Stor interesse for tolkeutdanning på ukrainsk

– Kvalifiserte tolker er helt avgjørende for kommunikasjonen når flyktningene fra Ukraina møter den norske velferdsstaten. Vi er derfor svært glade for å kunne ta opp flere studenter på tolkeutdanningen allerede denne våren, sier rektor Christen Krogh.
Hele 128 søkere har søkt om opptak til nettstudiet «Innføring i tolking i offentlig sektor». 30 av dem vil få opptak på årsstudiet, og kan begynne utdanningen allerede i mai. I 2020 var det til sammenligning 13 søkere til tolkeutdanningen i ukrainsk.
– Tolkene som gjennomfører denne utdanningen, vil med sine kunnskaper og ferdigheter kunne hjelpe Norge med å ta imot ukrainske mennesker på en god måte. De vil dermed bidra til å sikre likeverdig behandling og til å ivareta flyktningenes rettsikkerhet, sier Krogh.
Ekstraordinær testing og kursing i hele landet
Det har også vært svært stor interesse for OsloMets ekstraordinære tilbud om testing og kvalifisering av tolker på ukrainsk gjennom tospråktesten og kurset Tolkens ansvarsområde (TAO-kurs).
Over 270 kandidater har søkt om å ta tospråktesten, og testingen arrangeres fortløpende i sju ulike byer over hele landet.
Kandidater som får tilfredsstillende resultat på Tospråktesten, får tilbud om et innføringskurs i tolking. For å gjøre innføringskurset tilgjengelig for så mange som mulig, holder OsloMet også på med å ferdigstille en digital variant.
13 nye tolker
Testen og kurset gir mulighet for å søke om oppføring i Nasjonalt tolkeregisteri laveste kategori (kategori E), og jobbe som tolkpå grunnleggende nivå. Disse tolkene kan senere søke opptak på årsstudiet i tolking og kvalifisere seg videre.
– De som gjennomfører dette kurset kan komme raskt ut i arbeid som tolk, og de første er allerede ferdige.
I løpet av forrige helg ble 13 nye tolker kurset og registrert.
– Dette tilsvarer nærmest en dobling av antall tolker i registeret på kort tid - og flere kurs blir satt opp fortløpende, avslutter Krogh.
Nøkkelord
Kontakter
Heidi ErtzeidSenior kommunikasjonsrådgiver
Forskningsformidling, mediekontakt
Bilder

Om OsloMet
OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Opptak til høyere utdanning: Møt nye studenter ved OsloMet18.7.2025 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Årets opptakstall til høyere utdanning blir kjent fredag 25. juli kl. 11.00. OsloMet inviterer til å møte noen av våre nye studenter.
SIFOs referansebudsjett er oppdatert med 2025-tall20.5.2025 11:22:06 CEST | Pressemelding
Månedlige utgifter i referansebudsjettet har økt med rundt 1170 kroner for en eksempelfamilie siden februar i fjor.
Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai5.5.2025 08:27:11 CEST | Pressemelding
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom