Slik unngår du bunadskrisen denne våren

Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. En bunad kan koste godt over 40 000 kroner og det finnes mer enn 2,5 millioner av dem i norske hjem.
Våren er høytid for nye bunadskjøpere med konfirmasjoner, 17. mai, dåp og andre spesielle markeringer. Det er også tiden da mange fortvilte eiere opplever at festdrakten blir ødelagt.
Dette er de typiske bunadsskadene
- Typiske skader er flekker, brente hull og stoff som blir revet på spisse kanter. Vi ser også skader etter brann eller ufrivillige opphold i sjø eller vann, sier Irene Tørhaug fra Norsk Flid Husfliden Bergen.
- Det er ikke mange så dyre plagg du ville tatt med i uoversiktlige folketog. Eller hatt rundt barn med is og pølser i hendene. Eller tatt med på fest med store mengder alkohol. Det er dømt til å ende med mange uhell. Det ser vi hvert eneste år, sier Øystein Øren i Frende.
Bør ha egen forsikring
Irene Tørhaug fra Norsk Flid Husfliden Bergen mener nordmenn bør forsikre bunaden sin.
- Bunaden bør forsikres særskilt. Mange tror nok at den er godt nok dekket gjennom innboforsikringen, sier hun.
Det stemmer ikke.
- En innboforsikring dekker bunaden din så lenge den henger i skapet hjemme, men hvis du vil at den skal være dekket når du bruker den på reise eller ute i 17. mai-tog, bør den ha en egen forsikring, sier Øren.
- Mange tror også at en reiseforsikring er like god, men den har ofte maksimal sumbegrensning. Når vi vet at de fleste bunadene våre er forsikret for mellom 40 000 og 50 000 kroner vil ikke reiseforsikringen være nok, sier han.
Hva med uhell i fylla?
En bunadsforsikring eller verdigjenstandsforsikring kan dekke alle typer bunadsskader og tyveri. Den gjelder over hele verden.
- Den dekker også skader du er skyld i selv, enten du er litt uheldig med ketchupen eller får i deg litt for mye å drikke. Folk sparer gjerne lenge for å få råd til bunaden. Da er det dumt å ikke kunne bruke den uten å være bekymret for skader, mener Øren.
Han mener folk blir mer oppmerksomme på dette, og har sett en solid økning i antall bunadsforsikringer de siste årene.
Godt voksne tar vare på bunaden
- Det er mange som forsikrer bunadene sine i alle aldersgrupper, men vi ser en klar trend om at de eldste er flinkest til å forsikre den. Kanskje er det slik at de som har hatt bunaden sin en stund har hatt skader og sett hvor kjipt og dyrt det er å erstatte arvegods med nytt, sier Øren.
- Jeg unner ingen den følelsen, når du har fått flekker, hull eller rivet opp en skjorte eller et skjørt på fest. Da blir det en ekstra tung dag derpå, sier produktsjefen i Frende.
Slik behandler du bunaden din
- Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.
- Lever bunaden til rens ved behov.
- Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.
- Får du en flekk på en hvit skjorte er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.
- Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose.
- Putt cedertrekuler i klesskapet eller bunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.
- Hvis du skal reise med bunaden din, pakk den i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.
Kilde: Norsk Flid Husfliden
Nøkkelord
Kontakter
Øystein Ørenproduktsjef og brannekspert
Tel:+4795258767oystein.oren@frende.noMarius Solberg Anfinsenrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.nowww.frende.no/aktuelt/Bilder

Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Nå starter den verste lynsesongen14.7.2025 12:25:43 CEST | Aktuelt
Juli og august er de verste lynmånedene i landet. - I tillegg trives lynet i varmt og lummert vær som mange opplever nå.
3 av 5 er blitt delt bilder av uten lov12.7.2025 08:15:00 CEST | Aktuelt
- Det er faktisk ulovlig å dele bilder som andre er med på, hvis de ikke gir deg lov.
Topp tre: Disse feriesvindlene må du vite om10.7.2025 07:56:00 CEST | Aktuelt
Skanner du QR-koder for å bestille mat på restauranten? Kobler du deg til usikre hotellnettverk? Eller lader mobilen fra flysetet? - Da kan du fort bli svindlet eller hacket.
Tusenvis får disse krypene med seg hjem i sommer9.7.2025 08:01:00 CEST | Aktuelt
Veggedyr flytter inn hos flere tusen nordmenn etter ferieturer hvert år. - De kan være et mareritt å bli kvitt og det er vår egen feil at de blir med hjem.
Nordmenns 10 største ferieproblemer8.7.2025 07:47:00 CEST | Aktuelt
En sommerfersk undersøkelse viser hvilke ferieproblemer flest nordmenn har opplevd. Hvor mange kjenner du deg igjen i?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom