LO Stat

Spekter løper fra løftene. Stor streikefare i kultursektoren.

Del

Spekter viser kun vrangvilje, og nekter å oppfylle avtaler om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser for ansatte i orkestre, teatre og opera. Nå blir det mekling, og streikefaren er overhengende.

BRUDD: Fra venstre Nora Hagen, Christine Thomassen, Lise Olsen og Dag Agledal.
BRUDD: Fra venstre Nora Hagen, Christine Thomassen, Lise Olsen og Dag Agledal.

- Spekter må oppfylle inngåtte avtaler, ellers er vi i streik, sier forhandlingsleder Lise Olsen, nestleder i LO Stat.

Siden april 2015 har LO Stat forhandlet pensjon for kulturansatte. I lønnsoppgjøret 2015 ønsket Spekter å endre pensjonsordning i kultursektoren på grunn av anstrengt økonomi i flere kulturinstitusjoner. I 2016 inngikk LO Stat, Fagforbundet, Creo og NTL en midlertidig avtale om innskuddspensjon med Spekter. Avtalen innebar et felles mål om livsvarige og kjønnsnøytrale pensjonsytelser. Siden den gang har ikke Spekter gjort noen verdens ting for å oppfylle målsettingen.

- Vi har opplevd en arroganse uten sidestykke, selv om vi var med på å gi virksomhetene millionbesparelser og mulighet til å rydde opp i regnskapene, konkluderer Lise Olsen.

Kulturlivet i fare.

Ansatte godtok den midlertidige avtalen, fordi kultursektoren hadde så stramme budsjetter at pensjonsordningen ansatte hadde før 2016 ville rammet innbyggernes kulturtilbud.

- Vi gikk med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre kulturlivet en levedyktig framtid. Et kulturliv hvor tilbudet og opplevelsene står i sentrum. Spekter viser i forhandlingene at alle løftene om å dra lasset sammen kun var fagre ord. Spekter nekter å se verdien av kulturlivets ansatte, og at kulturansatte også skal ha en rettferdig pensjonsordning, sier Christine Thomassen, nestleder i Creo.

Høyt spill av Spekter.

Vi ønsker at ansatte skal ha trygge rammer, og virksomhetene økonomi til å drive god kulturformidling. Samtidig vil vi ha pensjoner som varer livet ut, og er lik for kvinner og menn.

- Vi har krevd hybridpensjon, den vil løse alt. Men Spekter nekter å snakke om hybridpensjon, samtidig som de ikke kommer med egne forslag til løsning. Til tross for korona-situasjonen er begeret fullt, og vi tar heller en streik enn fortsatt å bli utsatt for Spekters vrangvilje, sier Lise Olsen.

Rammer kvinner.

Vi reagerer på at Spekter krever at ansatte skal godta ordninger der særlig kvinnene i kultursektoren blir rammet. Kvinner lever i snitt tre år lengre enn menn, og risikerer dermed lavere pensjon med en innskuddsordning.

- Spekter krever dermed at vi skal godta en pensjonsordning hvor kvinner diskrimineres og taper penger. Dette i en sektor hvor om lag halvparten av de ansatte er kvinner, og alle ansatte hadde en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon før 2016, sier Dag Agledal, NTLs forhandlingsleder.

Flytter risikoen over på ansatte.

Spekter vil skyve de ansatte helt over til innskuddspensjon, og dermed skyve all risiko over på den enkelte arbeidstaker. For oss er dette uakseptabelt.

- Vi har allerede strukket oss langt med avtalen om midlertidig innskuddspensjon. Spekter har med sin opptreden vist null vilje til å lage en varig pensjonsløsning for ansatte i kultursektoren, sier Nora Hagen, Fagforbundets forhandlingsleder.

Nøkkelord

Kontakter

Lise Olsen, nestleder i LO Stat, 900 66 207
Christine Thomassen, nestleder i Creo, 951 81 686
Nora Hagen, Fagforbundets forhandlingsleder, 990 14 114
Dag Agledal, NTLs forhandlingsleder, 922 48 452
Kristian Brustad, kommunikasjonsansvarlig, 466 61 639

Bilder

BRUDD: Fra venstre Nora Hagen, Christine Thomassen, Lise Olsen og Dag Agledal.
BRUDD: Fra venstre Nora Hagen, Christine Thomassen, Lise Olsen og Dag Agledal.
Last ned bilde

Lenker

Om LO Stat

LO Stat
Møllergt. 10
0179 Oslo

23 06 83 00http://www.lostat.no

LO Stat jobber for et seriøst, trygt og godt arbeidsliv for alle. LO Stat er en samlende kraft i staten og Spekter, med 19 LO-forbund og 100.000 medlemmer i ryggen. LO Stat viktigste oppgave er å forhandle lønn og rettigheter på vegne av forbundenes medlemmer i staten og Spekter. Vedtektene sier at LO Stats skal «virke for medlemmenes faglige, sosiale og økonomiske fellesinteresser». LO Stat skal dermed forsvare forbund og medlemmers interesser og rettigheter på alle plan. 

Følg saker fra LO Stat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra LO Stat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra LO Stat

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom