WWF Verdens naturfond

Snart har vi brukt opp jordas ressurser for i år

Del

På grunn av koronapandemien kommer årets overforbruksdag hele tre uker senere enn i fjor. – Naturkrisen må løses med bærekraftige og varige endringer, ikke menneskelig lidelse og et samfunn på pause, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond. Foto: © Haakon Nordvik /WWF Verdens naturfond
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond. Foto: © Haakon Nordvik /WWF Verdens naturfond

Ressurser på kreditt

Fra lørdag 22. august har vi brukt opp kontoen vår for naturressurser i år, og begynner å spise av kreditten. Det viser utregningene fra den internasjonale tenketanken Global Footprint Network, som hvert år regner ut en dato for den såkalte overforbruksdagen. Den symbolske markeringen skal vise at vi bruker naturressursene våre i et langt større tempo enn det naturen selv klarer å produsere.

Helt siden overforbruket startet på 70-tallet har datoen havnet stadig tidligere på året. Verdenssituasjonen de siste månedene har imidlertid ført til et brudd med den tydelige trenden.

– Koronapandemien og de påfølgende nedstengningene verden rundt, har dyttet denne datoen frem med over tre uker. Da verden stengte gikk også klimagassutslippene kraftig ned, og forbruket av skog på verdensbasis ble redusert, sier Andaur.

Hun advarer likevel mot å tenke at dette er en gladnyhet.

– Koronapandemien er først og fremst en enorm menneskelig tragedie, som går hardt utover liv og helse. Vi er nødt til å redusere den negative påvirkningen vi mennesker har på naturen og artene som lever i den. Men det må skje gjennom system- og adferdsendringer som er bærekraftige over tid, ikke ved at samfunnet stopper opp. Mennesker er også en del av naturen, og vi må ikke glemme at vi har en naturkrise, sier hun.

Norge blant verstingene

Utregningene baserer seg på store drivere for menneskers påvirkning på naturen, som blant annet klimautslipp, forbruk av ressurser fra skogen og matsystemet. Ifølge rapporten forbruker vi i et tempo som tilsier at vi har 1,6 jordkloder å ta av. Naturressursene brukes altså opp 60 prosent raskere enn tiden det tar for naturen å produsere dem.

Tallene for Norge er langt dystrere.

– Norges overforbruksdag kommer allerede den 18. april! Det er skremmende hvor kraftig vi forsyner oss av naturen, uten å sikre at dem som kommer etter oss kan få den samme gleden.

– Vi trenger mer natur, hvis skal vi fortsette å høste av den i fremtiden. Og det haster! Et viktig første steg er at verden blir enige om dette, gjennom FNs naturavtale, som skal forhandles frem på Naturtoppmøtet i Kunming. Den må ha sterke målsetninger og forpliktelser som landene må følge for å bruke naturen på en mer bærekraftig måte. Vi må komme dit at det ikke lengre finnes noen Earth Overshoot Day – at vi ikke overforbruker planeten vår.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond. Foto: © Haakon Nordvik /WWF Verdens naturfond
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond. Foto: © Haakon Nordvik /WWF Verdens naturfond
Last ned bilde

Lenker

Om WWF Verdens naturfond

WWF Verdens naturfond
WWF Verdens naturfond
Kristian Augusts Gate 7A
0164 Oslo

22 03 65 00http://www.wwf.no

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi er alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.

Følg saker fra WWF Verdens naturfond

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra WWF Verdens naturfond

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom