Fremtind

Snart trekker rotter og mus inn i varmen

Del

Men ikke alle er like velkomne. - Høsten og vinteren er normalt tiden hvor mus og rotter søker varme og trekker inn i hus og hytter, forteller skadeforebygger Therese Nielsen, i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank1 og DNB.

Mus og rotter liker seg også godt innendørs når det blir kjøligere ute.
Mus og rotter liker seg også godt innendørs når det blir kjøligere ute.

De vanligste skadene er lukt som følge av at mus og rotter etablerer musebol og avgir en ammoniakklignende lukt. De forårsaker også gnageskader på isolasjon, treverk og noen tilfeller vann og avløpsledninger.

- Ikke bare er det ubehagelig, det kan også fort bli kostbart, påpeker Therese.

Dersom mus og rotter får tilstrekkelig tid til å etablere seg i boligen kan de forårsake svært store skader, og i enkelte tilfeller skadeomfang på flere hundre tusen kroner. Det er derfor viktig at huseier sikrer hus og hytte så godt det lar seg gjøre mot skadedyr.

- Det har også vært eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier hun.

Ikke så mye som skal til

En mus trenger bare 6 millimeter for å komme igjennom en sprekk, og en rotte kommer seg gjennom en åpning på 12 millimeter.

- Tar man frem linjalen er ikke dette store åpningen, så det kan være lurt å ta en god gjennomgang av kjelleren, sier Therese.  

Utsatte punkt hvor mus og rotter kan trenge inn er gjerne under kledning, spesielt i overgang mur og vegg, ved rør og kabelgjennomføring, ventiler og kjellervinduer.

- Men, ventiler i krypkjeller skal som kjent ikke tettes og spesielt ikke om vinteren da det kan føre til fukt og råteskade i gulvkonstruksjon. Det er likevel viktig at disse tettes med gitter eller liknende for å hindre at mus og rotter trenger inn, sier Therese.

Dette er noe huseier kan montere selv. Overgang mellom ytterkledning og mur kan også sikres med netting eller lignende. Det er også her viktig at ikke man tetter så mye at man hindrer lufting, dette kan føre til råte og fuktproblem.

Flere veier til Rom

Det er også kjent at rotter kan trenge inn via kloakksystemet og ta seg opp via sluk. Sluk og lignende må derfor ha slukrist som sitter som de skal. Rørgjennomføringer kan sikres med for eksempel stålull.

- Mus og rotter trekker til områder hvor det er mat. Et godt tips er derfor å ikke oppbevare matavfall og søppel langs husveggene og heller ikke annet skrot langs boligen hvor skadedyr kan søke opphold, sier skadeforebyggeren.

Fritidsbolig og boliger som ligger inntil skog og natur er ofte mest utsatt. Busker og blomster tett inntil huset og grunnmuren er derfor egnede steder for skadedyr, og bør med fordel fjernes inntil bygningen.

Boligeiers ukjente plikter

Boligeiere er faktisk pliktig til å forebygge og eventuelt oppdage skadedyr. Dette er regulert i Forskrift om skadedyrbekjempelse.

- Dette er nok en ukjent plikt for de aller fleste. I forskriftene står det at kommunen kan pålegge eier eller leietaker å gjennomføre nødvendige tiltak, sier Therese.

Formålet med forskriftene er å forebygge at skadedyr overfører smittsomme sykdommer, blir årsak til sykdommer eller andre helseproblemer hos mennesker.

Selv om du har gjort mange tiltak kan mus og rotter finne veien inn likevel. Skulle du være uheldig kontakt forsikringsselskapet ditt – de hjelper deg med inspeksjon fra et skadedyrsselskap.

Therese råd for å unngå skadedyr

  • Ta deg en runde rundt huset og tett igjen sprekker hvor mus og rotter kan komme inn.
  • Bruk tettemidler, metallnetting og til og med stålull i sprekker og små åpninger. Fugeskum anbefales ikke.
  • Hold det litt ryddig utendørs. Ikke sett matsøpla ute, men kast den rett i matavfallsdunken og sørg for at den er tett.
  • Katt er ikke bare godt selskap, de kan også gjøre god nytte for seg i kampen mot mus og rotter.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mus og rotter liker seg også godt innendørs når det blir kjøligere ute.
Mus og rotter liker seg også godt innendørs når det blir kjøligere ute.
Last ned bilde
Skadeforebygger i Fremtind, Therese Nielsen. Foto: Fremtind
Skadeforebygger i Fremtind, Therese Nielsen. Foto: Fremtind
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind
Fremtind
Postboks 778 Sentrum
0106 Oslo

http://www.fremtind.no

Fremtind – et nytt forsikringsselskap med lang erfaring
Fremtind Forsikring er eiet av SpareBank 1 og DNB. Selskapet er et resultat av fusjon mellom forsikringsselskapene til SpareBank 1 og DNB, som trådte i kraft 1. januar 2019.

Fremtind er landets tredje største forsikringsselskap, og det største med distribusjon gjennom bank. Fremtind vil tilby alle skade- og personforsikringer for privatpersoner og bedrifter.

Med solid erfaring og kunnskap om forsikring utvikler Fremtind nye produkter og tjenester som betyr noe i folks liv. Vi var de første til å utnytte teknologi for å gjøre bilforsikringen smart. Vi var også de første som gjorde helsevurdering selvbetjent og enkel. Slik vil vi fortsette å bruke digital innovasjon og fornyelse for å gjøre hverdagen enklere og tryggere for folk og bedrifter flest.

Følg saker fra Fremtind

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fremtind

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom