Frende Forsikring

Stor skredfare og søkk vått i Nordland

Del

Mildværet herjer med Nordland i dag. Det er stor snøskredfare i fjellet og varsles kraftig vind og mye nedbør.

Søkk vått i Nordland. Illustrasjonsbilde: Pixabay
Søkk vått i Nordland. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Uvanlig mild og fuktig luft fra sørvest treffer Nordland i løpet av mandag. På det meste er det ventet 100 mm regn, og ifølge Meteorologisk institutt i Tromsø er det svært uvanlig med så mye nedbør på så kort tid. Forsikringsselskapet Frende, som blant andre er eid av Helgeland sparebank, er forberedt på skader.

- Med så mye regn på kort tid, og oransje og gule farevarsler i Nordland, er vi i beredskap hos oss, sier Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonssjef i Frende. Hun sier nordlendingene er vant til litt vær, men at det er flere enkle grep du kan gjøre for å hindre skade.

Dette kan du gjøre

- Du kan sørge for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide. Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør du få tingene dine opp fra gulvet, sier hun. Rekker du det, kan du se over stikkrenner, nedløp og drensrør og sjekke at vann får fritt leide vekk til kummer og rister.

- Veigrøfter og stikkrenner går ofte helt eller delvis tette på grunn av snø, kvister og annen tilgroing, og fordi rister foran inntak ikke blir rensket opp, sier Slettemoen. Her har lokal beredskapsmyndighet, og hver enkelt forsikringstaker et ansvar for å begrense skade.

Alt som er forsikret mot brannskader også forsikret mot naturskader, gjennom Norsk Naturskadepool. 

- Tette avløp og utette tak blir fort en svært kostbar erfaring for deg som eier hus, sier Slettemoen. Standard husforsikring dekker sjelden skader som skyldes at vann har trengt inn i boligen fra tak og utvendige nedløp. Det kan bety at du som huseier må betale hele skaden selv.

Sjekk båten

Flere båthavner fikk store værskader på anlegg vinteren som var, og har mange har innført krav om fortøyning med dempere på tau.

- Ofte må det doble fortøyninger til, om båten skal ligge trygt, sier Slettemoen. Er det meldt sterk vind anbefales det ofte å sikre båtene med ekstra spring, men selv ikke det er godt nok, om tauverket er morkent.

- Er det lenge siden du byttet tauverk kan det være en tanke. Og sørg også for å få øst båten for vann når det verste regnet har gitt seg, sier hun.

Stor skredfare

På varsom.no ligger farevarsler fra NVE, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Det er rødt farevarsel med stor snøskredfare for Helgeland i dag. Over mildværsgrensen ventes det kraftig vind og stor transport av snø.

- Ifølge farevarselet er det ventet at naturlig utløste skred kan bli store og skredutsatte veier og bebyggelse vil være utsatt, sier Slettemoen. Med været som er meldt blir det lite trivelig å ferdes i fjellet og det kan være utfordrende å navigere seg rundt og utfordrende å vite hvor du er i forhold til skredterreng og utløpsområder.

For Salten og Saltfjellet forventes det gult farenivå på nedbør.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Søkk vått i Nordland. Illustrasjonsbilde: Pixabay
Søkk vått i Nordland. Illustrasjonsbilde: Pixabay
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Jonsvollsgaten 2
5011 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Frende Forsikring har Norges mest fornøyde forsikringskunder og det beste skadeoppgjøret (EPSI 2019). Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av 15 lokale sparebanker og har rådgivere landet rundt. Vi har nær 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom