Stavanger Symfoniorkester

Stavanger Symfoniorkester med 60 gratis minikonserter i hele Rogaland

Del

Stavanger Symfoniorkester består av 85 musikere som i disse dager tar med seg instrumentene ut av konsertsalen i Stavanger konserthus til der folk ferdes. I dagene 14.-16. mai spiller orkesteret over 60 gratis minikonserter i hele Rogaland, fra Bach-maraton i Bispekapellet, verdensmusikk på Ostehuset til poesi i folkebibliotekene.

Stavanger Symfoniorkester spiller 60 gratiskonserter der folk ferdes i Rogaland
Stavanger Symfoniorkester spiller 60 gratiskonserter der folk ferdes i Rogaland

Stavanger Symfoniorkester skal i de neste dagene spille minikonserter i små grupper i hele Rogaland. To av disse gruppene samarbeider i anledning Bokåret 2019 med Sølvberget, Stavanger bibiotek og International Cities of Refuge Network (ICORN). Strykekvartett fra SSO og fribyforfattere skal fremføre vekselvis musikk og dikt på sitt originalspråk. 

Medvirkende

Mansur Rajih (1958) er en forfatter og menneskerettighetsaktivist fra Jemen. Han var president for den jemenittiske Studentunionen og et framskutt medlem av Den Nasjonale Demokratiske Front, det viktigste opposisjonspartiet i Jemen. To dager etter at han hadde giftet seg i 1983 ble han arrestert av de nasjonale sikkerhetsstyrkene, og det ble fabrikkert en tiltale mot ham for drap. Han ble dømt til døden, torturert og satt fengslet i femten år. Diktene hans ble smuglet ut av fengselet og trykt i aviser over hele den arabiske verden. Etter et langvarig internasjonalt press fra blant annet Amnesty og Pen International, ble han løslatt i 1998. Han har utgitt blant andre Min brors smerte (2008), Langt borte: Så nær (2003) og Horoskop: Fengsel Horoskop: Kjærleik (2000) på Cappelen Damm. Rajih kom til Stavanger som gjesteforfatter i 1998 og er bosatt sammen med familien sin i Stavanger.

Manal Al-Sheikh er poet og journalist fra Ninive i nord-Irak. Hun er utdannet ved College of Arts på Mosul universitet. Manal Al-Sheikh har vært svært aktiv i den arabiske forfatterunionen side 1993, og har gitt ut egne diktsamlinger og redigert en antologi med moderne irakisk poesi. Hun har blant annet utgitt Inhirafut-tawabeet (The Deviation of Coffins) i 1996, Umaraur-ruaa (Princes of Imaginative Visions) i 2007, Assfar Alo’zlah (Books of Seclusion) i 2008 og belnoktati elhamra tahta einhi elyousrah (with the red dot under his left eye) i 2009. Manal Al-Sheikhs arbeid er oversatt til mange språk, blant annet norsk, engelsk, italiensk og fransk. Som kvinnelig journalist var hun svært utsatt for trusler fra grupper som verken ønsket ytringsfrihet eller likestilling. Hun kom til Stavanger som gjesteforfatter gjennom fribynettverket ICORN i 2009 og er nå bosatt her.

Om ICORN

International Cities of Refuge Network (ICORN), ble opprettet i 2006 som et prosjekt på Sølvberget, Stavanger kulturhus. Forfattere i mange deler av verden utsettes for trusler og forfølgelse. Internasjonale PEN rapporterer hvert år rundt 1 000 tilfeller av fengsling eller forfølgelse av forfattere. Dette er forfattere som trakasseres og forsøkes kneblet fordi de har benyttet seg sin grunnleggende rett til å ytre seg. ICORN tilbyr forfulgte forfatter et fristed, hvor de skal kunne skrive og uttrykke seg fritt, uten å frykte for å bli sensurert eller kneblet. ICORN formidler forfattere til fribyene, og bidrar til kommunikasjon mellom fribyene og forfatterne som til enhver tid er en del av nettverket. Det finnes i dag 70 fribyer i verden som er tilknyttet ICORN, i Europa, USA og Latin-Amerika.

“Der folk ferdes” startet i 2010. Nå er det etablert som en årlig begivenhet som musikerne ser frem til. Konsertene har en varighet på ca. 30 minutter og programmet for hver enkelt konsert vil variere. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Stavanger Symfoniorkester spiller 60 gratiskonserter der folk ferdes i Rogaland
Stavanger Symfoniorkester spiller 60 gratiskonserter der folk ferdes i Rogaland
Last ned bilde
Manal Al-Sheikh
Manal Al-Sheikh
Last ned bilde
Mansur Rajih
Mansur Rajih
Last ned bilde

Lenker

Om Stavanger Symfoniorkester

Stavanger Symfoniorkester
Stavanger Symfoniorkester
Sandvigå 1
4007 Stavanger

+47 977 56 080https://sso.no

Stavanger Symfoniorkester (SSO) er et av Skandinavias mest fremgangsrike orkestre og har de senere årene hatt en betydelig kunstnerisk utvikling og stor publikumsøkning.

Orkesteret skal være en nyskapende aktør for symfonisk musikk og har internasjonale ambisjoner. SSO øver og har sine konserter i Fartein Valen i Stavanger konserthus som er rangert som en av de beste akustiske salene i verden.

Orkesteret har gjort en rekke innspillinger og vært på turné i bl. a. Japan, USA, Tyskland, Russland, Finland og Nederland. SSO var nominert til Spellemann 2018 for Gisle Kverndokks Symphonic Dances og er nominert til to Heddapriser for The Mute

Orkesteret ble grunnlagt i 1938 og består av 85 musikere fra 23 ulike nasjoner. 

Følg saker fra Stavanger Symfoniorkester

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stavanger Symfoniorkester på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Stavanger Symfoniorkester

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom