Smittevernmangler i fire av ti tilsyn med overnatting og servering
I midten av november fikk Arbeidstilsynet i oppdrag å prioritere kontroll med at arbeidsgiver ivaretar smittevern. Oppdraget kom som følge av ny oppblomstring av koronasmitte. Arbeidstilsynet kontrollerer nå smittevern i samtlige tilsyn, og prioriterer tilsyn med særlig utsatte bransjer, som bygg og anlegg, verftsindustrien og den sesongbaserte fiskeindustrien.
Tilsyn med smittevern er imidlertid ikke nytt for Arbeidstilsynet. Siden i sommer er tiltak for å forhindre smitte blitt kontrollert i alle tilsyn i overnattings- og serveringsbransjen.
Håndtering av gjester gjør bransjen utsatt for smitte, og fokus på smittevern for ansatte har vært viktig å ivareta under pandemien. Arbeidstilsynet har derfor prioritert veiledning og kontroll av smitteverntiltak i en krevende periode for denne bransjen.
Må rette opp ulovlige forhold raskt
Smittevern er undersøkt i vel 280 tilsyn i overnatting og servering siden juni. Hovedvekten av tilsynene har vært i serveringsvirksomheter.
I fire av ti tilsyn er det avdekt minst ett brudd på ivaretakelse av smittevern.
Arbeidstilsynet har gitt:
- 120 vedtak om pålegg
- Ni vedtak om tvangsmulkt fordi pålegg ikke er innfridd innen gitte frister
- Ett varsel om stans på grunn av blant annet manglende kartlegging og risikovurdering av smitterisiko og manglende oppfølging av pålegg fra Arbeidstilsynet
I fire av ti tilsyn, hadde ikke virksomheten kartlagt og risikovurdert faren for spredning av koronaviruset godt nok. I tre av ti tilsyn hadde ikke virksomhetene tilstrekkelige planer for eller tiltak for å fjerne eller redusere risiko for smittespredning.
– Når vi avdekker at arbeidsgivere ikke gjør det de skal for å hindre at de ansatte blir utsatt for koronasmitte, gir vi pålegg med kortere frister enn i en normalsituasjon. Under en alvorlig pandemi forventer vi at arbeidsgivere setter ansattes liv og helse først, og raskt gjør nødvendige endringer for å gjøre det trygt å gå på jobb, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
Mangler risikovurderinger og rutiner
Tilsynene med overnatting- og serveringsbransjen, viser at virksomhetene gjennomgående er bedre på å tenke på smittevern overfor kundene enn for egne ansatte.
Typiske funn fra tilsynene:
- De fleste virksomhetene har gode rutiner for desinfeksjon og vasking av områder som mange kunder berører.
- Mange virksomheter mangler risikovurderinger for blant annet trange passasjer, arbeid i fellesområder bak disk og på kjøkken, støy i lokalet som kan føre til at gjestene ikke overholder avstandskrav og berusede gjester som kan utgjøre en smitterisiko.
- Flere større kjeder har gjort gode overordnede vurderinger, men lokale enheter har likevel fått pålegg fordi det mangler vurderinger av lokale forhold. Ofte er det også uklart om ansatte lokalt har medvirket til smittetiltakene eller fått informasjon om dem.
- Mange virksomheter har som tiltak at ansatte som er syke skal være hjemme. Flere mangler imidlertid rutiner for hvordan sykdom håndteres. Mye tyder på at ansatte kan føle seg presset til å gå på jobb fordi virksomheten ikke har en plan B som sikrer drift hvis en ansatt brått blir syk.
Relaterte artikler:
- Arbeidstilsynet skal kontrollere smittevern i alle tilsyn
- Slik kan arbeidslivet bidra til å begrense koronasmitte
- Arbeidstilsynet skal kontrollere smittevern i fiskeindustrien
Les mer
Nøkkelord
Kontakter
Trine AaenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97640370trine.aaen@arbeidstilsynet.noBilder
Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynets årsrapport for 202318.3.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Flere tilsyn, flere brudd avdekket i tilsynene, mer digital veiledning og rekordmange overtredelsesgebyr. Det er noen av hovedpunktene fra Arbeidstilsynets årsrapport fra 2023.
Arbeidsmiljøtilstanden i Norge: Tre nye rapporter fra Arbeidstilsynet beskriver de største utfordringene i arbeidslivet4.3.2024 14:45:44 CET | Pressemelding
Arbeidsrelatert kreft, vold og trusler mot lærere, sykefravær i helsesektoren, useriøse og kriminelle aktører i arbeidslivet og kunstig intelligens. Dette er noen av faktorene som Arbeidstilsynet mener preger det norske arbeidslivet.
26 arbeidstakere døde på jobb i 202312.2.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
I fjor døde 26 arbeidstakere på jobb i det landbaserte arbeidslivet i Norge. Av de omkomne var 25 menn og én kvinne. 22 av de omkomne var norske statsborgere.
Arbeidstilsynet kontrollerer serveringsbransjen7.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I år vil enda flere serveringssteder enn i fjor få tilsyn fra Arbeidstilsynet. Vi undersøker at arbeidstakere har anstendige lønns- og arbeidsvilkår.
Rett kantsikring reddar liv2.2.2024 13:18:12 CET | Pressemelding
Fall i samband med arbeid i høgda er ei av dei vanlegaste årsakene til skader og dødsfall på norske arbeidsplassar. Rett kantsikring i samband med for eksempel takarbeid, er livsviktig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom