Oslo Havn KF

Startskudd for landstrøm til godsskip i Oslo

Del

Oslo Havn har fått 9 millioner i Enova-støtte for å kutte utslipp fra skip til kai hos Heidelberg Cements, som leverer sement og produserer betong i Oslo. Det nye anlegget skal stå ferdig i 2020, og vil årlig redusere CO2 utslippene med opptil 2100 tonn.

Får landstrøm. Skipene som losser sement på Sjursøya skal få strøm fra kai. Foto: Oslo Havn Fri bruk mot kreditering
Får landstrøm. Skipene som losser sement på Sjursøya skal få strøm fra kai. Foto: Oslo Havn Fri bruk mot kreditering

Oslo Havn er i gang med det grønne skiftet, og skal kutte 85 % av klimautslippene innen 2030, og på sikt bli utslippsfri.

- Landstrøm er allerede på plass til utenlandsfergene. Det nye landstrømanlegget i Oslos godshavn i Sydhavna er et riktig og viktig steg mot nullutslippshavna. Proaktive kunder som Heidelberg Cement som etterspør og tar i bruk utslippsfrie løsninger er avgjørende for å få ned utslippene, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Heidelberg Cement med sitt datterselskap, Norcem bygger landstrømanlegg ved sin fabrikk i Brevik og på terminalen på Slemmestad. Omtrent samme anlegg vil nå bygges på Sjursøya.

 - Vi ser frem til å kutte utslippene ved lossing av sement også på Sjursøya, sier chartering manager, bulk vessels, Lars Erik Marcussen, Heidelberg Cement North Europe.

Sjøveien er miljøveien
Oslo vokser, og har behov for økte mengder med varer og bygningsmaterialer, som bør gå sjøveien. Sjøtransporten er energieffektiv og forurenser betraktelig mindre enn andre transportformer. Sement sjøveien til Sjursøya gir kortreist ferdig betong til nullutslippsbyggeplasser i Oslo. Å flytte varer og gods fra vei til sjø er et viktig klimatiltak.

Fakta om landstrømanlegget
Landstrømanlegget skal etableres ved Norcems anlegg for lagring og distribusjon av alle typer sement på nordre Sjursøykai. Norcem AS bruker sjøtransport til all sement i Oslo. Det etableres to strømuttak for alle typer bulkskip og stykkgodsbåter med et effektbehov opp til 2100 kW. 

I 2018 ankom 10 skip 99 ganger Norcems kai på Nordre Sjursøykai med liggetid på 2779 timer. Tilgang på landstrøm til båter ved kai er et viktig bidrag til bedre lokal luftkvalitet på Sjursøya samt redusere støynivået ved lossing.I dag losser skipene med elektrisk kraft generert via hovedmotor og akselgenerator eller hjelpemotorer. Dette medfører høyt forbruk av fossilt brensel, utslipp av CO2 og NOx til luft samt støy.

Fakta om Oslo havn
Oslo havn er Norges største offentlige gods- og passasjerhavn. Hver uke anløper mellom 50 og 70 skip Oslo. Omlag seks millioner tonn gods og sju millioner reisende kommer årlig til Oslo sjøveien. Sydhavna er Oslos godshavn som forsyner Oslo og nærområdet med forbruksvarer, drivstoff, gods og byggematerialer. Her finner du Norges største containerterminal, Yilport Oslo. Halve Norges befolkning nåes innen tre timers kjøring fra Oslo havn. 

Fakta om Heidelberg Cement
Heidelberg Cement og datterselskapene NorStone, Norcem og NorBetong er blant Norges største leverandører av byggevarer.

Norcem frakter hvert år ca 500 000 tonn sement til Oslo, NorStone tar inn rundt 250 000 tonn sand, grus og pukk, og Norbetong produserer betong på Sjursøya. Ved lossing av sementsskipene på Sjursøya brukes det årlig opptil 700 000 liter diesel. Det jobbes mot full overgang til landstrøm i 2021.

Nøkkelord

Kontakter

Miljøsjef Heidi Neilson , Oslo Havn KF  mob 476 01 857

Lars Erik Marcussen, Chartering manager, bulk vessels Heidelberg Cement North Europe

Mob 907 08 816

 

Bilder

Får landstrøm. Skipene som losser sement på Sjursøya skal få strøm fra kai. Foto: Oslo Havn Fri bruk mot kreditering
Får landstrøm. Skipene som losser sement på Sjursøya skal få strøm fra kai. Foto: Oslo Havn Fri bruk mot kreditering
Last ned bilde
Heidi Neilson, miljøsjef Foto: Oslo Havn
Heidi Neilson, miljøsjef Foto: Oslo Havn
Last ned bilde
Lars Erik Marcussen, chartering manager,  Heidelberg Cement North Europe.
Lars Erik Marcussen, chartering manager, Heidelberg Cement North Europe.
Last ned bilde

Om Oslo Havn KF

Oslo Havn KF
Oslo Havn KF
Akershusstranda 19
0103 Oslo

http://www.oslohavn.no

Oslo havn er Norges største offentlige gods- og passasjerhavn. En vanlig uke kommer det mellom 50 og 70 skip med gods og passasjerer til havna.

Følg saker fra Oslo Havn KF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Oslo Havn KF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Oslo Havn KF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom