Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Solfylt helg med bismak av skredfare

Del

Værmeldingen for helgen lover fint vær i store deler av landet, og alt ligger til rette for fine toppturer, men det varsles betydelig skredfare i flere regioner i landet. Vær tidlig ute eller legg sporene dine i mindre bratt terreng for å unngå skred.

Selvom været er fint, er skredfaren betydelig. Foto: gustav@nve//Regobs
Selvom været er fint, er skredfaren betydelig. Foto: gustav@nve//Regobs

Sol og varme gir skredfare

På grunn av solskinn og temperaturstigning ventes betydelig skredfare i store deler av landet. Solinnstråling og temperaturstigning vil svekke bindingene i snøen og det kan ventes naturlig utløste skred etter hvert som solen står på.

– I helgen vil det være viktig å være tidlig ute slik at du rekker å sette sporene dine i snøen før solen er på sitt mest intense og dagen er på sitt varmeste. Sannsynligheten for naturlig utløste skred øker utover dagen forklarer vaktleder i Snøskredvarslingen Odd-Arne Mikkelsen.

Vedvarende svake lag kan gi svært store skred, pass på hvor du går

I Jotunheimen, på deler av Vestlandet, Nordvestlandet og i Nord-Norge er det vedvarende svake lag i snødekket. Det gjør det utfordrende å vurdere skredfaren på tur. Om og hvis solen og temperaturstigningen trenger ned til disse lagene kan det løsne svært store skred.

– Skal du til fjells i en region der det er vedvarende svake lag i snødekket vil det være ekstra viktig å planlegge turen godt. Start tidlig så kommer du varmen i forkjøpet. Tenk også på hva slags terreng du har over deg når du er på vei hjem fra tur. Selv om du har kommet deg trygt ned en bratt fjellside i tide, går kanskje utmarsjen i utløpsområde for et naturlig utløst skred? sier Mikkelsen

Vær også obs på skavlbrudd. Varmen kan svekke skavlene. Hold avstand.

Komplekse forhold i Nord, planlegg turen med margin

I Nord-Norge vil en solfylt helg føre til at det vil gå skred i den nyeste snøen. Det kan gå enkelte store naturlig utløste skred og mange mindre skred grunnet solinnstråling og temperaturstigning. Planlegg turen med margin og hold avstand til utløpsområder utover dagen.

– Det er all grunn til å være obs om du skal på tur denne helgen. Selv om det er vår i luften er det vinterlig lagdeling i snøen og skredfaren er betydelig avslutter sier Mikkelsen

Snøskredvarslene på varsom.no oppdateres kl 16 hver dag. Bruk de og bratthetskartene i Varsom Regobs appen når du planlegger tur, så kan du legge ruten i terreng der skredfaren er lavere. 

*********

Følg med på oppdaterte snøskredvarsler på varsom.no

Motta varsler på SMS og/eller e-post (gratis)

Følg oss på Twitter  og Facebook

Varsom er en tjeneste levert av Norges vassdrags- og energidirektorat, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt. Målet er å hindre tap av liv og verdier knyttet til flom, snø-, jord- og fjellskred og isforhold i Norge.

Nøkkelord

Kontakter

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667

Bilder

Selvom været er fint, er skredfaren betydelig. Foto: gustav@nve//Regobs
Selvom været er fint, er skredfaren betydelig. Foto: gustav@nve//Regobs
Last ned bilde

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Folkemøte og høyring om nytt kraftsamband frå Rogaland og Vestland fylke til Noa og Krafla oljefelt4.5.2021 08:00:00 CEST | Pressemelding

NVE har motteke melding med forslag til utgreiingsprogram for eitt nytt kraftsamband frå land til dei planlagde oljefelta Noa og Krafla. Krafta vil hentast frå Kollsnes, Samnanger eller Gismarvik, og dei meldte landanlegga vil råka Øygarden, Samnanger, Fitjar, Utsira, Karmøy og Tysvær kommunar. Som ein del av høyringa heldes det eit digitalt folkemøte denne veka.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom