Den Norske Opera & Ballett

Splitter ny Rigoletto i Operaen

Del

Regissør Ole Anders Tandberg har laget en helt ny Rigoletto, som får fram mørket og brutaliteten i Verdis mesterverk. Lørdag 5. oktober er det premiere på Operaens hovedscene – med Yngve Søberg i tittelrollen.

Yngve Søberg i rollen som Rigoletto. Foto: Erik Berg
Yngve Søberg i rollen som Rigoletto. Foto: Erik Berg

– Det er en stor glede å kunne ønske velkommen til en ny produksjon i Ole Anders Tandbergs regi. Nå har han – sammen med sitt team, kostymedesigner Maria Geber og lysdesigner Ellen Ruge – skapt en helt ny Rigoletto, men også en helt ny verden for oss, sier operasjef Annilese Miskimmon.

Siden Poppeas kroningUlysses vender hjem og Lady Macbeth fra Mtsensk har Ole Anders Tandberg gjort internasjonal suksess som operaregissør, med blant annet Wozzeck på Deutsche Oper Berlin og La bohème ved Opernhaus Zürich. I sin nye Rigoletto tar han publikum med inn i et røft mannsmiljø, der det lukter jakt, makt og våt mose. Mellom mørke furustammer går en stygg, pukkelrygget mann og bærer på en hemmelighet. Hjemme skjuler han en datter han elsker over alt på jord. Ute blant gutta prøver han å tøffe seg for å bli likt – særlig av sjefen sin, hertugen. Da Rigoletto skjønner at hertugen også vært bortpå datteren, begår han en forferdelig forbrytelse, som slår tilbake med voldsom kraft. 

RigolettoTrubaduren og La traviata kalles Verdis trilogia popolare. Med disse tre verkene, skrevet i løpet av bare to år, gikk Verdi fra å være en populær operakomponist til å bli italiensk operas store konge midt på 1800-tallet. Her viser Verdi hva han er best på: store ensemblescener, tydelige karakterskildringer i musikken og slående melodier – som i Gildas arie og hertugens «La donna è mobile».

– Jeg er stolt av å kunne presentere en så sterk rollebesetning, med Yngve Søberg i spissen. Vår talentfulle baryton debuterte som Rigoletto i Firenze i fjor, og hadde også stor suksess i rollen under festivalen i Bregenz denne sommeren, sier operasjef Miskimmon. Den kvinnelige hovedrollen, Gilda, synges av Lina Johnson, Guenes Guerle er Sparafucile, og Zaza Gagua er Grev Monterone. Astrid Nordstad gjør rollen som Maddalena, Magnus Dorholt Kjeldal er Marullo og Eirik Grøtvedt er Borsa. Hertugen av Mantova synges av Mario Chang, mens Olga Sliepnova er Giovanna. Medvirkende er også Operakoret og Operaorkestret under ledelse av Keri-Lynn Wilson.

Nøkkelord

Kontakter

For anmelderbilletter, intervjuer og mer informasjon, kontakt:
Kommunikasjonsrådgiver, Camilla Yndestad
Tlf: 95751006
E-post: cy@operaen.no

Bilder

Yngve Søberg i rollen som Rigoletto. Foto: Erik Berg
Yngve Søberg i rollen som Rigoletto. Foto: Erik Berg
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg saker fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom