Bisnode

Stor konkursøkning i Sverige, mens Danmark har halvering under koronakrisen

Del

Bisnodes skandinaviske konkursstatistikk viser forskjeller i antallet konkurser mellom Norge Danmark og Sverige under koronakrisen. I Danmark gikk antallet konkurser ned med 51 prosent i perioden mars, april og mai, mens Sverige opplevde en økning på 25 prosent og Norge på 6,3 prosent. Forskjeller i de ulike landenes støttepakker til næringslivet kan være en mulig årsak til den store ulikheten landene i mellom.

I Danmark gikk antallet konkurser ned med 51 prosent i perioden mars, april og mai, mens Sverige opplevde en økning på 25 prosent og Norge på 6,3 prosent.
I Danmark gikk antallet konkurser ned med 51 prosent i perioden mars, april og mai, mens Sverige opplevde en økning på 25 prosent og Norge på 6,3 prosent.

Myndighetenes korona-strategi har som kjent vært svært ulik mellom de skandinaviske landene. Mens Norge og Danmark lenge stengte ned det meste, har Sverige holdt skoler, butikker og restauranter åpent gjennom hele krisen. En strategi som skulle holde økonomien mest mulig i gang, og sikre folk arbeid. Likevel opplever Sverige en dramatisk økning i konkurser hos aksjeselskaper, mens Danmark utrolig nok har halvparten så mange konkurser i mars, april og mai, som i samme periode i fjor. Norge opplever kun en moderat økning.

– Selv om tiltakene mot konkurser er relativt like i Sverige, Danmark og Norge, varier størrelsen på pakkene en god del. Danmark har relativt sett gitt svært sjenerøse støttepakker til sitt næringsliv, mens Sverige ikke har brukt like mye. Det kan nok langt på vei forklare den svært store forskjellen på korona-konkurser i Sverige og Danmark, sier Analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode Norge.

Økning i Sverige, men flest i Norge

Tallene fra data- og analyseselskapet Bisnode, viser at 2142 aksjeselskaper har gått konkurs i Sverige i ”korona-månedene” mars, april og mai. En økning på 25 prosent fra samme periode i fjor. Dette i stor kontrast til Danmark, hvor konkursene har gått ned med hele 51 prosent. Her har 1365 bedrifter gått konkurs i perioden. I Norge har 1478 bedrifter gått konkurs eller blitt tvangsavviklet av myndighetene. Det er en oppgang på 6,3 prosent. For å sammenligne er det her kun sammenlignet tall for aksjeselskaper (AS og ASA). Relativt sett er det flest konkurser i Norge, sett opp mot folketall og størrelsen på et samlet næringsliv.

En annen mulig forklaring til de store forskjellene kunne vært et etterslep i håndteringen av konkursbegjæringer. – Vi ser ikke noen større etterslep i konkursbegjæringer i Sverige og Danmark, men det gjør vi Norge. Her har skattemyndighetene ventet en god stund med å sende konkursbegjæringer videre til retten. Men samtidig vil vi være varsomme med å dra for sterke konklusjoner til de store forskjellene i konkurstallene, sier Almskog.

Viktig indikator

I alle de tre skandinaviske landene gis det både støtte til dekning av faste kostnader og mulighet for statsgarantert lån for ekstra likviditet gjennom krisen. Det er også gitt utsatte frister for betaling av skatter og avgifter. I Sverige og Danmark har de endret sykelønnsordningen slik at man nå får betalt sykepenger fra første dag man er syk, en ordning som er vanlig i Norge. Bedrifter i Sverige har nå også muligheter til kortidspermittering, en ordning som finnes i Danmark og Norge fra tidligere, men hvor arbeidsgiverperioden har blitt redusert.

– Statistikk over konkurser kan gi en viktig indikator på hvordan det står til med næringslivet i de tre landene, og hvilken effekt nedstenging har. En sammenligning med nabolandene kan også lære oss noe om hvordan de nasjonale hjelpepakkene til næringslivet virker, forklarer Almskog i Bisnode.

For tidlig å konkludere

I alle tre landene har bedriftene fått utsatt frister for innbetaling av skatter og avgifter. – Det hjelper på likviditeten under krisen, men kan fort bli et problem når de utsatt regningene skal senere skal betales samtidig med de som har ordinære frister. Vi tror derfor det vil komme flere korona-konkurser i tiden framover enn det vi har sett til nå, sier Almskog i Bisnode, som til slutt kommer med en advarsel: Konkurs hos en bedrift kan fort dra andre med seg. Det er derfor viktig å følge godt med på kundene og vurdere kreditter nøye. Spesielt nå i krisetider. 

Nøkkelord

Kontakter

Kari Mette Almskog
Analysesjef Bisnode Norge AS
Telefon: Mobil: +47 90 19 18 18

E-Post: kari-mette.almskog@bisnode.com

Bilder

I Danmark gikk antallet konkurser ned med 51 prosent i perioden mars, april og mai, mens Sverige opplevde en økning på 25 prosent og Norge på 6,3 prosent.
I Danmark gikk antallet konkurser ned med 51 prosent i perioden mars, april og mai, mens Sverige opplevde en økning på 25 prosent og Norge på 6,3 prosent.
Last ned bilde
Vi tror derfor det vil komme flere korona-konkurser i tiden framover enn det vi har sett til nå, sier Kar Mette Almskog i Bisnode
Vi tror derfor det vil komme flere korona-konkurser i tiden framover enn det vi har sett til nå, sier Kar Mette Almskog i Bisnode
Last ned bilde

Dokumenter

Om Bisnode

Bisnode
Langkaia 1
0150 Oslo

22 45 90 00http://www.bisnode.com/norge

Bisnode er et ledende europeisk data- og analyseselskap. Vi hjelper bedrifter med å finne og administrere sine kunder gjennom hele kundens livssyklus. Vi gjør dette ved å samle og utvikle smarte data for å gjøre våre kunder i stand til å ta smarte avgjørelser. Bisnode har 2400 ansatte i 18 land og har hovedkontor i Stockholm, Sverige.

Følg pressemeldinger fra Bisnode

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bisnode på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bisnode

Dramatisk konkursøkning i Danmark – følger Norge etter?13.4.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding

Danmark opplever en dramatisk stigning i antallet konkurser. I første kvartal 2021 har antallet konkurser steget med hele 150 prosent sammenlignet med første kvartal 2020. Kontrasten til Sverige og Norge er stor. I samme periode har konkursene gått med 13 prosent i Sverige og 31,8 prosent i Norge. – Mye tyder på at Danmark bare ligger litt foran i løypa i forhold til Norge, og at det overraskende lave antallet konkurser går mot slutten her også, sier konkursekspert Per Einar Ruud i Bisnode Dun & Bradstreet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom