Søkere til matfagene redusert med 35 prosent
- Dette er kanskje den aller største utfordringen for vår bransje. Uten fagfolk blir det færre som har forutsetninger for å være matgründere, det blir færre innovasjoner fra de etablerte produsentene, og det blir færre fagfolk i butikkene. I bunn og grunn dreier det seg om fremtiden til norsk matkultur, sier Line Beate Jebsen, HR-direktør i MENY.
Kundene etterspør fagfolk
2018 er yrkesfagenes år, og denne uken arrangeres NM i yrkesfag på Hellerudsletta. Målet er å vise hvilke muligheter som finnes for de som velger yrkesfag. Utfordringen er godt kjent. Det er for få som utdanner seg til yrkesfag i Norge. Det selv om det er tilstrekkelig med lærlingplasser og at man i mange fag nesten er garantert jobb etter endt utdannelse.
- For matfagene er situasjonen prekær. På 12 år er antallet søkere til matfagene redusert med 35 prosent. For en supermarkedkjede som MENY er dette en utfordring. Vi trenger fagfolk og matkompetanse i våre 195 butikker for å levere den kvaliteten som forbrukerne forventer. Vi har til enhver tid nesten 1000 personer med fagbrev som kokk, butikkslakter, konditor eller sjømathandler, sier Jebsen.
- Vi jobber aktiv for å få ungdom til å velge matfag, og vi har cirka 100 lærlingplasser hvor vi jobber for å tiltrekke oss de unge som brenner for matfagene. I løpet av de siste årene har vi utdannet hundrevis av lærlinger. Det er fagfolk som i dag jobber i MENY, eller som har blitt lokalmatgründere eller produktutviklere, sier Jebsen.
Må bli synlige pådrivere
MENY mener folk flest ikke vet hvilke muligheter yrkesfag kan gi. Ungdom og foreldre vet ikke hvor viktig matfagene er for produktutvikling, matopplevelser og det å ivareta norsk matkultur. De vet ikke hvilken annerkjennelse de faktisk får fra de mange forbrukerne som er glad i god mat. Og de vet ikke hvor varierte arbeidsdagene kan være.
- Å gjøre 2018 til yrkesfagenes år har vært viktig og har gitt resultater. Men vi må ikke tro at vi er i mål nå. Alle gode krefter må fortsette å jobbe sammen slik at viktig kunnskap og tradisjoner føres videre til nye generasjoner. MENY vil bidra enda mer aktivt til å gjøre noe med både med informasjon, lærlingplasser og tett oppfølging av de som velger å begynne i vår bransje, sier Line Beate Jebsen i MENY.
2018 er yrkesfagenes år, og denne uken arrangeres NM i yrkesfag på Hellerudsletta med Statsminister Erna Solberg til stede. MENY stiller med ni deltakere i Yrkes-NM. Seks i butikkslakterfaget og tre i sjømathandlerfaget.
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonsrådgiver
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noLine Beate JebsenHR-direktør
Tel:93037932line.beate.jebsen@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
Etablerer Norges største mathus for netthandel i Oslo23.10.2023 08:30:00 CEST | Pressemelding
MENY åpner høsten 2024 en sentralisert netthandelsbutikk på Alnabru i Oslo. - Vi vil tilby et større utvalg av mat og drikke til våre netthandelskunder. Hele andre etasjen i bygget vil handle om matglede og nye, spennende matløsninger, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom