Justervesenet

Søndag 27. oktober får du ekstra god tid!

Del

Da stilles nemlig klokken én time tilbake til såkalt normaltid. Justervesenets tidssjef Harald Hauglin står klar til å stille klokken natt til søndag fra 0300 (UTC+2) til klokka 0200 (UTC+1).


- En time gir oss hele 3600 av SI-enheten sekundet. Og som de fleste sikkert vet: Ett sekund er varigheten av 9 192 631 770 perioder av strålingen som tilsvarer overgangen mellom de to hyperfin-nivåene i grunntilstanden til cesium 133, sier Harald Hauglin, som har startet nedtellingen til søndagens klokkestilling.

Bidrar til koordinert universaltid (UTC)
Justervesenets tidslaboratorium holder blant annet styr på Norges tid og er med i ordningen som gir oss verdens felles tid, eller koordinert universaltid (UTC). UTC er derfor ikke basert på én bestemt supernøyaktig klokke, men er en gjennomsnittsberegning av mer enn 400 atomur hos tidslaboratorier i rundt 70 land.

Sommertidsordningen for fall?
Europakommisjonen foreslo i fjor høst at vi skal slutte å stille klokka frem og tilbake hvert halvår. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) uttaler dette i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet:
"Mange lurer på om vi snart skal slutte å stille klokka, men vi må fortsette en stund til. Vi må vente til EU har behandlet ferdig saken, så skal vi vurdere hva vi skal gjøre her i Norge. Vi planlegger å sende ut dette på høring om ikke altfor lenge."

Dermed forholder Norge seg inntil videre til gjeldende direktiv, noe som kan gi ekstra tid til søndagsturen 27. oktober.

Kontakter

Bilder

Om Justervesenet

Justervesenet
Justervesenet
Fetveien 99
2007 KJELLER

64 84 84 84http://www.justervesenet.no

Justervesenet er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet. Justervesenet har ansvaret for at Norge har en måleteknisk infrastruktur som både har nasjonal og internasjonal tillit.

Følg saker fra Justervesenet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Justervesenet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Justervesenet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom