Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Statsbudsjettet 2020: Regjeringen stimulerer til fri flyt

Del
Siden Siv Jensen tok over som finansminister har grensehandelen økt med 24,6 % og alkoholavgiftene med 14,5 %. I forslaget til statsbudsjett for 2020 foreslår Regjeringen på nytt å øke alkoholavgiftene. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener de høye alkoholavgiftene stimulerer til fri flyt over grensen, og at budsjettet nok en gang er en gavepakke til Systembolaget og grensehandel.
Ingunn Jordheim, generalsekretær VBF
Ingunn Jordheim, generalsekretær VBF

I forslaget til statsbudsjett for 2020 foreslår finansministeren å øke alkoholavgiftene med to prosent. Siden Siv Jensen tok over som finansminister i 2013, har alkoholavgiftene økt med 14,5 prosent (14,5 for brennevin, 14,6 for vin). Grensehandelen med Sverige har økt med 24,6 prosent i den samme perioden. I FrPs program vil partiet redusere avgiften på alkohol til nivået hos våre naboland for å unngå handelslekkasje og smugling. I stedet for reduksjon, har finansministeren og FrP foreslått og stemt for en økning hvert år siden partiet inntok regjeringskontorene.

Nordmenn på dagstur til svenske polutsalg på grensen, handler vin og brennevin for mer enn 2, 2 milliarder kroner, og Vinmonopolet selger nå omtrent bare halvparten av brennevinet som drikkes i Norge.

  • Konsekvensene av Regjeringens politikk, er at den norske polordningen taper og den svenske vinner. Dette burde bekymre i KrF også siden partiet er regjeringens varmeste forsvarer av Vinmonopolet, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Snikinnføring

  • Regjeringen snikinnfører økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er ikke vanlig i våre naboland, og konsekvensene er at avgiftsforskjellene blir større og grensehandelen øker. Tafatte politikere flagger ut arbeidsplasser og norsk verdiskapning. Regjeringen må sette inn tiltak som kan styrke salget på Vinmonopolet, fremfor å gi gavepakker til det svenske Systembolaget, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Siden 2013 har salget av brennevin på Vinmonopolet sunket med 1,6 prosent, og vinsalget er flatt.

Nøkkelord

Kontakter

Ingunn Jordheim
Generalsekretær
Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)
Mobil 918 22 847
ingunn.jordheim@vbf.no

Bilder

Ingunn Jordheim, generalsekretær VBF
Ingunn Jordheim, generalsekretær VBF
Last ned bilde

Lenker

Om Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)
Middelthunsgt. 27
0305 Oslo

http://www.vbf.no

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) er en næringspolitisk organisasjon for norske produsenter og importører av vin, brennevin, importøl og sider. Vi støtter vinmonopolordningen. VBF er en bransjeforening i NHO Mat og Drikke.

Følg pressemeldinger fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Statsbudsjettet 2024: Vedum og Vestre sier ja til grensehandling6.10.2023 09:32:07 CEST | Pressemelding

Vedum og Vestre sier ja til mer grensehandling også neste år. På tross av lovnader i Hurdalsplattformen om tiltak som kan redusere grensehandelen og styrke konkurransekraften til norsk næringsliv, fortsetter regjeringen politikken med å stimulere nordmenn til å dra over grensen for å gjøre dagligvarekjøp. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned for å beholde norske arbeidsplasser, norsk produksjon og et reelt salg på Vinmonopolet.

Statsbudsjettet 2023: Vedum fortsetter å fylle svenske frakkefor6.10.2022 10:22:51 CEST | Pressemelding

Regjeringen fyller svenske frakkefor med penger og fortsetter å sende nordmenn over grensen for å handle varer de kunne kjøpt i Norge. På tross av lovnader i Hurdalsplattformen om å redusere grensehandelen og styrke konkurransekraften til norsk næringsliv, foreslår regjeringen likevel å øke alkoholavgiftene fra 1. januar 2023. Pandemien førte til mer handel i Norge, noe som ga mange milliarder ekstra til fellesskapet, flere arbeidsplasser i handelen og i norsk produksjon. Salgsøkningen på Vinmonopolet var på hele 43 % under pandemien. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned for å redusere grensehandelen.

Statsbudsjettet 2022: Stimulerer svenskehandelen12.10.2021 10:20:28 CEST | Pressemelding

Før pandemien trodde vi at vi visste hvor stor grensehandelen var; nå vet vi at den var enorm. I forslaget til statsbudsjett for 2022 foreslås det likevel på nytt å øke alkoholavgiftene noe. Pandemien førte til mer handel i Norge, noe som har gitt flere arbeidsplasser i handelen og i norsk produksjon, og mange milliarder ekstra til fellesskapet. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned for å beholde norske arbeidsplasser, norsk produksjon og et reelt salg på polet. Økningen i salget på Vinmonopolet under pandemien var på hele 47,8 %.

Statsbudsjettet 2021: Vil fortsatt støtte svenskene7.10.2020 10:33:44 CEST | Pressemelding

I forslaget til statsbudsjett for 2021 foreslår Regjeringen på nytt å øke alkoholavgiftene, og den budsjetterer med lavere sum til felleskassen enn i 2020-budsjettet. For første gang i historien kan vi dokumentere nordmenns alkoholkjøp, og koronatiden har vist at grensehandelen er mye større enn antatt. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned for å stimulere til og beholde flere norske arbeidsplasser, norsk produksjon og et reelt salg på polet. Økningen i salget på Vinmonopolet er hittil i år på hele 38 %.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye