Stor skuffelse over EU-nei til karbonfangst på Klemetsrud
EUs innovasjonsfond har vedtatt å støtte avkarboniseringsprosjekter for 11 milliarder kroner, men CO2-prosjektet på Klemetsrud får ikke penger i denne omgang. – Dette var en stor skuffelse. Nå må regjeringen sikre at prosjektet likevel blir realisert, sier Tekna-president Lars Olav Grøvik.

Det var knyttet store forventninger til hvilke avkarboniseringsprosjekter EUs innovasjonsfond ville gi støtte til. I Norge var det spesielt store forventninger til om det var satt av midler til karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.
- EUs nei er et slag i magen. Klemetsrudanlegget er viktig for at vi skal få en helhetlig satsing på karbonfangst- og lagring (CCS), og EUs støtte var viktig både økonomisk, men også for å knytte Europa tett opp til den norske CCS-satsingen, sier Grøvik.
Han mener Støre-regjeringen nå må oppfylle politikken fra opposisjon, der bygging av Klemetsrud-anlegget var sentralt.
- Regjeringen og Oslo kommune må nå gå sammen med Fortum om å få finansiering på plass slik at det kan tas en investeringsbeslutning. Vi har nå kastet bort et år ved vente på EU-støtte som ikke kom. Vi må nå få satt spaden i jorda og komme i gang, sier han.
- Ikke glem Glasgow-formuleringer
Tekna-presidenten minner også statsministeren om hans budskap fra klimatoppmøtet i Glasgow, der CCS ble trukket fram som nødvendig for at verden skal nå klimamålene.
- Støre understreket hvor dårlig tid vi har for å komme i gang, og samtidig hvor langt framme Norge ligger teknologisk på CCS-området. Nå er tiden inne for å vise at de er handlekraft og vilje bak festtalene, sier han.
Grøvik merker seg at leder for Fortums karbonfangstprosjekt på Klemetsrud Jannicke Gerner Bjerkås fortsatt har tro å at prosjektet vil realiseres.
- Vi har et modnet prosjekt som er gryteklart, og med en sikker delfinansiering som er på plass. Nå må politikerne ta ansvar for den siste finansieringen slik at vi kan komme i gang, sier Grøvik.
Nøkkelord
Kontakter
Haakon BruusgaardSpesialrådgiver
Tel:93 25 95 72haakon.bruusgaard@tekna.noMona Raa RavndalKommunikasjonssjef
Tel:94 29 70 48morav@tekna.noBilder

Om Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Dronning Mauds gate 15
0201 Oslo
22 94 75 00https://www.tekna.no/
Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap. Våre 90 000 medlemmer jobber hver dag med å løse samfunnets utfordringer gjennom innovasjon og ny teknologi. Tekna er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne.
Følg pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Fortsetter som generalsekretær i Tekna 23.6.2022 14:00:00 CEST | Pressemelding
Line Henriette Holten har ledet Tekna i 3,5 år, en periode med rekordvekst og en svært positiv utvikling i organisasjonen. - Vi er derfor svært glade for at ho har takka ja til vidare engasjement som generalsekretær i Tekna, seier Lars Olav Grøvik, president i Tekna.
Her er reglene for når du kan ta ut ferie22.6.2022 12:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien nærmer seg, men stadig flere arbeidstakere ønsker å ta ut ferie utenfor de tradisjonelle sommermånedene. Opparbeidet ferie, dyre flybilletter og et mer fleksibelt arbeidsliv kan være blant årsakene. Men kan du egentlig bestemme selv når ferien skal avvikles?
Tekna vokser i rekordfart20.5.2022 13:21:04 CEST | Pressemelding
Tekna er blant fagforeningene i landet med høyest vekst. Ved nyttår hadde fagforeningen 93 229 medlemmer, og vokste med hele 7,3 prosent fra 2020, viser tall fra SSB, som ble publisert 20. mai.
Håpløst budsjett for studentene 12.5.2022 12:06:32 CEST | Pressemelding
Tekna-Student er skuffet over at regjeringen ikke øker studiestøtten i Revidert nasjonalbudsjett (RNB). – Regjeringen er i ferd med å begrave heltidsstudenten, sier leder av Tekna Student, Marcus Steen Nitschke.
Studiestøtten slukes av boligkostnader – frykter økt klasseskille12.5.2022 09:05:25 CEST | Pressemelding
8 av 10 teknologistudenter bruker over halvparten av studiestøtten til husleie. 4 av 10 sier at de sliter med å få endene til å møtes økonomisk, og 54 prosent er avhengig av en deltidsjobb for å klare seg økonomisk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom