Farmasiet

Solkremen fra i fjor kan beskytte dårligere

Del

2 av 3 nordmenn planlegger å bruke solkremrester når de skal ut i sommervarmen. Farmasøyt minner om at åpnet solkrem kan ha fått nedsatt effekt om den ikke har vært oppbevart riktig.

Sommerværet fortsetter gjennom uka.
Sommerværet fortsetter gjennom uka.

Respons Analyse har på vegne av Farmasiet gjennomført en undersøkelse om nordmenns solkremvaner. I tillegg til at nordmenn planlegger å bruke fjorårets solkrem, er det kun 1 av 4 som sjekker holdbarheten på solkremen før den tas i bruk.

Kan gi dårligere solbeskyttelse

Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet, forklarer at solkremer flest er merket med et symbol som sier at de er holdbare i 12 måneder etter åpning. Dette poengterer hun imidlertid avhenger av hvordan solkremene er oppbevart.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys. Er du er usikker, bør du ta utgangspunkt i at solkremen har fått redusert effekt, forklarer hun, og legger til:

– Det er ikke mulig å se om solkremen beskytter dårligere mot solen, så man bør alltid være obs på at åpnet solkrem som har stått en stund kan gi dårligere beskyttelse mot solen enn solfaktoren tilsier. Oppbevart riktig vil solkremen fint kunne brukes igjen i år, men er den ikke det, kan effekten ha blitt svakere, sier hun.

Bruk nok solkrem, og gjenta ofte

Det Grinaker mener er viktigst at nordmenn husker på i det fine været er å bruke nok solkrem, og å smøre oss ofte nok.

– Selv om man ikke nødvendigvis blir solbrent, så betyr ikke det at man ikke bør smøre seg. Soleksponering over tid vil uansett kunne føre til skader som: tidlig aldring, soleksem, pigmentflekker, og i verste tilfelle, hudkreft, sier hun og legger til:

– Norge er dessverre i verdenstoppen i å få hudkreft, så jeg oppfordrer alle til å følge solvettreglene fra Kreftforeningen, både nå i starten, men også resten av sommeren.

Solvettreglene:

(Kilde: Kreftforeningen)

 1. Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent
  Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.
 1. Bruk klær og skygge som beskyttelse
  Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.
 1. Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte
  Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.
 1. Ikke bruk solarium
  Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 20. og 26. mai 2021 av Respons Analyse for Farmasiet. Den er utført i et representativt utvalg av respondenter i en alder mellom 18 og 87 år, og den har tatt sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet solkrembruk, sommervaner og lignende. Den hadde 1155 respondenter i Norge, og er dermed representativ i de fleste fylkene.

Nøkkelord

Kontakter

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Olav Event, PR-operatørene
(+47 978 59 493)
oe@pr-o.no

Bilder

Sommerværet fortsetter gjennom uka.
Sommerværet fortsetter gjennom uka.
Last ned bilde
Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet
Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet
Last ned bilde

Om Farmasiet

Farmasiet
Farmasiet
Østre Kullerød 2
3241 Sandefjord

33 00 58 80http://www.farmasiet.no

Følg pressemeldinger fra Farmasiet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Farmasiet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom