Kulturminnefondet

Statlig støtte til gjestgiveriet

Del

Victoria gjestgiveri i Langesund, Bamble, har fått tilsagn om tilskudd på over en halv million kroner fra Kulturminnefondet. Støtten skal gå til utskifting av vinduer.

Tilsagnet på 545.000 kroner gis til utskifting av 34 vinduer.  Foto: Andrea Svolsbru
Tilsagnet på 545.000 kroner gis til utskifting av 34 vinduer. Foto: Andrea Svolsbru

Gjestgiveriet har høy verneverdi og har hatt sammenhengende hotelldrift siden 1904. Kulturminnefondet prioriterer prosjekter som skaper næringsutvikling og som kommer allmennheten til gode, forteller direktør Simen Bjørgen:

– Kulturminnefondet finner det svært positivt at søker ønsker å ta vare på bygningen, og kulturminneverdiene i bygningen vil med dette bli sikret for fremtiden.

Tilsagnet på 545.000 kroner gis til utskifting av 34 vinduer. Dagens vinduer er fra 1965 og har fuktskader. De nye vinduene vil tilfredsstille kravene til utseende og bygningens estetiske art, da gjestgiveriet ligger i bevaringsområdet for Langesund sentrum.

Victoriagården ble oppført omkring 1670 av Christen Pedersen Lund. Lund etablerte Victoriagården som en trelasthandel, og benyttet gården som sentrum for sine virksomheter. Deriblant var gården hovedkontor for Lunds verft som bygget defensjonsskip, som var væpnede handelsskip som ble stilt til kongens disposisjon i ufredstid. I 1904 ble Victoriagården kjøpt opp av Regine Christensen som startet opp med hotelldrift og hadde flere kjente gjester på overnatting. Deriblant Knut Hamsun som har flere overnattinger i Langesund og ved Victoria hotell. Hamsun skrev i 1917 verket "Nabobyen", et verk som beskriver livet i Langesund og i og rundt Victoria hotell.

Victoriagården benyttes i dag som gjestgiveri, restaurant, bar og møtested for tilreisende og innbyggere i Langesund, og det arrangeres flere konserter og kulturaktiviteter.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tilsagnet på 545.000 kroner gis til utskifting av 34 vinduer.  Foto: Andrea Svolsbru
Tilsagnet på 545.000 kroner gis til utskifting av 34 vinduer. Foto: Andrea Svolsbru
Last ned bilde

Om Kulturminnefondet

Kulturminnefondet
Kulturminnefondet
Bergmannsgata 17
7374 Røros

73 10 36 00http://www.kulturminnefondet.no

Kulturminnefondet er et lavterskeltilbud og en rendyrket tilskuddsordning for private eiere av verneverdige kulturminner. Vi skal bidra til at et mangfold av kulturminner og kulturmiljøer bevares, så de kan benyttes som grunnlag for framtidig opplevelse, utvikling og verdiskaping.

For å få støtte må eier søke oss. Midlene blir fordelt gjennom vedtak gjort av Kulturminnefondets styre.

Les mer på våre nettsider.

 

Følg saker fra Kulturminnefondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturminnefondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturminnefondet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom