Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Snøskredfare inn i påskehelga

Del

Varmere vær vil påvirke snøen over hele landet. I Nord-Norge vil dette føre til at sjansen for store skred øker. I Sør-Norge vil trolig skredfaren holde seg omtrent uendret de neste dagene.

Økt fare for naturlig utløste skred i Nord-Norge

Den største utfordringen i Nord-Norge er et vedvarende svakt lag som ligger dypt i snødekket. Det har så mye snø over seg nå at det skal mye til å påvirke det som skiløper, og det svake laget gir ikke fra seg faretegn som drønn eller at snødekket sprekker opp.

Når det nå blir varmere og etterhvert litt våtere vil snødekket over bli våtere og mykere, og siget i snøen øker. Da kan man regne med at det plutselig kan gå noen store eller svært store naturlig utløste skred som løsner nede i det vedvarende svake laget.

-  Det er veldig vanskelig å vite når og hvor slike skred løsner. Hold derfor god avstand til bratte fjellsider. Hvis det først løsner et skred på det svake laget kan skredet bli svært stort sier vaktleder i Snøskredvarslingen Heidi Bache Stranden. 

I tillegg til dette skredproblemet vil det være økt fare for våte løssnøskred og mindre flakskred i tillegg til at sjansen for skavlbrekk også øker med stigende temperatur og nedbør som regn de neste dagene.

Jotunheimen mest alvorlig i Sør-Norge

I Sør-Norge vil temperaturen også stige, men her har snødekket vært utsatt for mer varme tidligere og tåler mer. Det er heller ikke vedvarende svake lag i snødekket med stor utbredelse, som gjør situasjonen mindre alvorlig.

- Unntaket er Jotunheimen. Her må man også være forsiktig med å bevege seg inn i bratt terreng på varme dager, det finnes også vedvarende svake lag i snødekket her som kan gi enkelte store skred sier Bache Stranden.

Betydelig snøskredfare på Svalbard

Her er skredproblemene knyttet til mildere vær, nedbør og vind. En snøskuter eller skiløper kan forvente å løse ut skred i bratt terreng, særlig i leheng mot Ø og N. I tillegg kan det ventes naturlig utløste våte skred under mildværs. Skavlbrudd har vi også sett eksempler på de siste dagene, og vi venter at de også kan skje de nærmeste dagene.  

- Det er krevende forhold, og folk må være svært forsiktig, sier Bache Stranden.

Følg med på varsom.no, her legger vi ut ferske snøskredvarsler hver dag. Sett deg godt inn i skredproblemene i varselet og følg ferdselsrådene!

God tur og God påske fra Snøskredvarslingen.

Kontaktinformasjon:

Snøskredvarslingen, tlf 488 80 100

Nøkkelord

Bilder

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom