Miljødirektoratet

Status for flytting av Deisjøen-ulvene

Del
Statens naturoppsyn hadde håpet å forsøke flytting av ulveparet onsdag, men vær- og føreforhold ga ikke mulighet for trygg gjennomføring.
Onsdag var det kommet endel snø, men tåke/lavt skydekke og fare for underkjølt regn i store deler av området. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
Onsdag var det kommet endel snø, men tåke/lavt skydekke og fare for underkjølt regn i store deler av området. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet

– Selv om vi fikk sporsnø tidligere i uken er det flere forhold som hittil har gjort det umulig å forsøke å flytte ulvene på en sikker måte. Særlig avgjørende i går var at været ga fare for nedising av helikopteret og havari. Dessverre ser ikke værforholdene framover særlig lovende ut, sier Morten Kjørstad, direktør i Statens naturoppsyn.

Klima- og miljødepartementet har gitt Statens naturoppsyn i oppdrag å flytte ulveparet i Deisjøen-reviret i Østerdalen. Les mer om oppdraget her.

Statens naturoppsyn har vært til stede i felt siden lørdag. Et snøfall mandag ga sporingsforhold og SNO har hatt god kontroll på områdebruken til ulvene siden mandag. Værmeldingen for onsdag så lovende ut, men SNO våknet dessverre opp til tåke og lavt skydekke.

Fra torsdag er været ustabilt og per nå ser det ikke ut som det vil være forhold de nærmeste dagene. SNO vurderer fortløpende vær- og føreforhold.

Mange hensyn

Selv om vi finner ulven ved å spore den fra bakken, er det en rekke andre forhold som må være på plass for å kunne gjennomføre forsøk på flytting. Her er noen av de viktigste:

SNØDYBDE: Snøen må være dyp nok. Sporene kan da følges fra flyhøyde. Økt snødybde vil også gjøre det vanskeligere for ulvene å løpe unna helikopteret og den kritiske jagetiden blir kortere.

LYS OG SIKT: Det kreves dagslys og gode siktforhold. Dagene er nå korte, og gråvær fører til et flatt lys som gjør sporene vanskelig å følge. Flatt lys og dårlig sikt er også en utfordring for flysikkerheten da dette vil påvirke helikopterpilotens mulighet å navigere i terrenget.

FLYVÆR: Tåke/skodde og underkjølt regn medfør høy risiko for at helikopteret blir nediset og havarerer.

STØRRE OMRÅDE: Ulvene kan bevege seg langt når et forsøk iverksettes, og det kreves dermed gode vær- og sporingsforhold i hele området.

ULVENES PLASSERING: Ulvene må være i en del av reviret der skog og landskap tilsier at det er mulig å gjennomføre merking. 

– Helikopterflyvning ved immobilisering og felling av rovvilt er den mest risikofylte innlandsflyvningen som skjer i Norge. Det er flyvning lavt over bakken med skarpe bevegelser, ofte i utfordrende terreng og/eller skognære områder. Vi er derfor avhengig av gode flyforhold og å bruke de få pilotene som har denne spesialkompetansen, sier Kjørstad.

Værforholdene på helikopterbasen og langs flystrekningen til Deisjøreviret kan også påvirke gjennomføringen, da de kan være dårligere enn i reviret.

SNOs beredskap

SNO vil være til stede i reviret framover. Selv om det ligger snø på bakken slik at sporing er mulig hver dag framover, er ikke det det samme som at det er forhold for forsøk på flytting.

– Vi må vurdere innsatsen etter forholdene til enhver tid. Ulvenes posisjon vil være ferskvare i et slikt oppdrag, og derfor må innsatsen rettes og intensiveres tett opp mot et faktisk forsøk. Vi skal være klare når forholdene gir mulighet for flytting, sier Kjørstad.

Les mer om hvor det kan være aktuelt å flytte ulven

Les mer om tidligere flytting av den genetisk verdifulle ulven

Nøkkelord

Kontakter

PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.

Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Bilder

Onsdag var det kommet endel snø, men tåke/lavt skydekke og fare for underkjølt regn i store deler av området. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
Onsdag var det kommet endel snø, men tåke/lavt skydekke og fare for underkjølt regn i store deler av området. Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
Last ned bilde

Om Miljødirektoratet

Miljødirektoratet
Miljødirektoratet
Postboks 5672 Torgarden
7485 Trondheim

73 58 05 00https://www.miljodirektoratet.no

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye