FN-sambandet

Spenning før lansering av FN Miljøs rapport 26.november

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Lansering av FN miljøs rapport - Emissions Gap Report skjer 26.november. Bilde hentet fra Emissions Gap Report 10 years summary.
Lansering av FN miljøs rapport - Emissions Gap Report skjer 26.november. Bilde hentet fra Emissions Gap Report 10 years summary.

Norge i FN

11. - 12. november: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltar på møte i Afrikagruppen i FN. Hun skal også delta på møte om arbeidet for fred og forsoning.

Fra FN-kalenderen

14. november: Verdens diabetesdag (WHO)

15. november: Verdens filosofidag (UNESCO)

16.november: Internasjonal toleransedag

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

Bergen

12.november:  Klimasøksmålet

Oslo

7. - 17. november: Film fra Sør

Filmtips fra FN-sambandet

12. november: Klimapodden live med Geir Ramnefjell og Bård Vegar Solhjell

12. november: Sudan: Will the Khartoum Power-Sharing Agreement Survive?

14. november: Tekna X. Bærekraftig mat

14. november: Barn trygghet på nett

15. november: Hvorfor forsøpler vi? 

18. november: Somalia under lupen

19. november: Zimbabwe etter Mugabe

19. november: The battle for Hungary’s democratic future

20. november: Kinesiske perspektiver på verdensøkonomien

Tromsø

16. november: Shama Shama

16. - 17. november: Barnas dager i Tromsø

Aktuelt

4. - 15. november: Universal Periodic Review (UPR).
Utvalgte land legger frem informasjon om hva de gjør for å bedre menneskerettighetene i sitt respektive land. Møtes ca. en gang i måneden i Geneve. Målet er å styrke menneskerettigheter i alle FNs medlemsland. Dette er et utvalg satt ned av menneskerettighetsrådet. UPR er utformet slik at alle FNs medlemsland skal bli vurdert på en objektiv måte, og på lik linje som andre medlemsland.

11. november - 6. desember: FNs torturkomité (CAT) åpner sin 68. samling i Genève.
På agendaen står gjennomgang av menneskerettigheter i Burkina Faso, Kypros, Latvia, Niger, Portugal og Uzbekistan.

26.november: Lansering av FN miljøs rapport - Emissions Gap Report.
Rapporten lanseres i Geneve. Dette er den tiende rapporten i rekken og blir lansert i forkant av klimatoppmøtet i Madrid, COP25.

Ifølge rapporten, har de siste ti årene vært et tapt tiår med klimahandlinger. Klimagassutslippene har bare vokst, og raskere og dypere kutt er nå akutt nødvendig. Klimaambisjonene må femdobles for å nå 1,5°C -målet i Parisavtalen. Rapporten viser imidlertid også at det siste tiåret har hatt store fremskritt i politisk og samfunnsmessig støtte til klimatiltak, og teknologiske og økonomiske alternativer for å nå målene,ifølge tiårs oppsumeringen lansert tidligere i høst.

Bolivia

Bolivias president Evo Morales kunngjorde søndag at han går av. Grunnen er at valgobservatører fant uregelmessigheter ved valget i oktober. Morales selv hevder han er utsatt for et statskupp. Det var høy press for at Morales skulle gå av; både hærsjefen, politisjefen og opposisjonen krevde dette. FNs generalsekretær Antonio Guterres sier i en uttalelse natt til mandag at han er dypt bekymret over situasjonen i Bolivia.

Somalia

Gruppen Al-Shabaab er fortsatt aktiv og utfører stadig voldelige angrep på sivilbefolkning, regjeringsbygninger- og personell, samt internasjonale partnere.
I september angrep de en militærleir 60 kilometer utenfor Mogadishu.
I oktober stod de bak flere angrep og mer enn 40 mennesker mistet livet. FNs sikkerhetsråd er dypt bekymret over situasjonen i Somalia, og ser på det som et svært krevende område. Somalia er hardt rammet fattigdom, og det er ventet at 2,1 millioner mennesker vil oppleve sult innen desember inneværende år.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lansering av FN miljøs rapport - Emissions Gap Report skjer 26.november. Bilde hentet fra Emissions Gap Report 10 years summary.
Lansering av FN miljøs rapport - Emissions Gap Report skjer 26.november. Bilde hentet fra Emissions Gap Report 10 years summary.
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.