The Whale

Slik vil topparkitektene at The Whale skal se ut

Del

Denne uka ble fire arkitektforslag til Nord-Norges nye store attraksjon – the Whale – presentert på Andenes.

– Alle arkitektteamene som er med i denne fasen av konkurransen er høyt renommerte internasjonalt, sier jurysekretær Per Rygh.

– The Whale skal skape opplevelser i verdensklasse og vil utvikle Andøy og regionen som reisemål. For å få dette til er de sterke opplevelser som arkitektur kan gi viktig. Vi har fått inn fire gode og grensesprengende forslag. Vi i juryen står foran en utfordrende oppgave, sier juryens leder, Børre Berglund, daglig leder i The Whale.

 Andøy er ett av de beste stedene i verden for å se og oppleve hval. Etter mer enn 30 år med hvalsafari utenfor Andenes bygger andværingene nå The Whale – en hvalattraksjon plassert i skjæringspunktet mellom hav og land.

Norges vakreste sjøtomt
The Whale har fått hånd om – det de selv beskriver som – Norges vakreste tomt, rett sør av fyret på Andenes. Bygget blir på rundt 4.500 kvadratmeter grunnflate og er budsjettert til å koste rundt 300 millioner inkludert innhold.

Bak The Whale står Visit Andøy, Andøy kommune og hvalsafariaktørene i Andøy. Disse har fått med seg Benn Eidissen, Roger og Kristian Adolfsen og AH Holding med Andreas Haugen og Rune Rydningen.

Følgende 4 arkitektteam deltar i konkurransen:

  • BIG - Bjarke Ingels Group (Danmark)/ Element Arkitekter
  • Dorte Mandrup (Danmark)/Marianne Levinsen Landscape JAC Studio/ Nils Øien /Anders Kold
  • Reiulf Ramstad Arkitekter (Norge)/Lala Tøyen / Iwan Thomson/Per F. Jørgensen / Vill Energi
  • Snøhetta (Norge)/ Casson Mann/MOE AS / Bollinger + Grohmann Ingenieure 

Stor internasjonal oppmerksomhet
De fire teamene er valgt ut blant hele 37 team, fordelt på 8 ulike land, som søkte om deltakelse på grunnlag av en åpen invitasjon.

– Dette viser at prosjektet har vakt stor oppmerksomhet også internasjonalt. De fire teamene, to danske og to norske, er alle internasjonalt høyt renommerte, og kan vise til fremragende, prisbelønnede prosjekter innenfor et bredt spekter av bygningstyper, sier Per Rygh

Vurderes anonymt
Konkurransen er basert på anonymitet, slik det er vanlig i norske arkitektkonkurranser.

– Det innebærer at juryen ikke har noen kunnskap om hvilke team som står bak de enkelte utkast. De innleverte navnekonvolutter vil først bli åpnet etter at juryen har fullført sitt arbeid og kåret et vinnerprosjekt, sier Per Rygh.

Juryen som skal bedømme forslagene og kåre en vinner, har følgende sammensetning: Per Rygh, jurysekretær, Børre Berglund, juryleder/daglig leder i The Whale, Jan Støring og Einar Jarmund (oppnevnt av Norske Arkitekters Landsforbund), Hanne Strager, Camilla Ilmoni, Lisbeth Seppola, Jon Ivar Busklein og Rune Rydningen.

Juryen vil basere sin bedømmelse på fem hovedkriterier:

Bygningen som attraksjon i seg selv. Bygningens funksjonalitet i forhold til utstillinger og besøksopplevelse. Forholdet til landskapet rundt. Hensyn til bærekraft, miljø, klima og energi. Realistiske byggekostnader.

Juryen vil presentere et konkurranseresultatet  i november 2019, Bygget står ferdig i 2022.

Ut på tur i nord
Etter at forslagene er vist for folk flest på Andenes sendes en utstilling ut på turné i Nordland og Troms.  – Vi synes det er stas å la folk i landsdelen få se de fire forslagene. The Whale vil I løpet av en liten uke stoppe på Sortland, i Svolvær, Bodø, Harstad og Tromsø, sier Børre Berglund.
 

Kontakter

Børre Berglund, daglig leder i The Whale
+47 900 56 869
borre@2469reiseliv.no

Camilla Ilmoni, delprosjektleder The Whale
+47 469 32 899
camilla@visitandoy.info

Bilder

Om The Whale

The Whale
The Whale
Hamnegata 87
8480 Andenes

http://www.thewhale.no

Følg pressemeldinger fra The Whale

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra The Whale på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra The Whale