Stabil utvikling i nasjonal radiolytting i 2018
Mange har regnet med at radiolyttingen ville øke inn mot 2019, for så å stabilisere seg. Ferske lyttertall fra Medietilsynet viser ingen tendens til en slik økning. – Utviklingen i 2018 har vært forholdsvis stabil, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Det er ingen tvil om at tallene viser en klar nedgang i antall lyttere og lyttertid de siste årene, særlig sammenlignet med året før FM-nettet ble slukket. Andelen som lytter daglig på nasjonale kanaler har gått ned fra 63,2 prosent i 2017 til 55,9 prosent hittil i 2018. I 2016, før FM-slukkingen startet, var andelen daglige lyttere på 67,6 prosent. Den kvartalsvise utviklingen i lyttertid har vært relativt stabil så langt i 2018, med rundt 72 minutter daglig lytting. Sammenlignet med tidligere år har lyttertiden gått ned. I 2017 og 2016 var lyttertiden på henholdsvis 79 og 85 minutter.
– Det vil bli interessant å følge utviklingen i radiomarkedet i 2019 for å se om lyttermønsteret endrer seg, sier Velsand.
Nisjekanalene har befestet posisjonen
Etter FM-slukkingen har tendensen vært at hovedkanalene til NRK, P4-gruppen og Bauer Media har opplevd en nedgang i antall radiolyttere, mens nisjekanalene har fått økt antall lyttere. Lyttertallene som presenteres i dag viser at nisjekanalene har befestet sin posisjon opp mot hovedkanalene, og kanalmønsteret virker å ha stabilisert seg. For hovedkanalene har andelen daglige lyttere vært forholdsvis stabil siste halvår, med en lytterandel på 43,7 i mars og 43,2 i september. Nisjekanalene har hatt en svak nedgang fra 30,3 til 29,3 prosent i samme periode. Sammenlignet med tredje kvartal i 2016, som var før FM-slukkingen, har hovedkanalene hatt en nedgang i daglige lyttere på 18,7 prosentpoeng mot tredje kvartal i 2018. Nisjekanalene har økt med 8,1 prosentpoeng i samme periode.
Fra mars til september i år har NRK hatt en nedgang i andelen daglige lyttere på 2 prosentpoeng. Tilsvarende har P4 en økning på 0,8 prosentpoeng, mens for Bauer er det ingen endring.
I tredje kvartal i år har NRK en nedgang i andelen daglige lyttere på 11 prosentpoeng sammenlignet med tredje kvartal i 2016. P4-gruppen har i samme periode hatt en nedgang i daglige lyttere på 4,9 prosentpoeng, mens Bauer Media har gått ned med 2,8 prosentpoeng.
NRK tapt flest lytterminutter siden FM-slukkingen
Lyttertiden for de nasjonale kanalene har vært forholdsvis stabil i 2018. Hovedkanalene hadde en lyttertid på 48 minutter i mars og 47 minutter i september, mens nisjekanalene hadde 26 minutter lytting i mars og 24 minutter i september. Sammenlignet med tredje kvartal i 2016 har det vært en tydelig nedgang i lyttertiden på 22 minutter for hovedkanalene, mens nisjekanalene har i samme periode økt lyttertiden med 9 minutter.
Når det gjelder de ulike kanalgruppene, har NRK tapt tre lytterminutter fra mars til september i år (fra 51 til 48 minutter), mens P4-gruppen har økt med ett lytterminutt (fra 16 til 17 minutter). Bauer Media har mistet ett lytterminutt (fra 8 til 7 minutter) i samme periode.
Fra tredje kvartal i 2016 til tredje kvartal i 2018 har NRK tapt ni lytterminutter, P4-gruppen to minutter og Bauer Media ett lytterminutt.
Lyttertallene Medietilsynet presenterer er utarbeidet av Kantar Media. Kvartalsvise lyttertall for lokalradio vil bli offentliggjort cirka 20. oktober 2018.
Medietilsynet PPM-tall september 2018
Kantar Media radiotall per september 2018 (excel)
Hovedfunn i lyttermålingen for nasjonale kanaler etter tredje kvartal 2018
Utvikling i andel daglige lyttere Utvikling i lyttertid Lyttertallene (PPM - Portable People Meter) måler hvor mange mennesker som blir eksponert for eller lytter til gitte radiokanaler |
Nøkkelord
Kontakter
Line LangnesSeniorrådgiver, juridisk og regulatorisk avdeling
Tel:48271826line.langnes@medietilsynet.noNina BjerkeRådgiver, avdeling for kommunikasjon, rådgivning og analyse
Tel:41934154nina.bjerke@medietilsynet.noBilder

Om Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Ny rapport om avsendermangfold fra Medietilsynet: Konsolideringen i avismarkedet fortsetter4.7.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
De tre største konsernene kontrollerte 72,5 av det totale avisopplaget i Norge ved utgangen av 2021, viser en ny rapport fra Medietilsynet. Det er en økning på 0,5 prosentpoeng fra året før. Samtidig holder antallet norske aviser, radio- og tv-kanaler seg stabilt.
Ny rapport fra Medietilsynet: Godt økonomisk år for avisene i 20211.7.2022 07:05:00 CEST | Pressemelding
Norske aviser fikk et svært godt driftsøkonomisk år i 2021, viser en ny rapport fra Medietilsynet. – Fjoråret ble ett av de mest lønnsomme årene det siste tiåret. Det skyldes økte driftsinntekter og en kontrollert kostnadsvekst, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet opprettholder vedtak om å stanse pengespillreklame på tv30.6.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
Medieklagenemnda skal behandle klagene etter at Medietilsynet nå har valgt å opprettholde sine vedtak om å stanse pengespillreklame på tv. To av de fem tv-distributørene som fikk pålegg om å stanse reklamen, har klaget på vedtakene.
TV 2 oppfylte dei fleste krava som allmennkringkastar i 202127.6.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
TV 2 oppfylte dei fleste krava som allmennkringkastar og mottar full kompensasjon på 135 millionar kroner for 2021, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. – Brota på krav om lokalisering skjedde som følge av koronapandemien og får derfor ikkje konsekvensar for TV 2, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
NRK bryt krav til nynorskandel på nytt – nå krev Medietilsynet ein handlingsplan15.6.2022 07:00:00 CEST | Pressemelding
NRK oppfylte samfunnsoppdraget i samsvar med krava i 2021, bortsett frå kravet til nynorskandel på radio og nett. Det viser Medietilsynets tilsynsrapport. – Vi ber no NRK om ein konkret plan for korleis nynorsk-kravet skal bli nådd for alle plattformer, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom