Slik sørger du for en trygg nyttårsaften for deg og dine

Etter at forbudet mot pinneraketter ble innført i 2008, har skadene som følge av fyrverkeri gått betydelig ned. Det er likevel i snitt 15 personer som får øyeskader pga fyrverkeri hvert år (kilde: Haukeland Universitetssykehus). Ingen av de som har fått øyeskader ved bruk av fyrverkeri de siste årene har brukt beskyttelsesbriller.
- Fyrverkeri er eksplosiver og må behandles med omhu. Den som skyter opp fyrverkeriet bør forberede oppskytingen mens det er lyst, holde seg edru og bruke beskyttelsesbriller. De som ser på bør holde god avstand og ha beskyttelsesbrillene på, sier adm dir Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening. Følger man disse reglene sikrer man en trygg inngang på det nye året.
- Ellers ønsker jeg å minne om aldersgrensen på 18 år for kjøp og bruk av fyrverkeri. Kategori 1 produkter, som små stjerneskudd, har 12-årsgrense, sier Søtorp. Han ber også alle som skal skyte opp fyrverkeri om å lese bruksanvisningen nøye.
Brannvernforeningens råd for en trygg og sikker håndtering av fyrverkeri:
- Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid. Gjør klart for fyrverkerioppskyting mens det fortsatt er lyst og før festen starter.
- Les bruksanvisningen nøye før bruk. Sjekk at fyrverkeriet er godkjent for bruk i Norge før du kjøper det. Følg aldersgrensene. For bruk av fyrverkeri er det 18 års aldersgrense. Det er 12 års aldersgrense for bruk av stjerneskudd, kategori 1. Yngre brukere må være under oppsyn av en ansvarlig.
- Ikke hold og tenn på flere stjerneskudd samtidig. Det kan føre til en kraftig flamme og brannskader på hånden.
- Kontroller at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.
- Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte. Bakkebatteriet må plasseres på rett underlag og støttes opp. Lag en avfyringsrampe der fyrverkeriet står stødig.
- Bruk tennstav. Ved opptenning bør det ikke brukes åpen flamme som kan bli så stor at den antenner fyrverkeriet direkte i stedet for lunta.
- Sitt på huk, tenn lunta og gå. Etter at lunta er tent bør man umiddelbart vende ansiktet vekk og komme seg i betryggende avstand fra fyrverkeriet.
- Bruk beskyttelsesbriller under opptenning for å redusere sjansen for at man skader øynene på grunn av feil ved fyrverkeriet.
- Bøy deg aldri over antent fyrverkeri. Fyrverkeriet kan tenne før lunta har brent helt opp.
- Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk. Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som kan medføre antennelse.
- Unngå at barn bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri.
- Hold god avstand fra oppskytning. Minsteavstand er oppgitt i bruksanvisningen. Sikt aldri i retning av bygninger, kjøretøy, mennesker eller dyr. Hold kjæledyr innendørs.
- Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
Les mer om trygg bruk av fyrverkeri.
Kilde:
https://helse-bergen.no/nyheiter/16-personar-fekk
-augeskadar-av-nyttarsfyrverkeri-5-alvorlege
Nøkkelord
Kontakter
Mari Bræin FaabergKommunikasjonssjef
Pressekontakt
Rolf SøtorpAdministrerende direktør
Pressekontakt
Bilder
Lenker
Om Brannvernforeningen
7. november 2023 var det 100 år siden Brannvernforeningen ble grunnlagt. Med visjonen brannvern for alle og målet om at ingen skal omkomme i brann, har Brannvernforeningen vært en pådriver for økt brannsikkerhet i Norge siden 1923.
Gjennom 100 år har Brannvernforeningen jobbet for å verne liv, helse, miljø og materielle verdier mot brann og eksplosjon og mot ulykker med farlig stoff. Som en ideell og uavhengig stiftelse, samarbeider vi tett med myndigheter, brannvesen, forsikring og andre sentrale aktører mot de samme målene.
Kunnskap og bevissthet om brannvern bidrar til å redde liv, miljø og verdier. Derfor er Brannvernforeningens viktigste oppgave å forebygge branner gjennom å opplyse om hvilke tiltak den enkelte kan gjøre for å unngå brann, samt tilføring av kompetanse og informasjon om hvorfor branner oppstår.
Brannvernforeningen er organisert som en selveid privat stiftelse, som arbeider ut fra et ideelt formål. Alle inntekter går til brannforebyggende arbeid og videreutvikling av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Brannvernforeningen
Ny administrerende direktør i Brannvernforeningen22.5.2025 12:03:00 CEST | Pressemelding
Ari Soilammi er ansatt som ny direktør i Brannvernforeningen. Han kommer fra stillingen som utviklingssjef i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), hvor han har arbeidet siden 2013, med ansvar for blant annet faglig og kommersiell utvikling og bransjedialog med sentrale kundegrupper og offentlige etater.
1 av 4 brannskadde er små barn – påsken er risikotid10.4.2025 14:28:06 CEST | Pressemelding
Nesten 3 000 barn under ti år ble brannskadd i Norge i fjor. Brannvernforeningen advarer om økt risiko i påsken.
13 personer døde i brann i første kvartal1.4.2025 13:50:57 CEST | Pressemelding
I løpet av første kvartal av 2025, har 13 personer omkommet i brann i Norge. Det er noe høyere enn snittet for denne årstiden de siste årene, og to flere enn for samme periode i fjor. Den langsiktige tendensen for antallet omkomne i brann er likevel svært positiv.
Rolf Søtorp fratrer som administrerende direktør i Brannvernforeningen13.1.2025 16:46:01 CET | Pressemelding
– I et fellesmøte 13. januar orienterte styreleder Hildegunn Bjerke og administrerende direktør Rolf Søtorp de ansatte i Brannvernforeningen om at Søtorp har bedt styret om å fratre sin stilling. Styret respekterer hans beslutning, og i fellesskap er det avtalt at hans siste arbeidsdag blir 31. januar 2025.
Trygg nyttårsfeiring starter med bruk av beskyttelsesbriller25.12.2024 10:45:00 CET | Pressemelding
Etter nyttårsfeiringen i fjor ble det registrert ti øyeskader. Fem alvorlige og fem moderat alvorlige skader. Lettere øyeskader som blir behandlet ved legevakt regnes ikke med i oversikten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom