Snur hver stein for å hindre nye dødsulykker

De ti siste årene har ulykkesundersøkerne i Statens vegvesen undersøkt rundt 4 000 ulykker. I 2500 av disse har vi oversikt over hva som var årsak til, eller medvirkende faktorer, til ulykkene. De øvrige har vært støtte til politiets arbeid, og ikke en del av ulykkesanalysearbeidet i Statens vegvesen. Selv om vi så langt i år har hatt flere tragiske ulykker enn på mange år, har arbeidet til ulykkesundersøkerne bidratt til å redusere antallet drepte og hardt skadde i trafikken betydelig de siste årene. Dette dreier seg blant annet om tiltak som montering av midtrekkverk for å hindre møteulykker og utbedring av sideterrenget for å hindre noen av konsekvensene ved en utforkjøring.
Når telefonen ringer
Ulykkesundersøkerne blir varslet om alvorlige trafikkulykker av Vegtrafikksentralen i Statens vegvesen. Alle ulykkesundersøkerne jobber i det daglige i andre stillinger i Vegvesenet, men når de blir kalt ut legges de andre oppgavene til side.
På ulykkesstedet samler de inn data for Statens vegvesens ulykkesanalysegruppe (UAG) og for politiet, en jobb som kan ta mange timer. Ulykkesundersøkerne sikrer tidskritiske data, måler opp alle spor og plassering av kjøretøy etter ulykken, og tar bilder av alt som kan være viktig for å forstå ulykken. De kan bruke 3D-skanner og ta dronebilder. Videre lager de ei skisse som viser hvor det er spor fra kjøretøy, lykteglass, motorolje og så videre - alt som kan si noe om kollisjonsstedet.
Sjekk av kjøretøy
Ofte blir ulykkesundersøkerne igjen på ulykkesstedet når de andre har dratt. De fortsetter arbeidet med å prøve å finne ut om det kan ha skjedd noe i forkant av ulykken. Inspeksjon av kjøretøy foregår delvis på ulykkesstedet, for blant annet å se etter beltebruk og kontaktpunkt i interiøret på bilen. Dette kan være en tøff, psykisk påkjenning som mange kjenner på i lang tid etter undersøkelsen.
Deretter blir de involverte kjøretøyene fraktet til Vegvesenets kontrollhall for nærmere undersøkelse. Der leter de etter tekniske årsaker på bilen for å finne ut hvorfor det ble en dødsulykke.
Ulykkesundersøkerne ser også på veien og omgivelsene rundt, for å se om noe av dette kan ha påvirket selve ulykken eller konsekvensene av den. Det kan eksempelvis ha vært glatt da ulykken skjedde, det kan ha vært hull i veien, stein, tre eller annet utenfor veien som bilen har truffet. De snur hver en stein for å finne ut hva som har hatt innvirkning på det som skjedde.
Analyserer for å forebygge, hindre nye lignende ulykker
Ulykkesundersøkerne skriver en teknisk, faktaorientert rapport med beregninger av hastigheter, undersøkelse av involverte kjøretøy osv. og vegforhold, i tillegg til skader på konstruksjoner.
Dette er viktig informasjon politiet trenger i sin etterforskning, og som Statens vegvesen, har behov for i sine videre analyser. UAG i Statens vegvesen analyserer alle dødsulykker på norske veier for å bidra til kunnskap for å hindre og reduserer konsekvensen av ulykker. Materialet fra ulykkesundersøkerne utgjør en viktig brikke i dette arbeidet og ulykkesanalysene er en viktig del av det kunnskapsbaserte trafikksikkerhetsarbeidet som Norge har drevet i lang tid og som har gjort at vi har de laveste ulykkestallene i Europa. Det grundige arbeidet Statens vegvesen gjør på dette området er derfor viktig for enkeltpersoner, rettsvesenet og samfunnet ellers.
Nye og flere tiltak
Så langt i år har vi dessverre hatt flere tragiske ulykker enn på flere år. Dette krever at alle instanser som jobber med forebyggende arbeid i tilknytning til vei og trafikk, som for eksempel Statens vegvesen, politiet, Trygg Trafikk, må fortsette å samarbeide om trafikksikkerhetsarbeidet. Vi har ingen å miste i trafikken.
Du som trafikant kan på din side bruke bilbelte, konsentrere deg om selve kjøringen når du kjører bil og spille på lag med de andre trafikantene. Om vi alle gjør dette får vi forhåpentligvis en god og trafikksikker sensommer og høst.
Espen Andersson
avdelingsdirektør i Statens vegvesen
Nøkkelord
Kontakter
Espen AnderssonAvdelingsdirektørStatens vegvesen Trafikant og kjøretøy
Tel:91759551espen.andersson@vegvesen.noPressevakt Trafikant og kjøretøy(Besvares mellom kl. 08 - 15.30)
* Føreropplæring
* Førerkort
* Kjøretøy
* Utekontroll
* Trafikkstasjoner
* Tilsyn med trafikkskoler, verksteder og parkeringstilbydere
Bilder

Om Statens vegvesen
Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.
Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen
Krav om grønn asfalt gir grønnere skipsfart1.7.2025 14:00:00 CEST | Pressemelding
Statens vegvesens belønning av CO2-kutt i asfalt fører til en ny milepæl for grønnere skipsfart.
Klart for offisiell åpning av Rv. 4 Almenningsdelet – Lygnebakken1.7.2025 09:36:40 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen har gleden av å invitere til offisiell åpning av vegprosjektet Rv. 4 Almenningsdelet – Lygnebakken onsdag 2. juli 2025 kl. 11.00.
Svært dyster juni: 17 drept i trafikken1.7.2025 06:29:11 CEST | Pressemelding
17 personer døde i trafikken i juni. Over halvparten var ubeskyttede trafikanter. Særlig var det mange som ble drept på mc eller sykkel. Dette viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.
Advarer mot sterke inntrykk i sommer: Denne sommeren kan bli den dødeligste på flere år30.6.2025 13:21:27 CEST | Pressemelding
Flere MC liv har gått tapt denne sesongen og i helga var det flere ulykker på MC. Nødetatene og Statens vegvesen ber nå alle som skal ut i sommertrafikken om hjelp.
Fredag starter nødvendig vedlikehold av E6 Klemetsrud bru30.6.2025 10:01:14 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen skal skifte brufuger på E6 Klemetsrud bru sør for Oslo. Arbeidet starter fredag 4. juli kl. 22.00 og to kjørefelt mot Oslo blir stengt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom