BDO

SMB-barometeret 2023 for Vestland: Omstillingsdyktige bedrifter i en utfordrende tid

Del
Norske små og mellomstore bedrifter (SMB) ser på fremtiden med usikkerhet. Selv om 1 av 3 SMBer forventer svakere resultat i år enn i fjor, er det kun 1 av 10 som frykter å måtte redusere antall ansatte. 1 av 10 bedriftsledere tror, eller er usikre på, om virksomheten deres kan gå konkurs.
26 prosent av de små og mellomstore virksomhetene i Vestland fylke forventer nedgang i omsetningen i 2023 (illustrasjonsfoto: Kim Saatvedt / BDO).
26 prosent av de små og mellomstore virksomhetene i Vestland fylke forventer nedgang i omsetningen i 2023 (illustrasjonsfoto: Kim Saatvedt / BDO).

- Vi er positivt overrasket over hvordan bedriftsledere evner å tilpasse seg forholdene. De tar grep for å stabilisere og sikre driften. Det bidrar til å trygge både arbeidstakere og lokalsamfunn, sier Stig Are Lauvnespartner og regionleder i BDO region SørVest. 

Rådgivnings- og revisjonsselskapet spør i det årlige SMB-barometeret hele 1200 små og mellomstore bedrifter over hele landet om deres utsikter innen marked og økonomi, bærekraft og digitalisering. Årets resultater ble lansert tirsdag 24. januar. 

Uforutsigbarhet hindrer vekst i Vestland 

Det er ikke bare konsekvensene av den globale uroen som bekymrer SMBer i Vestland. 52 prosent av de spurte oppgir usikkerhet rundt rammevilkår som hinder for positiv utvikling. Dette er en voldsom økning fra i fjor, da 35 prosent oppga det samme. 1 av 3 trekker også frem omfattende rapporteringskrav som et hinder for vekst i 2023. 

Det er flere bekymringer enn i forrige barometer. Vi ser at 2 av 3 SMB-bedrifter mener at økte kostnader på innsatsfaktorer og økte energipriser er et hinder for positiv utvikling. 

- Forutsigbarhet er en nødvendighet for effektiv drift og videre vekst, og i vanskelige perioder er det spesielt viktig. Hyppige og uventede endringer i rammevilkår er forstyrrende, sier Lauvnes.  

Kun 1 av 4 virksomheter forventer en økning i omsetning i 2023

- I fjor så vi at de aller fleste var optimistiske med tanke på omsetningsutviklingen de neste årene. I år er den store optimismen snudd, sier Lauvnes, og viser til tall fra SMB-barometeret: 

26 prosent av SMB-bedriftene i Vestland forventer en økning i omsetning på kort sikt (12 mnd.), som er en nedgang fra 37 prosent i fjor. Tilsvarende venter 26 prosent av virksomhetene i Vestland en nedgang i omsetningen i 2023, som er vesentlig flere enn i fjor (9 prosent). Nesten halvparten mener omsetningen vil være uendret, men disse tror likevel resultatet blir dårligere. Dette skyldes særlig høyere rente, økte innkjøpskostnader og energipriser. 

Det er kun 21 prosent som forventer en økning i antall ansatte de neste 12 månedene, som er en nedgang fra 32 prosent. 

Mindre bærekraftstiltak i trange tider 

Målingene på SMBenes arbeid med bærekraftig utvikling viser en nedgang blant virksomhetene som gjennomfører eller skal gjennomføre bærekraftstiltak. 45 prosent av virksomhetene i Vestland rapporterer at de har bærekraftstiltak, og 57 prosent av virksomhetene som har bærekraftstiltak i egen virksomhet forventer at disse vil føre til bedre lønnsomhet. 

- SMB-barometeret 2023 gir grunnlag for både optimisme og bekymring for bærekraftig utvikling i små og mellomstore bedrifter i Norge. Optimisme, fordi flere ser at bærekraft skaper bedre lønnsomhet og nye forretningsmuligheter. Bekymring, fordi færre SMBer gjennomfører eller planlegger gjennomføring av bærekraftstiltak det kommende året. Vi tror de som lykkes i å beholde eller styrke arbeidet med bærekraft gjennom usikre tider blir vinnerne i et lengre perspektiv, sier Lauvnes.  

Digitalisering bidrar til effektivisering 

SMB-barometeret viser at færre virksomheter planlegger å gjennomføre eller gjennomfører digitaliseringstiltak i år sammenlignet med 2022, men det er en økning i måling og rapportering av de tiltakene som gjennomføres. SMB omfatter alt fra svært små bedrifter til mellomstore og mer komplekse organisasjoner, og det er fortsatt de største virksomhetene som digitaliserer mest. 

6 av 10 virksomheter rapporterer at de har digitaliseringstiltak, og 73 prosent av virksomhetene mener at digitaliseringsstiltak kan bidra til effektivisering av virksomheten. 

- Digitalisering handler først og fremst om å bruke teknologi til å redusere manuelle eller tidkrevende arbeidsoppgaver. Virksomheter som iverksetter digitaliseringstiltak forventer i hovedsak å effektivisere, understøtte og forenkle arbeidsprosesser ved hjelp av IT-løsninger, sier Lauvnes 

Undersøkelsen viser samtidig at det i år er en betydelig høyere andel SMBer som ser en bredere verdi i digitaliseringen – som bedre tilbud til kundene, bedre styringsinformasjon og nye forretningsmuligheter – enn i fjor. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

26 prosent av de små og mellomstore virksomhetene i Vestland fylke forventer nedgang i omsetningen i 2023 (illustrasjonsfoto: Kim Saatvedt / BDO).
26 prosent av de små og mellomstore virksomhetene i Vestland fylke forventer nedgang i omsetningen i 2023 (illustrasjonsfoto: Kim Saatvedt / BDO).
Last ned bilde
I år er den store optimismen snudd, sier Stig Are Lauvnes, partner i BDO og regionleder SørVest.
I år er den store optimismen snudd, sier Stig Are Lauvnes, partner i BDO og regionleder SørVest.
Last ned bilde

Lenker

Om BDO

BDO
BDO
Hovedkontor i Vika Atrium, Munkedamsveien 45
0250 Oslo

23 11 91 00http://www.bdo.no

Nye ideer. Ambisiøse planer. Store drømmer. Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et autorisert regnskapsførerselskap og internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi nær 2000 ansatte og 60 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 164 land og teller mer enn 111 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom