Slik skyter du opp fyrverkeri på en sikker måte
Nyttårsfeiring forbindes ofte med oppskyting av fyrverkeri, men ikke alle vet hvordan man skal behandle eksplosivene. Ved hjelp av noen enkle råd kan oppskytingen skje under trygge omstendigheter.

I 2008 ble forbudet mot pinneraketter innført i Norge, noe som har ført til at antallet skader som følge av fyrverkeri har gått betydelig ned. Likevel er det årlig 15 personer i snitt som får øyeskader grunnet fyrverkeri. Av de 15 som ble skadet ved inngangen til 2020, var fire alvorlig skadet, og de øvrige 11 moderat alvorlige (kilde: Haukeland Universitetssykehus). Felles for de som har pådratt seg øyeskader ved bruk av fyrverkeri de siste årene er at ingen har brukt beskyttelsesbriller.
- Vi har i en årrekke oppfordret publikum til å bruke beskyttelsesbriller ved oppskyting av fyrverkeri nyttårsaften. At noen likevel velger å gamble med synet sitt er vanskelig å forstå, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.
Siden 2010 har antall øyeskader som følge av fyrverkeri ved feiring av nyttår holdt seg nokså stabilt, viser statistikk. Over de 10 siste årene har til sammen 151 personer fått skader på øyne på grunn av fyrverkeri. Av disse har 48 tilfeller vært karakterisert som alvorlige fra medisinsk hold.
- Fyrverkeri er eksplosiver og må behandles med omhu. Den som skyter opp fyrverkeriet bør forberede oppskytingen mens det er lyst, holde seg edru og bruke beskyttelsesbriller. De som ser på bør holde god avstand og ha beskyttelsesbrillene på, sier Søtorp. Følger man disse reglene sikrer man en trygg inngang på det nye året.
- Ellers ønsker jeg å minne om aldersgrensen på 18 år for kjøp og bruk av fyrverkeri. Kategori 1 produkter, som små stjerneskudd, har 12-årsgrense, sier Søtorp. Han ber også alle som skal skyte opp fyrverkeri om å lese bruksanvisningen nøye.
Brannvernforeningens råd for trygg og sikker håndtering av fyrverkeri:
- Forbered oppskytingen i god tid.
Gjør klart for fyrverkerioppskyting mens det fortsatt er lyst og før festen starter. Finn et egnet sted og gjør det klart til fyrverkeriet som skal plasseres ut på kvelden. Pass på at fyrverkeriet ligger utilgjengelig for barn og uvedkommende inntil oppskytingen starter. Sørg for at fyrverkeriet skytes opp i en retning som ikke setter mennesker eller bygninger i fare. Husk å vurdere vindforholdene. - Les bruksanvisningen nøye før bruk.
Følg de anbefalingene som gis i bruksanvisningen. For bruk av fyrverkeri er det 18 års aldersgrense. Sikkerhetsavstanden kan du lese utenpå fyrverkeriet. - Alle som ser på må stå på trygg og sikker avstand, minimum sikkerhetsavstanden til fyrverkeriet.
Yngre brukere må være under oppsyn av en ansvarlig. Pass på at stjerneskudd ikke kommer i kontakt med klær. Det er 12 års aldersgrense for bruk av stjerneskudd i kategori 1. - Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.
Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes, og du må levere det tilbake til forhandleren. - Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
Fyrverkeriet må plasseres på rett og ubrennbart underlag og støttes opp. - Bruk tennstav.
En tennstav er enklere og tryggere å bruke enn for eksempel fyrstikker. Tennstaver får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri. - Sitt på huk, tenn lunta og gå.
Etter at lunta er tent, bør du umiddelbart vende ansiktet vekk og gå til sikker avstand fra fyrverkeriet.
Bruk beskyttelsesbriller under opptenning for å redusere sjansen for at du skader øynene på grunn av feil ved fyrverkeriet. - Bøy deg aldri over fyrverkeri.
Fyrverkeriet kan tenne før lunta har brent helt ut. - Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk, skal stå i 30 minutter og dynkes grundig i vann før det fjernes. Du må aldri kaste fyrverkeri i søpla, men levere det tilbake til forhandler. - Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
I alkoholpåvirket tilstand reduseres vurderingsevnen din, mens reaksjonstiden øker. La en edru person ta seg av oppskytingen.
Trygg bruk av fyrverkeri er tema i Norsk brannvernforening sin nasjonale kampanje #jegvilse. Kampanjen varer fra 27. til 31. desember, og årets hovedfokus er bruk av beskyttelsesbriller i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri.
Nøkkelord
Kontakter
Line HoltbergetRådgiver kursNorsk brannvernforening
Tel:92837396lh@brannvernforeningen.noRolf SøtorpAdministrerende direktør
Pressekontakt
Bilder


Om Brannvernforeningen
Norsk brannvernforening er en uavhengig stiftelse som er opptatt av brannvern for alle. Gjennom informasjon, kunnskapsformidling, rådgivning og sertifisering hjelper vi mennesker og virksomheter til å ta ansvar for brannsikkerheten.
Følg saker fra Brannvernforeningen
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Brannvernforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Brannvernforeningen
Kulde gir økt brannfare14.1.2021 09:00:00 CET | Pressemelding
Vinterkulden har satt seg i store deler av landet, og det er ventet enda kaldere vær enkelte steder i dagene fremover. Norsk brannvernforening frykter flere boligbranner som følge av sprengfyring i kulda.
Advarer mot brannfeller15.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
En drøy uke før jul viser dødsbrannstatistikken at 42 personer har omkommet i branner her i landet. Det er en økning i forhold til fjoråret. Nå ber Brannvernforeningen alle om å vise brannvett ved feiring av jul og nyttår.
Ny database for brannetterforskning skal bidra til at flere branner oppklares12.11.2020 08:27:56 CET | Pressemelding
Kripos og Norsk brannvernforening lanserer fredag 13. november Knitre – en erfaringsdatabase for brannetterforsking. Lanseringen vil foregå via en livesending på Facebook fra klokken 12.00–13.00.
6 av 10 bekymret for boligbrann – likevel øver nesten ingen16.9.2020 08:34:53 CEST | Pressemelding
Skadedyr, sopp, lekkasjer, innbrudd, elektrisk feil og lynnedslag; av hendelser som rammer hjemmet, er nordmenn aller mest bekymret for brann, viser ny undersøkelse gjennomført i forbindelse med Brannvernuka 2020.
Livesending erstatter tradisjonell åpen dag på brannstasjonen9.9.2020 16:39:00 CEST | Pressemelding
Lørdag 19. september skulle hundretusener av barn besøkt landets brannstasjoner og fått oppleve livet på brannstasjonen, prøvekjørt brannbiler og hilst på Brannbamsen Bjørnis. Det blir ikke noe av i år. Korona-pandemien setter en stopper for større publikumsarrangement og dermed er den tradisjonelle Åpen dag avlyst.
Fare for lyn på Sør- og Østlandet i dag21.8.2020 08:58:09 CEST | Pressemelding
Meteorologisk institutt melder om at etterdønninger fra stormen «Ellen» kan gi styrtregn på Sør- og Østlandet fredag. Det er også fare for hagl, lyn, torden og kraftige vindkast. Lyn kan gi skader på elektriske anlegg og apparater. Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom