Nordic Light

Spørsmål og svar om e-sigaretter

Del

E-sigaretter er fortsatt en ny produktkategori, og en varegruppe som er i rivende utvikling. Produktene som finnes nå er tryggere og enklere å bruke enn de første variantene. Det gjøres også stadig forskning som oppdaterer kunnskapen om bruk av e-sigaretter. Nedenfor står et utvalg av de spørsmålene vi i Nordic Light oftest møter.

Hva er en e-sigarett?

Det finnes mange varianter, men generelt kan vi beskrive en e-sigarett som et lite elektronisk apparat som omdanner væske til vanndamp. Denne dampen trekker brukeren inn i munnen og lungene, på samme måte som man røyker tradisjonelle sigaretter. Det finnes væsker både med og uten nikotin, og den kan variere i smak og styrke, alt etter hva brukeren foretrekker.

E-sigaretten drives av et oppladbart batteri. Væsken, ofte kalt e-væske eller e-juice, kan etterfylles.

e-sigaretter er utviklet for å gi røykere et effektivt produkt for røykeslutt. Ved å produsere damp som inhaleres, gjenskaper e-sigaretten følelsen av å røyke, uten de helseskadelige effektene fra tobakkssigaretter.

Er e-sigaretter skadelige?

E-sigaretter er et nytelsesprodukt, og derfor ikke direkte helsebringende. e-sigaretter er først og fremst et langt mindre risikofylt alternativ til tradisjonelle tobakkssigaretter. E-sigaretter er dokumentert minst 95% *mindre skadelige enn tobakkssigaretter, ifølge Public Health England (PHE).

e-sigaretter innehar og utvikler ikke de stoffene som skader lungene eller omgivelsene.

En tent tobakkssigarett har en glo på opptil 2 000 grader. Den brenner tobakken og danner røyk bestående av over 7 000 stoffer, bl.a. tjære, skadelige gasser og kjemikalier som har usunne bivirkninger på lungene, blodkarene og indre organer.

* Public Health England in an evidence review about e-cigarettes

Hvor får jeg kjøpt e-sigaretter? 

Frem til nå har mange handlet e-sigaretter og væske via netthandler og/eller spesialbutikker. I Norge har det vært ulovlig å selge e-væske med nikotininnhold, men for privatpersoner har det vært lovlig å importere til eget forbruk.

I løpet av 2018 vil forskriftene endres i Norge, slik at e-sigaretter med nikotin kan selges i norske butikker.

Er nikotin kreftfremkallende?

Nei, nikotin er IKKE kreftfremkallende*. Nikotin er heller ikke skyld i de tobakksrelaterte sykdommene eller i lungesykdommer. Ny forskning viser at e-sigaretter er 95% mindre skadelige enn vanlige tobakkssigaretter **.

Nikotin kan øke blodtrykket og hjerterytmen samt skape avhengighet. Nikotin gir en umiddelbar følelse av ro og har vært benyttet som stimulerende middel av mennesker i flere århundrer.

Som det mest beryktede virkestoffet i tobakken, er det lett å forstå hvorfor nikotin er så misoppfattet. Men det faktum at folk og enkelte myndigheter tror det er nikotinen som er farlig i en tobakksigarett, medfører ikke riktighet.

Dog anbefales ikke nikotin eller e-sigaretter til gravide, ammende, personer med hjerte/ kar-sykdommer luftsveiplager og ikke-røykere.

Nikotin er et alkaloid og finnes i plantefamilien søtvier. Den finnes i størst mengde i tobakksplanten, men er til stede i mindre mengder også i tomater, poteter, auberginer og grønn pepper. Nikotinalkaloider finnes dessuten i kokaplantens blader.

* International Agency for Research on Cancer. (2018, Januar). Er nikotin kræftfremkaldende?

** Public Health England. (2015, August). E-cigarettes: a new foundation for evidence-based policy and practice

Er dampen fra e-sigaretter skadelig for omgivelsene?

Dampen fra e-sigaretter kan IKKE sammenlignes med passiv røyking, da e-sigaretter ikke avgir hverken tobakksrøyk, aske, tjære eller andre av de over 7 0000 giftstoffene eller 70 kreft- fremkallende stoffene som finnes i tobakksigaretter.

Men, bruk av e-sigaretter følger røykeloven og det er ikke tillatt å dampe der det er røykeforbud. Fra politisk hold handler dette om signaleffekt.

Hva inneholder e-væske?

e-væske (også kjent som e-juice) er den væsken som varmes opp i en e-sigarett.

e-væske finnes både med og uten nikotin.

e-væsken fra Nordic Light® inneholder propylenglykol, vegetabilsk glyserol, (begge kjente vanndampstoffer kjent fra teater og film effekter og nattklubbene på 70- og 80- tallet), nikotin, renset vann og godkjente aromatilsetninger.

Alle ingrediensene er fremstilt etter høyeste standarder og tilfredsstiller alle internasjonale krav og sertifiseringer til farmasøytisk renhet. E-væsken fra Nordic Light® inneholder ikke ethylenglykol eller diacetyl.

Er det farlig å få e-væske i munn eller på hud?

Det er IKKE farlig å få noen dråper e-væske i munnen, da konsentrasjonen av nikotin er meget lav. De konsentrerte smaksstoffer kan dog virke sterke hvis de kommer direkte på tungen/i munnen. Det er heller ikke farlig å få e-væske på huden, grunnet de lave konsentrasjonene av nikotin. Dog kan det føre til ubehag, som svimmelhet og kvalme. Er uhellet ute, skyll godt under rennende vann.

Hvorfor er e-sigaretter egnet til røykeslutt?

Nikotinen er det vanedannende stoffet i tobakken og det kroppen savner når man legger bort sigaretten. Hvis kroppen fortsatt kan få tilført nikotin blir savnet av tobakken ikke like vanskelig.

Noen klarer å slutte ved å tygge nikotin i form av tyggegummi de får kjøpt på apoteket. Andre benytter nikotinplaster. Men alt for mange savner i tillegg til nikotinen også kosen. Kosen ved å ta seg en «sigg», kosen ved å røyke litt på fest og i andre hyggelige lag.

E-sigaretter har vist seg å være det mest effektive røykesluttproduktet og har gått forbi de tradisjonelle røykesluttproduktene på verdensbasis, fordi e-sigaretten tilbyr et mer fullgodt alternativ.

Det har vist seg at spesielt storrøykere har opplevet at det å dampe nikotinen via e-sigaretter eller «Vapes» har gitt dem mulighet til å få den samme tilfredstillelsen. Etter noe tid har de opplevet at pust og smak har blitt bedre, og ikke minst at kondisjon og den generelle helsetilstanden er bedret betraktelig.

Ettersom man kan velge e-væske med forskjellig mengde nikotin er det mulig å redusere innholdet nikotin over tid for å bli uavhengig av å tilføre kroppen nikotin. Hvis du kun røyker av og til, såkalt festrøyker, er behovet for mye damp og nikotin mindre. Det anbefales å velge en væske med lavt innhold av nikotin eller en væske helt uten nikotin.

Nordic Light har derfor utviklet produkter for å tilfredsstille alle typer brukere. Alt fra av-og-til brukeren til med enkle enheter, til de med større behov med mer avanserte enheter som gir mer damp, til sigarer og piper.

Hvem oppfant E-sigaretten?

E-sigaretten som den er i dag ble oppfunnet av den kinesiske farmasøyten Hon Lik i 2003, som fikk patent på den i 2007. Han utviklet den fordi hans far døde av kreft som følge av tobakksrøyking.

Amerikaneren Herbert Gilbert søkte allerede I 1963 om patent på en e-sigarett oppfinnelse. Men, produktet ble aldri lansert da det ikke fantes noen kommersiell interesse for dette den gangen.

I dag er interessen for e-sigaretter svært stor. Til tross for store røykeslutt-kampanjer verden over, er det fortsatt mange dagligrøykere.

Andre spørsmål?

Har du fortsatt noe du lurer på om e-sigaretter? Da er du velkommen til å ta kontakt med oss i via info@nordiclight.net eller Daglig Leder Norvald Heidel på telefon 9060 9001

Nøkkelord

Kontakter

Om Nordic Light

Nordic Light er en norsk merkevare, utviklet av et norsk selskap, med norske eiere, helt uavhengig av tobakksindustrien. Selskap stiftet i 2016 med formål om å tilby markedets beste e-sigaretter, rettet mot personer som ønsker å slutte med helseskadelig tobakksbruk. Selskapet ledes av Norvald Heidel, med internasjonal erfaring fra markedsføring og detaljhandel. Styret består av finansmannen Thomas Christensen (leder), Sparkjøp eier Iwan Eide Knudsen, entreprenør Trond Lyse, advokat Lasse Ødegaard, lege og plastisk kirurg Nils Lykke.

Følg saker fra Nordic Light

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nordic Light på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nordic Light

Vil bytte ut røyken med damp23.2.2018 15:14:50 CET | Pressemelding

I løpet av våren vil sannsynligvis forskriftene for salg og markedsføring av e-sigaretter være klare. Etter en seks måneders registreringsperiode, åpner det endelig opp for salg i Norge. Det norske selskapet Nordic Light står klare til å kapre markedsandeler. – 1 av 10 nordmenn røyker daglig, mens det er over en milliard røykere i verden. Tobakk dreper og alle bør slutte. E-sigaretter er det mest effektive røykesluttproduktet i verden, sier daglig leder Norvald Heidel i Nordic Light.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom