Fremtind

Statens vegvesen: Dra på hytta lørdag eller tirsdag

Del

Når 1,2 millioner nordmenn skal på hytta i påsken kan det fort bli store forsinkelser på veiene. Rådet er å velge litt unormale reisetider, spesielt på hjemreisen.

Påskeutfart. Det forventes mye trafikk i påsken.
Påskeutfart. Det forventes mye trafikk i påsken.

Selv en sen påske trekker nordmenn til hytta. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

­- Det er et par ting bilistene som skal på påskefjellet. Vent med å skifte til sommerdekk og sjekk fjellovergangene. Ha fulle batterier på elbilen og planlegg hvor du må lade på veien. Ikke minst må du forvente kø og roe helt ned bak rattet, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Blant forsikringskundene til SpareBank 1 og DNB er det registrert over 4500 bilskader de siste tre påskene. Skadene har en samlet kostnad på over 70 millioner kroner.

Opp mot tredobling av trafikken

- På mange strekninger blir det både dobling og tredobling av trafikken i påskeferien. Det er når hyttefolket skal hjem at det blir mest forsinkelser, og disse dagene må du forvente kø. Et godt råd er å reise hjem fra fjellet enten tidlig på morgenen eller seint på kvelden, eventuelt unngå å reise hjem 1. eller 2. påskedag, sier Åsmund Møller Johansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.

De siste årene har utfartstrafikken i påsken fordelt seg jevnere fra fredag til onsdag.

- Påskeutfarten er ikke like utfordrende som før da det var mer konsentrert trafikk før palmesøndag. I år kommer påsken sent og flere vil kanskje oppsøke sjø eller by i stedet for fjellet. Det kan bety at trafikken sprer seg på flere veier eller at det blir mindre trafikk på veiene, sier Johansen.

Sjekk skiboksen før du drar

Skibokser kan løsne eller åpne seg under kjøring. Det kan skade både medtrafikanter og andre biler.

- Om dette skjer, skyldes det som regel høy fart eller kraftig vind – eller en kombinasjon av de to. Feil pakking av skiboksen gjør risikoen høyere, enten ved at det er mye vekt i boksen eller at innholdet ikke er godt sikret, sier Nielsen.

En tungt lastet skiboks kan bety en større risiko med større bremselengde og fare for sladd.

- Skiboksene er ikke bygget for tung last og taket på bilen er sjelden konstruert for mye vekt. Sjekk bilens maksimale taklast og regn med skiboksens egenvekt når du vurderer hvor mye du kan pakke i boksen. Du bør også sikre lasten inne i skiboksen, sier Nielsen.

Hvis skiboksen løsner og boksen eller innholdet skader personer eller kjøretøy vil bilens eier være ansvarlig for det. Normalt vil du få erstattet det som er ødelagt på bilens kaskoforsikring.

- Et vanlig problem er at folk bare vrir lukkemekanismene i låst posisjon uten å låse med nøkkel. Da kan bevegelser under kjøring fort føre til at mekanismen åpner seg og katastrofen er et faktum, sier Therese.

Her er Statens vegvesens tips til en trygg påsketur

  1. Planlegg turen! Sjekk vegvesen.no/trafikk for trafikkmeldinger. På vegvesen.no/webkamera kan du også sjekke vær og føre 537 steder i landet, 115 av disse viser video. Lytt til radio under turen.

  2. Pakk bilen riktig. Tunge ting skal nederst og innerst i bagasjerommet, unngå løse gjenstander og ha kun lett bagasje i skiboksen.

  3. Bruk bilbelte! Både i bilen og i bussen.

  4. Tilpass farten etter forholdene og ikke kjør over fartsgrensen.

  5. Ta pauser og stopp og sov hvis du blir trøtt.

Her finner du trafikkinformasjon: Vegvesen.no/trafikkinformasjon/reiseinformasjon, publikumstelefon 175

Om undersøkelsen Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i uke 8 og 9, 2019, med 1767 respondenter mellom 18 og 88 år.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Påskeutfart. Det forventes mye trafikk i påsken.
Påskeutfart. Det forventes mye trafikk i påsken.
Last ned bilde
Therese Nielsen, Skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Therese Nielsen, Skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Last ned bilde
Åsmund Møller Johansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.
Åsmund Møller Johansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.
Last ned bilde
Ca. 1.2 millioner nordmenn oppgir at de skal på hytta i påsken, 2019.
Ca. 1.2 millioner nordmenn oppgir at de skal på hytta i påsken, 2019.
Last ned bilde
Sjekk takboksen før avreise til påskefjellet.
Sjekk takboksen før avreise til påskefjellet.
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind
Fremtind
Postboks 778 Sentrum
0106 Oslo

http://www.fremtind.no

Fremtind – et nytt forsikringsselskap med lang erfaring
Fremtind Forsikring er eiet av SpareBank 1 og DNB. Selskapet er et resultat av fusjon mellom forsikringsselskapene til SpareBank 1 og DNB, som trådte i kraft 1. januar 2019.

Fremtind er landets tredje største forsikringsselskap, og det største med distribusjon gjennom bank. Fremtind vil tilby alle skade- og personforsikringer for privatpersoner og bedrifter.

Med solid erfaring og kunnskap om forsikring utvikler Fremtind nye produkter og tjenester som betyr noe i folks liv. Vi var de første til å utnytte teknologi for å gjøre bilforsikringen smart. Vi var også de første som gjorde helsevurdering selvbetjent og enkel. Slik vil vi fortsette å bruke digital innovasjon og fornyelse for å gjøre hverdagen enklere og tryggere for folk og bedrifter flest.

Følg saker fra Fremtind

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fremtind

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom