Møller Mobility Group

Solid andre tertial for Møller Mobility Group tross urolig landskap

Del

Etter et sterkt andre tertial leverer Møller Mobility Group et resultat før skatt på 1.482 millioner kroner. Omsetningen endte på 23,4 milliarder kroner, og resultatgraden er solide 6,3 prosent. Elektriske biler utgjorde hele 85 prosent av konsernets salg av nye personbiler i Norge.

Konsernsjef Petter Hellman i Møller Mobility Group.
Konsernsjef Petter Hellman i Møller Mobility Group.

Kontraktsinngangen for nye biler har vært god, men markedet preges fortsatt av produksjonsutfordringer, noe som samtidig bidrar til et sterkt bruktbilmarked.

Produksjonstakten for nye biler har økt gjennom sommeren, noe som lover godt for kommende måneder. Imidlertid oppleves usikkerheten knyttet til den geopolitiske og makroøkonomiske usikkerheten, med renteoppgang og svekket kjøpekraft, som høy.

- Vi er fornøyde med at leveransesituasjonen er forbedret, og er optimister med tanke på utleveringsvolumer fremover. Men fortsatt er leveringsutfordringer et stort risikomoment, og den geopolitiske og makroøkonomiske usikkerheten er også stor, sier konsernsjef i Møller Mobility Group, Petter Hellman.

Solid markedsposisjon i et svakere totalmarked
Det totale nybilsalget i Norge er redusert med 21 prosent i forhold til 2021, mens nedgangen for konsernets merker ble 11 prosent. Totalmarkedet for personbiler endte på 88.115 biler per 2. tertial, mot 110.864 biler i samme periode i fjor. Totalt ble det registrert 24.970 biler for konsernets merker i Norge, mot 27.979 biler i 2021. Den samlede markedsandelen for konsernets personbilmerker økte derfor til 24,8 prosent, mot 21,1 prosent i 2021.

- At hver fjerde solgte bil leveres av oss er noe vi er svært godt fornøyde med. Med sterke nykommere som Volkswagen ID. Buzz og Volkswagen ID.5, i tillegg til svært populære og etablerte modeller i markedet som Volkswagen ID.4, Skoda Enyaq og Audi e-tron-serien, befester vi vår posisjon som den ledende bilaktøren i Norden, understreker Hellman.

Flere strategiske oppkjøp
Harald A. Møller AS kjøpte i juni Iseveien Services, og tar dermed et enda sterkere grep om posisjonen som Norges ledende totalleverandør i nyttekjøretøy-markedet.

Møller Bil inngikk i august en intensjonsavtale med eierne av Erik Arnesen Bryn AS om kjøp av Volkswagen- og Audi forhandleren med tilhørende selskap. Partene tar sikte på at overtagelsen skjer i løpet av november. Avtalen innebærer at Møller Bil kjøper bilvirksomheten, mens eierne av Erik Arnesen Bryn AS beholder eiendomsvirksomheten, med Møller Bil som langsiktig leietaker. Møller Bil overtar også det nye skade- og lakksenteret på Langhus.

Anerkjennelse for bærekraftsinnsats
I juni inngikk konsernet en avtale der tre bærekraftmål inngår i den rullerende lånefasiliteten på to milliarder kroner. Dette gir gunstigere rentebetingelser dersom bærekraftmålene innfris. Målene er knyttet til klimagassutslipp, utslippsintensitet og sosial inkludering gjennom Møller Medvind. 

- I august fikk vi også den gledelige nyheten om at Møller Mobility Group er ett av 10 selskaper i kategorien «Årets Klimavinner» i PWCs klimaindeks, som er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om hvordan Norges 100 største selskaper jobber med klima. Dette er en viktig anerkjennelse av at vi er på vei i riktig retning og motiverer stort til å fortsette å holde stø kurs i arbeidet med klimaledelse og bærekraft i det som kan bli krevende tider fremover, sier Hellman.  

Gode fremtidsutsikter, men bekymring knyttet til politiske rammebetingelser
Møller Mobility Group har en meget solid finansiell posisjon, en rekordstor ordrebank, og en sterk og utviklingsorientert organisasjon. På tross av geopolitiske og makroøkonomiske risikomomenter ser konsernet grunnleggende positivt på de finansielle utsiktene, og satser videre på en bærekraftig vekststrategi i et spennende mobilitetslandskap.  

- Både de makroøkonomiske- og geopolitiske faktorene setter sitt preg på virksomheten. Vi følger også nøye med på regjeringens forslag til statsbudsjettet. Vi vet at en eventuell introduksjon av vektavgift, samt merverdiavgift på elektriske biler fra 2023, vil ha en negativ innvirkning på videre elektrifisering av det norske bilmarkedet, understreker Hellman.

Resultat per forretningsområde

Harald A. Møller (bilimport Norge) oppnådde et resultat før skatt på 799 millioner kroner mot 718 millioner i 2021. Samlet sett er omsetningen redusert med 3 prosent i forhold til 2021. Omsetningen fra Volkswagen, Skoda og Seat/Cupra øker i forhold til fjoråret, mens Audi og Volkswagen Nyttekjøretøy er noe redusert. 

Møller Bil (bilforhandlere i Norge og Sverige) oppnådde samlet sett et resultat før skatt på 583 millioner kroner mot 852 millioner kroner i 2021. Leveringsutfordringene drar ned omsetningen på nybil og bruktbil noe i forhold til 2021, og høyt sykefravær samt oppgraderingsaksjoner i fjor har ført til redusert servicemarkedsomsetning. Totalt sett er omsetningen for Møller Bil 4 prosent lavere enn i fjor. 

Baltikum (bilimport og bilforhandlere i Baltikum) oppnådde samlet sett et resultat før skatt på 162 millioner kroner mot 120 millioner kroner i 2021. Resultatet for importvirksomheten ble 93 millioner kroner mot 52 millioner kroner i 2021, og resultatet fra forhandlervirksomheten ble 69 millioner kroner mot 67 millioner kroner i 2021. Både nybil, bruktbil og servicemarkedet bidrar til en samlet omsetningsøkning på 7 prosent i forhold til 2021. 

Møller Mobility Services (MMS) inkluderer konsernets eierandeler i tjenesteleverandører utenom bilforhandlere, dvs Volkswagen Møller Bilfinans, Hyre, Mitt Dekkhotell, Bildusjen (tidl. LaserWash) og Rebil. MMS oppnådde et resultat før skatt på 45 millioner kroner per 2. tertial 2022 mot 93 millioner kroner i 2021. Resultatandelen fra Volkswagen Møller Bilfinans utgjør 90 millioner kroner mot 101 millioner kroner i 2021. Antall finansierte biler er noe redusert, men snittprisen per bil har økt og kompenserer i stor grad for fallet, og resultatnedgangen skyldes i hovedsak en svakere rentenetto. Hyre vokser kraftig i Norge og Sverige og har økt omsetningen med 66 prosent i forhold til fjoråret, og har som følge av dette et underskudd på 30 millioner kroner per 2. tertial.  

Klikk på lenken under for å lese hele rapporten. 

Kontakter

Bilder

Konsernsjef Petter Hellman i Møller Mobility Group.
Konsernsjef Petter Hellman i Møller Mobility Group.
Last ned bilde

Lenker

Om Møller Mobility Group

Møller Mobility Group
Møller Mobility Group
Frysjaveien 31b
0609 Oslo

240 33 300http://www.moller.no

Følg pressemeldinger fra Møller Mobility Group

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Møller Mobility Group på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Møller Mobility Group

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom