SINTEF

Sprer korsang mer dråper enn latter? Ny SINTEF-studie gir svaret

Del

Ny korona-relatert studie har sett nærmere på hvordan dråper sprer seg ved blant annet opera, latter og diktdeklamering.

På oppdrag fra Norges Korforbund har forskere ved SINTEF Digital sett nærmere på hvorvidt sang og spill på instrumenter som tuba, klarinett og fløyte produserer mer dråper enn ved vanlig sosialt samvær. Formålet har vært å levere kunnskap ulike musikkorganisasjoner benytter i sin vurdering av koronarestriksjonene.

Dråpenes rekkevidde

Sammen med seniorforsker Jon Tschudi og forskningsleder Marion O´Farrell har forsker Tim Dunker målt dråpenes ferd under ulike aktiviteter og antall dråper produsert av blant annet to kvinnelige sangere som har sunget, snakket, ledd og deklamert dikt. Målinger ble også utført ved spill på tuba, fløyte, klarinett og bare tubaens munnstykke. - Vi har sett at vanlig tale og deklamering av dikt produserer færre dråper enn sang. De fleste dråpene som ble målt, fulgte en ballistisk bane. Vi har estimert at de fleste traff bakken etter omtrent én meter, forklarer Tim Dunker.

Gode nyheter

- Dette er gode nyheter for oss i kulturlivet. Det understøtter at det er forsvarlig å drive med kulturaktiviteter med de avstandsreglene vi har i Norsk musikkråds veileder. Vi er glade for at aktiviteten nå starter opp igjen rundt i Norge, sier generalsekretær Åsmund Mæhle i Norges Korforbund.

Ved å bygge et bærbart målingsoppsett kunne forskerne måle antall dråper som var over en viss størrelse. Synging produserte flest dråper, mens latter produserte omtrent samme mengde. Et viktig aspekt studien viser er at høydeforskjell spiller inn. Står noen høyere enn andre, som på en operascene eller kortrapp, kan dråper med tilstrekkelig størrelse og hastighet nå lenger enn en meter før de treffer bakken.

Korona-relatert forskning

- Det er ikke opp til oss å fastsette smittevernregler for kulturlivet. Vi har gjort målinger som først og fremst sier noe om hvordan dråper som kan smitte oppfører seg, understreker seniorforsker Jon Tschudi.

Over hele verden har forskerne angrepet korona-forskningen fra ulike vinkler, også ved SINTEF. Dråpespredningsstudiet er midlertid et begrenset prosjekt som ikke gir svar på alt:

- Dette er en mindre studie som har statistisk få målinger, mens et større forskningsprosjekt vil kunne gi oss mer detaljert kunnskap om dråper som sprer seg fra ulike individer og aktiviteter.

Les mer om studien her:

https://www.sintef.no/siste-nytt/sprer-korsang-mer-draper-enn-latter-ny-sintef-studie-gir-svaret/

For mer informasjon, ta kontakt med:

Åsmund Mæhle, generalsekretær i Norges Korforbund
E-post: aasmund@korforbundet.no
Mobil: 93 24 82 78

Mala Wang-Naveen, kommunikasjonssjef i SINTEF Digital
mala.wang-naveen@sintef.no
Mobil: 97 19 03 39

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2000 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg saker fra SINTEF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra SINTEF

Stor interesse for verdensomspennende konferanse for eldrehelse5.10.2020 16:16:17 CESTPressemelding

Våre eldre kan bli spesielt sårbare under en verdensomspennende pandemi. Det vet mange av de over 250 ledende ekspertene på avansert teknologi innen geriatrisk helse. Denne uken møtes de "digitalt" i Trondheim når den store helsekonferansen International Society for Gerontechnologys (ISG) avholdes for tolvte gang. Forskningsområdet som kalles "gerontechnology" handler om å forstå hvordan eldre mennesker fungerer og utvikle velferdsteknologi og tjenester som fungerer godt for de eldre brukerne.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom