Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Statsbudsjettet 2020: Regjeringen stimulerer til fri flyt

Del

Siden Siv Jensen tok over som finansminister har grensehandelen økt med 24,6 % og alkoholavgiftene med 14,5 %. I forslaget til statsbudsjett for 2020 foreslår Regjeringen på nytt å øke alkoholavgiftene. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener de høye alkoholavgiftene stimulerer til fri flyt over grensen, og at budsjettet nok en gang er en gavepakke til Systembolaget og grensehandel.

Ingunn Jordheim, generalsekretær VBF
Ingunn Jordheim, generalsekretær VBF

I forslaget til statsbudsjett for 2020 foreslår finansministeren å øke alkoholavgiftene med to prosent. Siden Siv Jensen tok over som finansminister i 2013, har alkoholavgiftene økt med 14,5 prosent (14,5 for brennevin, 14,6 for vin). Grensehandelen med Sverige har økt med 24,6 prosent i den samme perioden. I FrPs program vil partiet redusere avgiften på alkohol til nivået hos våre naboland for å unngå handelslekkasje og smugling. I stedet for reduksjon, har finansministeren og FrP foreslått og stemt for en økning hvert år siden partiet inntok regjeringskontorene.

Nordmenn på dagstur til svenske polutsalg på grensen, handler vin og brennevin for mer enn 2, 2 milliarder kroner, og Vinmonopolet selger nå omtrent bare halvparten av brennevinet som drikkes i Norge.

  • Konsekvensene av Regjeringens politikk, er at den norske polordningen taper og den svenske vinner. Dette burde bekymre i KrF også siden partiet er regjeringens varmeste forsvarer av Vinmonopolet, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Snikinnføring

  • Regjeringen snikinnfører økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er ikke vanlig i våre naboland, og konsekvensene er at avgiftsforskjellene blir større og grensehandelen øker. Tafatte politikere flagger ut arbeidsplasser og norsk verdiskapning. Regjeringen må sette inn tiltak som kan styrke salget på Vinmonopolet, fremfor å gi gavepakker til det svenske Systembolaget, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Siden 2013 har salget av brennevin på Vinmonopolet sunket med 1,6 prosent, og vinsalget er flatt.

Nøkkelord

Kontakter

Ingunn Jordheim
Generalsekretær
Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)
Mobil 918 22 847
ingunn.jordheim@vbf.no

Bilder

Ingunn Jordheim, generalsekretær VBF
Ingunn Jordheim, generalsekretær VBF
Last ned bilde

Lenker

Om Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)
Middelthunsgt. 27
0305 Oslo

http://www.vbf.no

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) er en næringspolitisk organisasjon for norske produsenter og importører av vin, brennevin, importøl og sider. Vi støtter vinmonopolordningen. VBF er en bransjeforening i NHO Mat og Drikke.

Følg saker fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.