Slik skal Norge lede an i utviklingen av ny teknologi

Lys er en viktig komponent i teknologien rundt oss og brukes blant annet i bilsensorer, internett, dronekameraer og solceller. Denne teknologien bygger på fotonikk, fysikken til fotonene. EU anser fotonikk som en nøkkelteknologi, og mener at utviklingen av avanserte lyskilder og detektorer vil være avgjørende for Europa i fremtiden.
Det er stor etterspørsel etter kompetanse på området, og fra høsten tilbyr NMBU, som det første universitetet i Norge, en toårig master i fotonikk.
– Bruksområdene for fotonikk er mange. I Norge er det flere sterke fotonikkmiljøer i industrien, som jobber blant annet med utvikling av sensorer for prosessmålinger, fornybar energi, robotikk og forsvar, sier Achim Kohler. Han er professor i fysikk på NMBU og initiativtaker bak det nye masterprogrammet.
Samarbeid med andre fagfelt og næringslivet
Masterprogrammet i fotonikk vil kreve tett samarbeid mellom flere fagfelt, som fysikk, datavitenskap, robotikk, prosess, biologi og geomatikk. Blant annet vil fotonikkstudentene samarbeide med robotikk for å utvikle menneskesentrert teknologi, for eksempel hjelpemidler som skal hjelpe eldre å bo hjemme lenger.
For å sikre at fotonikkstudentene får relevant erfaring som arbeidslivet etterspør, har NMBU fått innspill fra næringslivsaktører og forskningsinstitusjoner med virksomhet innen fotonikk.
– Vi ønsker å utdanne kandidater for fremtidens jobbmarked. Ved å samarbeide med både industri og forskningsinstitusjoner kan vi tilby et tverrfaglig studieprogram som utdanner studenter som er attraktive for næringslivet, sier Kohler.
Nøkkelord
Kontakter
Achim KohlerProfessor i fysikkFakultet for realfag og teknologi, NMBU
Tel:+4790180765achim.kohler@nmbu.noBilder
Om Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Christian Magnus Falsens vei 30
1433 Ås
67 23 00 00/ 917 33 440 (pressevakt)https://www.nmbu.no/
NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.
Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Per Eirik Lund blir ny universitetsdirektør på NMBU9.7.2025 13:23:21 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret ved NMBU har ansatt ny universitetsdirektør. Den nye direktøren får en sentral rolle i å lede universitetets administrative virksomhet i en tid preget av både omstilling og høye ambisjoner.
Liten sopp, stor effekt? Pekilo skal testes mot vintersår18.6.2025 09:45:58 CEST | Pressemelding
Fôrproteinet pekilo har tidligere vist helsebringende effekter på fisk. Et nylig gjennomført forsøk på NMBU vil vise om pekilo alene eller sammen med mikroalgeolje også kan booste fiskens motstandskraft mot vintersår.
Foreldres innvandringsbakgrunn har betydning for bruk av spesialisthelsetjenester blant ungdom i Norge12.6.2025 15:11:46 CEST | Pressemelding
Ungdommer med innvandrerforeldre blir sjeldnere diagnostisert med fysiske helseproblemer enn jevnaldrende med norskfødte foreldre.
Hvem plukker jordbærene dine i sommer?3.6.2025 13:58:28 CEST | Pressemelding
Arbeidsinnvandrere og de skjulte realitetene bak bærinnhøstingen i Norge.
Solve Sæbø blir ny rektor på NMBU11.4.2025 14:02:44 CEST | Pressemelding
Solve Sæbø er valgt til ny rektor på NMBU. Hans rektorteam bestående Elin Kubberød og Erik Trømborg fikk 51,37 prosent av stemmene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom