Stor arktisk konferanse i Tromsø med tusen deltakere fra 50 land. Men Russland mangler.
Kommende uke er Tromsø vertskapsby for en av de viktigste møteplassene for arktisk forskning og forvaltning i verden.
Fra 26. mars til 1. april arrangeres Arctic Science Summit Week (ASSW) ved UiT Norges arktiske universitet, med Norsk Polarinstitutt (NP) og Norges forskningsråd som medarrangører.
Totalt er det registrert over tusen deltakere. 350 kommer fysisk, de resterende deltar digitalt fra 50 land. Men Russland mangler.
Utestenger ikke på grunnlag av nasjonalitet, men hvem man representerer
Konferansen er en møteplass for mange internasjonale komitéer og organisasjoner tilknyttet Arktis, og har mye politisk innhold. Med Russlands invasjon av Ukraina og påfølgende innføring av sanksjoner, valgte arrangørene bak ASSW – i samråd med Kunnskapsdepartementet og Klima- og miljødepartementet – å utestenge individer som representerer russiske institusjoner, bedrifter eller organisasjoner fra arrangementet.
Arrangørene understreker at utestengelsen er av personer som representerer russiske offisielle aktører. Det har ikke noe med personens nasjonalitet å gjøre. Det betyr at russere som representerer ikke-russiske institusjoner selvsagt ønskes velkommen som deltagere. På samme måte vil for eksempel en nordmann som jobber for en russisk institusjon utestenges.
Viktigere enn noen gang med samarbeid
Årets ASSW arrangeres slik i et nytt og helt annet samarbeidsklima i Arktis enn tidligere.
Da blir det enda viktigere at resten av det arktiske forskersamfunnet fortsetter og styrker samarbeidet, og at ASSW fungerer som en arena for koordinering og samarbeid mellom de ulike vitenskapelige organisasjonene som er involvert i arktisk forskning, mener arrangørene.
– Den arktiske naturen og endringer i klima og økosystem kjenner ingen grenser, men internasjonalt forskningssamarbeid kan bidra til å finne felles løsninger. I krisetider er slikt lagarbeid særlig viktig, også med tanke å sikre stabilitet i det sirkumpolare Arktis, sier Camilla Brekke, prorektor for forskning og utvikling ved UiT.
– Arktis er ikke bare et kaldt område lengst i nord. Det som skjer i nord, angår hele verden. Presset på naturen øker. Vi trenger gode system for samarbeid om arktisk forskning, spesielt med tanke på at utfordringene i Arktis krever en helhetlig tilnærming, sier Geir Gotaas, leder for Ny-Ålesundprogrammet ved Norsk Polarinstitutt og nestleder for ASSWs arrangementskomité.
–Så får vi håpe at verden snart blir normal igjen, og at vi etter hvert på nytt kan samarbeide med vår store og viktige nabo i øst, sier Jørgen Berge, professor ved UiT og leder for ASSWs arrangementskomité.
Mer om ASSW:
- – Vi er veldig glade for å inneha vertskapsrollen i 2022 for et så stort og internasjonalt viktig arrangement som Arctic Science SummitWeek. Arrangementet understreker Tromsøs status som arktisk hovedstad og UiTs og Norsk Polarinstitutts arktiske profil og engasjement, sier prorektor for forskning og utvikling ved UiT, Camilla Brekke.
- Arctic Science Summit Week (ASSW) har siden 1999 blitt arrangert årlig i ulike land, i regi av International Arctic Science Committee (IASC). I år har UiT fått vertskapsrollen, med Norsk Polarinstitutt og Norges forskningsråd som medarrangører.
- Konferansen består stort sett av lukkede møter for de forskjellige organisasjonene og komitéene, unntatt Science Day tirsdag 29. mars, som har åpne foredrag om forskning i Arktis.
Nøkkelord
Kontakter
Geir Gotaas, Norsk Polarinstitutt
e-post: geir.gotaas@npolar.no
Tlf. 90932470
Camilla BrekkeProrektor forskning og utvikling ved UiT Norges arktiske universitetUniversitetsledelsen
Tel:+47 91588660camilla.brekke@uit.noBilder
Om UiT Norges arktiske universitet
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
250 forskere til verdens nordligste konferanse innen kunstig intelligens2.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Andre uke i januar samles forskere fra hele verden i Tromsø for å dele og lære om siste nytt innen forskning på kunstig intelligens.
Får plass i Norges dokumentarv 202412.12.2024 12:19:19 CET | Pressemelding
Nordnorsk folkemusikksamling og joikearkiv ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, blir tatt opp som en del av Norges dokumentarv 2024.
«Gutter til helsefag» del av Regjeringens likestillingsstrategi6.12.2024 13:42:22 CET | Pressemelding
Pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet skal utvikles til å bli et nasjonalt og flerårig tiltak.
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom