Snart i mål med nytt transportsystem for internett
Nylig lanserte Apple en ny mekanisme for transport av data som vil gjøre livet enklere for utviklere. Professor Michael Welzl er hjernen bak.

Applikasjoner til datamaskiner, smarttelefoner og andre digitale dingser er helt avhengig av å overføre data fra et sted på nettet til et annet, eller fra et dataprogram til et annet. Til dette brukes et programmeringsgrensesnitt, det som gjerne kalles en API (application programming interface).
– Når applikasjonsutviklere skal sende data over nett, benytter de seg av en API som er veldig gammeldags og statisk, sier professor Michael Welzl ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.
Med dagens API-er velger utviklere seg en protokoll, en oppskrift, på hvordan dataoverføringen skal foregå. TCP, UDP og QUIC er eksempler på slike protokoller. Utviklere skriver inn en slik protokoll i applikasjonen de utvikler. De ulike protokollene kan ha sine fordeler og ulemper, for eksempel når det gjelder hastighet, stabilitet eller sikkerhet.
Problemet, ifølge Welzl, er at utviklerne er låst til den protokollen de velger. Hvis de vil at denne kommunikasjonen skje på en annen måte eller hvis det kommer en ny og bedre protokoll, må de skrive hele applikasjonen på nytt.
– Jeg har lenge vært opptatt av å fikse dette og skape en API som ikke er knyttet strikt til én bestemt protokoll, sier Welzl til Titan.uio.no.
Allerede for seks år siden fortalte han om den nye standarden til teknologinettstedet Digi.no.
– Det er bevist at teknologien fungerer bra, og at den har mange fordeler, sa Welzl til Digi.no.
Den gangen var prosjektet fortsatt på utviklingsstadiet. Nå er han endelig nær ved å nå målet.
Apple ville med på laget
Welzl tok i sin tid initiativ til, og har vært sentral i TAPS (Transport Services), en gruppe i standardiseringsorganisasjonen IETF, som har jobbet med å utvikle API-en.
Underveis ble Apple interessert. Storselskapet har allerede tatt den nye standarden i bruk, men først i forrige uke lanserte de fleksibiliteten i utvalget av protokoller under Apple Worldwide Developers Conference.
– Dette er en ny API som gjør at man har et større utvalg av tjenester og som er mer fleksibel. Nå kan applikasjoner automatisk få nytte av for eksempel den nye QUIC-protokollen fra Google, sier Welzl.
Ideen bak er at en utvikler heller skal kunne si hva som er viktig for dem, om det er hastighet, sikkerhet, stabilitet eller noe annet, og så velger API-en en passende protokoll. Hvis stabilitet er det viktigste for deg, velger TAPS en protokoll som er god på nettopp det.
– Og den kan oppgraderes hvis man finner ut at det har kommet noe nytt som passer enda bedre til den tjenesten man skal tilby, uten at man trenger å skrive hele applikasjonen på nytt, sier Welzl.
Kommer det en ny protokoll som er enda mer stabil, vil API-en automatisk velge denne hvis stabilitet var det viktigste.
– Utviklere trenger ikke lenger å bry seg med om det kommer nye protokoller. Det blir enklere, og det blir mindre arbeid.
Litt finpuss gjenstår
Også vanlige forbrukere, som bare benytter seg av applikasjonene, vil dra nytte av den nye standarden, selv om de ikke nødvendigvis har et bevisst forhold til verken protokoller eller API-er.
– Dette gjør det enklere å forbedre en applikasjon, for eksempel med tanke på hastighet, eller for å sørge for mindre forsinkelser hvis du bruker flere applikasjoner samtidig.
At Apple allerede har tatt TAPS i bruk, og ikke minst at de når går offentlig ut med det, er et tegn på at Welzl og kollegaene hans nesten er i mål.
– Vi er ikke helt ferdig ennå, men i løpet av ett år regner jeg med at alt er klart. Det er bare veldig små detaljer som mangler, sier Welzl.
Tekst: Eivind Torgersen, Titan.uio.no
Kontakter
Gina AakreRedaktør, Titan.uio.no
Tel:92879847gina.aakre@mn.uio.noBilder

Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Over 100 nye myggarter oppdaget i Norge11.8.2022 13:12:40 CEST | Aktuelt
I innsamlede plantedeler har forskerne oppdaget massevis av mygg som tidligere ikke er observert i Norge.
Steiner avslører hemmelighetene til jordas viktige magnetfelt3.8.2022 16:50:03 CEST | Aktuelt
For over 350 millioner år siden skjedde noe merkelig med jordas magnetfelt. Forskere mener feltet var så svakt at det kunne påvirket livet på jorda.
Norge kom hjem med bronsemedalje fra biologiolympiaden26.7.2022 12:10:20 CEST | Pressemelding
De fire norske deltakerne i årets internasjonal biologiolympiade gjorde alle en hederlig innsats, men Ole Einar Dalen (19) fra Nord-Østerdal videregående skole la et hakk foran de andre.
Reknefeil i norske sjukehus trugar pasientsikkerheita24.6.2022 09:54:47 CEST | Pressemelding
Legar og sjukepleiarar er ikkje feilfrie, og reknar stundom feil når pasientar skal ha medisinar. Teknologi som kan hjelpa, er ikkje god nok endå.
Norske forskere kartlegger arvematerialet til alle organismer på jorden22.6.2022 13:54:12 CEST | Pressemelding
Du har kanskje hørt om The Human Genome Project? Nå som menneskegenomet er kartlagt, har forskere fra hele verden begynt å samarbeide om et enda større prosjekt - The Earth BioGenome Project (EBP). Den norske delen av prosjektet, EBP-Nor, skal bidra til den globale jobben ved å genomsekvensere de 70 000 artene som fins i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom