år siden Russlands brutale angrep på hjemlandet vårt. Siden februar har titusenvis av uskyldige mennesker blitt drept og millioner av ukrainere er tvunget på flukt. Det vil bety mye for oss om flest mulig bruker denne dagen til å markere motstand mot Russland og deres krigføring i Ukraina, sier Yuliya Haugland i Den ukrainske foreningen i Norge.  

 

På arrangementets Facebookside er det nå over 2.000 som har meldt sin interesse for markeringen. Arrangørene håper mange vil komme og vise sin støtte på onsdag.  

 

  • Vi får ofte spørsmål om hva vi nordmenn kan gjøre for Ukraina. På onsdag er svaret enkelt – vis at du bryr deg! Når krigen har vart et halvt år, er det avgjørende å vise ukrainerne at vi ikke har glemt dem. Jeg håper derfor at flest mulig tar turen til Oslo sentrum eller noen av de andre stedene hvor det er markeringer og viser sin motstand mot krigen, sier Jan Ottesen i den Norsk – ukrainske venneforeningen.  

 

Arrangørene oppfordrer folk til å kle seg i vyshyvanka (Ukrainsk nasjonaldrakt), bruke gule og blå farger og lage egne plakater til støtte for Ukraina. Det er i dag ca 30.000 personer med ukrainsk bakgrunn som bor i Norge. 23.000 av disse har kommet som flyktninger det siste halve året. 

Program for den store solidaritetsmarkeringen i Oslo 

Markeringen vil begynne på Eidsvolls plass og etter dette gå mot den russiske ambassaden i Drammensveien.  

 

Eidsvolls plass (17:00 – 17:50) 

  • Ingebjørg Bratland åpner med den Den ukrainske nasjonalsangen  
  • Et minutts stillhet for ofrene i krigen 
  • Appeller Den ukrainske forening i Norge, Norsk – Ukrainsk Venneforening og den ukrainske ambassaden 
  • Appeller fra norske politiskere, blant annet Erna Solberg, Raymond Johansen og Ola Elvestuen 
  • Appell fra Ukrainske flyktningeungdommer  
  • Ukrainsk sang v FolkeMelodi. De vil også avslutte med den ukrainske nasjonalsangen  

Demonstrasjonstog (17:50 – 18:15) 

Markeringen fortsetter mot den russiske ambassaden. Det vil bli sang og musikk underveis.  

 

Avslutning Drammensveien (18:15 – 18:45) 

Markeringen avsluttes med taler fra ulike organisasjoner og musikk i Drammensveien.  

I den grad media ønsker å komme i kontakt med Ukrainere som bor i Norge eller med innlederne på markeringen kan vi bistå med å tilrettelegge dette.  

Kontakter

Kontaktinformasjon:

Yuliya Haugland, presseansvarlig Den ukrainske foreningen i Norge (tel. 924 27 971)

Jan Ottesen, talsperson Norsk-ukrainsk venneforening (tel. 900 91 037)

Natalia Ravn-Christensen, presseansvarlig Den ukrainske foreningen i Norge (Tlf. 994 76 616)

Bilder

Lenker

Om SOLKOM AS

SOLKOM AS
Stortingsgata 22
0161 OSLO

99226638

Norsk-ukrainsk venneforening ble stiftet etter invasjonen og støtter Ukrainas kamp for sin legitime rett til selvbestemmelse og arbeider for økt støtte til Ukraina.

Den ukrainske foreningen i Norge er en organisasjonen for ukrainere i Norge, med lokalavdelinger over hele landet.  

Følg pressemeldinger fra SOLKOM AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SOLKOM AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.