Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Snøskredvarslingssesongen er i gang

Del

Snøskredsesongen er i gang! Fra og med i ettermiddag kan du daglig sjekke snøskredvarsel for din region på varsom.no. Det kan du gjøre helt frem til sesongslutt 31. mai.

Foto: Kåfjord i Nord-Troms 29.11. Fotograf: Jan Arild Hansen.
Foto: Kåfjord i Nord-Troms 29.11. Fotograf: Jan Arild Hansen.

Gjør det til en god vane å sjekke snøskredvarslet for neste dag kl.16, når det er rykende ferskt, og lag deg en god turplan ut i fra de gitte forholdene. Les mer om turplanlegging på Snøskredskolen på varsom.no.

Kort om snøskredforholdene

Svalbard:

På Svalbard er det betydelig skredfare. Det har kommet mye snø og det er fare for naturlig utløste skred. Vi så det derfor som nødvendig å begynne å varsle en dag før planlagt for denne regionen.

Nord-Norge:

I Nord-Norge har det nå snødd jevnt og trutt i en drøy uke. Før dette, var det stort sett bar bakke i Nord. Flere fikk kost seg i fin og lett nysnø den siste uken, men flere møtte også på skredfaretegn som ferske fokksnøansamlinger som sprekker opp rundt skiene. Enkelte små skred har blitt utløst i fokksnøen. Nå har imidlertid mildværet kommet og gjort snøen våt og noen steder har mye av snøen smeltet bort, spesielt ved kystnære strøk. Når snøen blir våt er det fare for naturlige utløste våte skred.

Sør-Norge:

Snøen som kom i store deler av Sør-Norge i oktober har for det meste smeltet bort, men det ligger noen fonner og flekkvis snø igjen i høyfjellet over ca 1000-1200 moh. For det meste består denne snøen nå av sammenfrosne smelteformer og utgjør hard bærende skare. Det kalde været i slutten av november har gitt mye overflaterim, særlig i lavere terrengformasjoner og skyggesider. Mildvær siste dager har trolig tatt knekken på dette bortsett fra kanskje i de høyeste fjellområdene. Jotunheimen har mye terreng over 1200 moh., her finnes det også svake lag av kantkorn i snødekket fra oktober.

 Det er meldt snø i fjellet i Sør-Norge framover, mest på Vestlandet sør for Stadt. Dette kan føre til enkelte ustabile fokksnøflak med dårlig binding til den harde oktobersnøen som ligger igjen enkelte plasser i høyfjellet. Ellers er det generelt lite snø, selv høyt til fjells og lav skredfare i Sør-Norge.

 

Skredstørrelsene endrer navn

 Den synligste endringen for leserne av varslene våre er at navnene på skredstørrelsene er blitt mer forståelige og gir en bedre beskrivelse av faren.

 -          I dag skyldes de fleste ulykkene toppturer og skuterkjøring, og skred av størrelse 2 og 3 er dødelige for disse gruppene. Tidligere ble disse skredstørrelsene kalt “små” og “middels”, som dårlig kommuniserte hvor farlig slike skred var. Navnene var ikke intuitive for brukere innenfor friluftslivet, ofte ble det brukt en for høy størrelse når skredstørrelse skulle beskrives. Endring av navnene, men ikke størrelsestallet, gjør at størrelsen kan kommuniseres mye bedre til og i brukergruppene som har flest dødsfall. For mer info om skredstørrelser, sjekk http://www.varsom.no/snoskredskolen/snoskredvarselet-forklaring/snoskredstorrelser/

Med ønske om en vinter med masse god og trygg snø!

Snøskredvarslingen

Kontaktperson: Snøskredvarslingens vakttelefon: 48880100

Bilder

Foto: Kåfjord i Nord-Troms 29.11. Fotograf: Jan Arild Hansen.
Foto: Kåfjord i Nord-Troms 29.11. Fotograf: Jan Arild Hansen.
Last ned bilde

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Kraftsensitiv informasjon skal ikke på Internett – NVE presenterer metode for å redusere risiko for informasjonslekkasje10.9.2019 15:20:00 CESTPressemelding

Kraftbransjen har i flere tiår vært underlagt krav om å beskytte kraftsensitiv informasjon. Et FOU-prosjekt som ble gjennomført ved NVE sommeren 2019 har utviklet en metodikk for å identifisere kraftsensitiv informasjon på internett. Metodikken gjør bruk av åpen programvare og gir mulighet for å søke også i dypere lag av internett.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom