Statsbudsjettet 2021: Mer penger til forskning og utvikling

Ord som går igjen i budsjettet er "grønt skifte".
– NGI er veldig positiv til at regjeringen satser på et grønt skifte, noe som er i tråd med våre satsingsområder strategisk i NGI21, sier Lars Andresen, administrerende direktør i NGI.
Han mener den økte satsingen på forskning og utvikling, FoU, er viktig for å mobilisere næringslivet.
– En økning på fem prosent fra staten er den høyeste på mange år, men nok også nødvending nå. Med de økonomiske utsiktene vi står overfor, vil det være vanskelig å mobilisere økt innsats til forskning og utvikling, FoU, i deler av næringslivet neste år. Statlig støtte til FoU er derfor særlig viktig nå, sier Andresen.
Til tross for påplusningene utgjør det offentlige sine investeringer i forskning og forskningsdrevet innovasjon 1,10 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt (BNP). Forskningsrådet har anbefalt at regjeringen minst øker denne satsingen til 1,25 prosent av BNP.
EU-satsing
I budsjettet ga regjeringen også klarsignal om at Norge vil ta del i verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont Europa. Totalt skal Norge bruke 827 millioner kroner på å delta i rammeprogrammet. Disse midlene kommer i tillegg til bevilgningen på 40,9 milliarder kroner.
– Det er veldig positivt, men også helt ventet, at Norge skulle bli med på "Horisont Europa"-programmet. NGI har mål om flere prosjekter fra EU og skal nå jobbe hardt for å forbedre oss og hente hjem flere EU prosjekter, sier Andresen.
– I tillegg til Horisont Europa melder Norge seg også på Digitalt Europa-programmet. Dette er en ny satsning som gir norske bedrifter og FoU-muligheter til fellesprosjekter innenfor IT og det digitale. NGI vil nå vurdere hvilke muligheter det ligger for oss i denne satsningen, fortsetter Andresen.
50 millioner kroner til teknisk-industrielle institutter
I budsjettet trekkes de teknisk-industrielle instituttene fram som "den viktigste norske samarbeidspartneren for bedriftene" og at "forskningsinstituttene som mottar støtte, tilbyr næringslivet og det offentlige god kompetanse og forskningstjenester av høy internasjonal kvalitet".
Regjeringen foreslår å øke grunnfinansieringen til de teknisk-industrielle instituttene med 50 millioner kroner.
Foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, Abelia, har påpekt at den lave grunnbevilgningen er konkurransevridende vis-a-vis europeiske institutter. Da budsjettet ble lagt fram, uttalte Abelia at økningen på 50 millioner kroner til de teknisk-industrielle instituttene er for lavt.
– Instituttene er næringslivets FOU-avdeling, og helt avgjørende for at Norge skal lykkes med den grønne omstillingen, sier Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia.
– NGIs grunnbevilgning øker og vil øke framover. Dette fordi vi har gode resultater og at omsetningen vår øker. Likevel er NGIs og generelt Norske FoU institutters grunnbevilgning for lav. Vi støtter Abelia og Forskningsrådets anbefalinger om å øke denne. Vi er komfortable med at grunnbevilgningen er resultatavhengig, sier Andresen.
Nøkkelord
Kontakter
Lars AndresenManaging Director
Tel:+47 922 99 863lars.andresen@ngi.noBilder

Om NGI
På sikker grunn
NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.
Gjennom årene har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og internasjonale eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.
NGI har hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, og utenlandskontorer med geoteknisk laboratorium i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.
NGI ble formelt opprettet 1. januar 1953, underlagt Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF). I 1985 ble NGI omgjort til en selvstendig stiftelse. Driftsvirksomheten (forskning og rådgivning) ble 1. januar 2024 overført til Norges Geotekniske Institutt AS, et aksjeselskap som eies 100 % av stiftelsen NGI.
Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra NGI
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NGI
Optimaliserte løsninger under bygging av ny cut-and-cover kulvert på Vestfoldbanen ga storgevinst for økonomi og klima1.7.2025 14:06:03 CEST | Pressemelding
Til tross for kvikkleire i grunnen og behov for kalksementstabilisering har Veidekke og geoteknisk rådgiver NGI – Norges Geotekniske Institutt redusert betydelig kostnader og klimagassutslipp for ny tunnel på Vestfoldbanen. Veidekke tar med seg erfaringene til andre prosjekter.
NGI tar i bruk ny helelektrisk borerigg19.3.2025 09:08:00 CET | Pressemelding
GMe100 er navnet og den er designet for å utføre alle geotekniske boremetoder, inkludert kjerneprøver av berggrunn.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år21.2.2025 10:01:36 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier Karina Wang, Direktør Mennesker, kommunikasjon og organisasjon, NGI.
NGI forlenger samarbeidet med Ingeniører uten grenser (IUG) med to år20.2.2025 12:03:07 CET | Pressemelding
– I en tid hvor det kuttes sterkt i bistandsmidler, vil næringslivets bidrag og støtte være ekstra viktig, sier NGI-direktør Karina Wang.
– Jeg håper alle som skal ut på tur denne vinteren følger disse rådene14.2.2025 13:01:56 CET | Pressemelding
Hittil denne vinteren har foreløpig ingen omkommet i snøskredulykker her til lands, men det er ikke mange uker siden fire norske liv gikk tapt i franske Val-Cenis.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom