Spydspiss i digital formidling
Kvensk Institutt går nye veier for å nå ut til hele landet
Nå kan du sitte hvor som helst i verden og engasjere deg aktivt i historien om folket som en gang ble banket opp fordi de snakket kvensk.
- Før måtte du legge bilferien til Børselv for å se og oppleve det vi har å by på. Nå kan du besøke oss hele året, sier Hilde Skanke, daglig leder i Kvensk Institutt.
- Kvensk Institutt har tatt i bruk en interaktiv 360-graders visning på nett hvor de inviterer til nettbesøk. Her kan man se og oppleve kvensk folkevandring, byggeskikk, klesdrakt og mye mer, på interaktive flater full av spennende oppslag.
- Vi har tatt i bruk en ny interaktiv programvare, kalt ViewStart, fra firmaet MedXplore. Løsningen er utviklet sammen med Universitet i Oslo (UiO). De har vært pilotkunde og bruker den til å formidle kunnskap om kroppen gjennom digitale 360-visninger, fortsetter Hilde.
Utfordringen
Bygda Børselv er et sentralt sted for kvensk bosetting. Bygda ligger i Porsanger kommune i Finnmark og har 200 innbyggere.
En utkant i Norge, men her ble Kvensk Institutt etablert i 2005.
De skulle være et nasjonalt senter for å dokumentere, formidle og synliggjøre kvensk språk og kultur. Og de skulle være tilgjengelig for hele landet.
- Men utfordringen var hvordan vi skulle få løfte kvensk språk og kultur ut i verden, sier Hilde Skanke.
Måtte gå opp nytt spor
Kvensk institutt har vært villig til å teste nye løsninger for å gjør det lett å besøke instituttet uten å måtte kjøre hundre mil.
Det nye sporet er bruk av en virtuell «guide» på vei rundt i 360-visningene av område og bygg. Underveis får besøkende tilgang på lag på lag med klikkbare oppslag. Den virtuelle guiden bruker video, tekst, musikk og bilder til å forklare og utdype, sier Hilde Skanke.
- I dag krever besøkende å få mulighet til selv å styre gjennomgangen og oppslag i visninger på nett. En lett og leken måte å navigere på gjør at gjester som kommer hit til Børselv, kan bruke mobilen under omvisning som sin personlig guide hvis de ønsker.
Inspirert av «gaming»
- Fra media og spill er vi vant til korte oppslag, og å bevege oss raskt. De unge i dag er vokst opp med spill. Vi har tro på at formidling av kultur og språk kan la seg inspirere av gaming, sier Skanke.
- Det ble programvaren ViewStart fra MedXplore som overbeviste. Den er utviklet i samarbeid med Universitetet i Oslo. Der bruker de den i e-læring for studenter i virtuelle 360-graders besøk i kroppen. Den omgjør bilder og 360-graders visninger til trykkfølsomme flater hvor man legger ut klikkbare oppslag på ting som ønskes omtalt.
Virtuell virkelighet
Vi har tro på å skape virtuelle opplevelser av stedet, bygget og menneskene vil vekke interesse og lyst til å se og oppleve språket og kulturen til kvenene. Musikken, tekstene, videoene gjør at historien kan formidles med en større medierikdom og mer levende enn de tradisjonelle virkemidlene på nett.
- På den måten blir vi en spydspiss i å tenke nye måter å fremføre budskap på ved bruk av virtuelle scene på nett med flere stemmer og sanselige opplevelser. De besøkende har over hundre ulike symboler de kan klikke på under gjennomgangen, sier Skanke.
Kommentar fra tidligere kulturjournalist:
Spydspiss i digital formidling
- «Etter å ha besøkt ti museer i Nord-Finland, Finnmark og Troms kjente jeg på en museumsutmattelse.
- Men vel hjemme igjen senket roen seg og det var tid for å gjenoppleve Nord-Norge. Da gjenoppdaget jeg Kvensk Institutt på nettet! Det lille «museet» i bygda Børselv, ei bygd med 200 innbyggere.
- Her fikk jeg kvensk språk og historie i en polyfoni av scener, perspektiver, stemninger, fakta og sanselige opplevelser.
- Ingen av de andre museene kunne by på noe lignende. En utkant som har greid å bli en spydspiss i digital formidling.
Guri Hjulstad, pensjonert kulturjournalist, TrønderAvisa
FAKTA
Kvensk Institutt -en spydspiss innen digital interaktiv formidling av språk og kultur
- Kvensk Institutt, etablert i 2005, er et nasjonalt senter som skal dokumentere, formidle og synliggjøre kvensk språk og kultur.
- Børselv og flere kvenske lokalsamfunn var i realiteten to- eller trespråklige. Kvenene utgjorde faktisk en fjerdedel av befolkningen i Finnmark ved utgangen av 1800-tallet. Det var da fornorskingen satte inn. Det ble forbudt å bruke kvensk i skolen, også i friminuttene.
- Lanserer en digital guide hvor besøkende over nett, fra sin PC eller mobil, kan gå på virtuelt besøk og oppleve kvensk språk og kultur gjennom musikk, tekster, video, bilder og 360-visninger.
Linker til aktuelle sider:
Kvensk Institutt hjemmeside
Den digitale guiden til Kvensk Institutt
Kvensk Institutt, festsalen
Kvendrakten
MedXplore AS
- Gründer Jan Helge Lillebo har siden 2005 arbeidet tett med Universitetet i Oslo (UiO) i produksjon av pedagogiske filmer innen helse og vitenskap.
- MedXplore AS inngikk i 2020 et samarbeid med UiO om å bygge en interaktiv pedagogisk løsning rundt bruk av filmene i formidling av kunnskap til studentene.
- Lanserte i 2021, sammen med UiO, et ny generasjon interaktive e-læring som åpnet for virtuelle besøk i 360-graders visning av 3D-scener fra kroppen i formidling til studenter
MedXplore AS
ViewStart
- ViewStart er en merkevare i MedXplore, og ble lansert høsten 2022.
- Utviklet sammen med Universitetet i Oslo (UiO) som pilotkunde siden 2020,
- Programvare er inspirert av «gaming» og skapt for å lage virtuelle visninger og presentasjoner med å kombinere bilder og 360-visninger med medierike klikkbare oppslag.
Kontakter
Hilde Skanke, daglig leder, Kvensk Institutt - tlf. 465 48 870,
e-post: hilde.skanke@kvenskinstitutt.no
Jan Helge Lillebo, daglig leder, MedXplore - tlf. 900 45 373,
e-post: janhelge@lillebo.no
Bilder
Om Kvensk Institutt
Følg pressemeldinger fra Kvensk Institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kvensk Institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.