Av-og-til

Slik snakker du med tenåringen om alkohol

Del
Når det kommer til alkohol, hører ungdom mest på foreldrene sine.
Fotograf: SImen Skari
Fotograf: SImen Skari

De fleste ungdom får tilbud om å smake alkohol for første gang i tenårene. Mange foreldre gruer seg til denne tiden, og vet ikke hvordan de skal gå fram – eller hvor viktige de kan være i å sørge for en trygg ungdomstid for sine tenåringer.

- Ungdomsfylla er farlig. Tenåringer er uerfarne med alkohol og derfor ekstra sårbare når de drikker. De trenger voksenpersoner som veileder dem og forbereder dem på det som vil komme, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Hun er opptatt av at tenåringsforeldrene tør å prate med ungdommene sine om alkohol.

- Som forelder må du snakke med barnet ditt om rusbrusen, spriten og drikkepresset som de høyst sannsynlig vil møte i løpet av ungdomstiden. Og du må sette tydelige grenser. I familier hvor de har klare regler for alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig, sier Eriksrud.

Slik bør du gå fram for å snakke med tenåringen om alkohol:

  1. Ikke vent

Snakk med barnet ditt om alkohol så snart du tenker at hun er modent nok til å forstå hva det er. Ungdommer starter å drikke på ulike tidspunkt, så det er ingen grunn til å vente til hun begynner på videregående. Tilpass formen på samtalen etter barnets alder.

  1. Små uformelle samtaler er best

Mange barn bringer temaet på bane allerede i førskole- eller tidlig skolealder. Vær forberedt på spørsmål, og ta gjerne opp temaet selv med jevne mellomrom. Jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet om alkohol, jo lettere og mer naturlig blir det. Det er bedre med mange korte samtaler enn én stor og alvorlig.

  1. Ta utgangspunkt i kjente situasjoner

Hvis barnet ikke selv tar initiativ til en samtale, finnes det mange hverdagslige knagger du kan hekte samtalen på. Bruk en avisoverskrift, en Youtube-video, en invitasjon til sommerfest eller en søndagsmiddag som inngang.

  1. Tenk gjennom hva du vil si

Hva er viktig for barnet ditt i en slik samtale? Hvilke regler er viktige for deg? Og hvilke tanker om alkohol ønsker du at barnet ditt skal ta med seg inn i voksenlivet? Det blir mindre skummelt å ta initiativ til en samtale hvis du har planlagt samtalen litt på forhånd.

  1. Start med å lytte

Vis interesse, vær nysgjerrig, og still spørsmål. Slik viser du at du er interessert i barnet ditt sine tanker og opplevelser rundt alkohol.

  1. Gi dem bekreftelse

Vis at du gjenkjenner problemstillingene og at du tar deres tanker på alvor: «Jeg hadde også syntes det hadde vært vanskelig å takke nei om alle andre tok et glass.»

  1. Vær tydelig på at du er der

Ofte vil en god samtale gi barnet de verktøyene det trenger for å løse situasjonen selv, men noen ganger trengs det hjelp fra en voksen. Vis at du er en de kan spørre, og ringe til hvis hun eller noen av vennene skulle trenger hjelp en kveld.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: SImen Skari
Fotograf: SImen Skari
Last ned bilde

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30https://www.avogtil.no/

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye