Slik rapporterer du riktig om eiendom i skattemeldingen

43 000 får et brev om å rapportere fullstendige boligopplysninger slik at formuesverdien kan beregnes. Skatteetaten trenger informasjon om boligtype, byggeår og p-rom.
– Hvis noe av dette mangler, blir det ikke beregnet formuesverdi og vi kan ikke sende skatteoppgjøret ditt, forklarer Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Det sendes også brev til 31 000 eiere av fritidseiendom for å be om opplysninger om formuesverdien.
– Erfaringsmessig er det mange som har oversett at fritidseiendommen står oppført i skattemeldingen uten formuesverdi. I den nye skattemeldingen blir dette regnet ut automatisk så fort du fyller inn de nødvendige opplysninger, sier Gjengedal.
Sjekk formuesverdien på dine eiendommer
Hvis du er en av de rundt tre millioner som mottar den nye skattemeldingen i år, vil du se at eiendommene dine er presentert på en ny måte. Noen vil oppdage at deres eiendommer står uten formuesverdi eller med feil formuesverdi.
Hvis formuesverdien for eiendommen ikke står oppført i skattemeldingen, må du selv fylle ut opplysninger om eiendommen og fastsette en formuesverdi.
Har du levert skattemelding uten fullstendige opplysninger om boligen, kan du sende den inn på nytt med korrekt informasjon. Skatteoppgjør vil bli sendt ut etter at skattemeldingen med korrekte boligopplysninger er sendt inn og behandlet.
Formuesverdien legges til grunn ved fastsetting av formuesskatt. Det er personen som var reell eier av eiendommen 31. desember 2019 som er ansvarlig for eventuell skatt på eiendommen for inntektsåret 2019.
Formuesverdien av fritidseiendommer settes til 30 % av kostpris eller markedsverdi. Med «kostpris» menes de kostnadene du har hatt i forbindelse med ervervet av tomten og for å få bygget ferdigstilt. Markedsverdi kan være takst, verdivurdering eller kjøpesummen.
Du må kunne dokumentere hvordan verdien har fremkommet dersom Skatteetaten ber om dette.
Du kan lese mer om formuesverdi av fritidseiendommer her
Står du oppført med eiendom du ikke eier?
Hvis du står oppført med en eiendom du ikke eier, må du dokumentere at du ikke lenger eier eiendommen med å fremlegge for eksempel salgsdokumenter som viser ny eier.
Hvis dette ikke lar seg gjøre må du i den nye skattemeldingen sette eierandelen til 0 og du vil bli bedt om å laste opp dokumentasjon som viser eierskiftet. I gammel skattemelding må du sette formuesverdi til 0 og oppgi årsakkode 'eier ikke lenger'.
Du må da huske å ta kontakt med Kartverket for å få endret til riktig eier, slik at eiendommen ikke dukker opp på skattemeldingen din også neste år.
Her kan du lese mer om hvordan du kan endre opplysningene om eiendommen, blant annet hvordan du måler opp et p-rom og hvordan du beregner formuesverdien på bolig.
Hør flere gode tips om skatt og eiendom
Skatteetaten har laget podkast med episoder om blant annet:
- hvordan fordele gjeld og gjeldsrenter
- skatt på kortidsutleie av egen bolig og fritidseiendom
- skatt og utleie av del av egen bolig
- skatt på utleie av annen bolig eller fritidseiendom
- skatt og fritidseiendom i utlandet
- skatt og salg av fritidseiendom i Norge
- skatt og salg av bolig og fast eiendom
Du kan høre podkasten i de vanlige digitale plattformer eller på skatteetaten.no/podskatt.
Ler mer om alt som gjelder om skatt og eiendom her skatteetaten.no/bolig.
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder


Lenker
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
I dag får de første skattemeldingen sin – du får beskjed når din er tilgjengelig14.3.2023 06:30:00 CET | Pressemelding
Fra 14. mars og frem til og med 31. mars sender Skatteetaten ut skattemeldingen til cirka fem millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende. De foreløpige tallene viser at 2,9 millioner ligger an til å få skatt til gode.
Skatteetaten advarer mot stadig flinkere svindlere: - Ikke la deg lure10.3.2023 08:01:13 CET | Pressemelding
Før skattemeldingen blir tilgjengelig for vel 5 millioner personer, går Skatteetaten ut og advarer mot svindlere. – Skatteetaten sender aldri lenker uoppfordret. Dette er svindel! Det sier sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten.
Frokostseminar om virkelighetens EXIT2.3.2023 13:37:44 CET | Pressemelding
Den økonomiske kriminaliteten som presenteres i siste sesong av NRK-serien Exit er høyt prioritert av Skatteetaten. Derfor arrangerer etaten sammen med Økokrim frokostseminar som handler om skjulte formuer i skatteparadis, svindel med statlige støtteordninger og brukt av kryptovaluta for å skjule pengeoverføringer.
Enklere vei til bryllup i utlandet13.2.2023 12:14:46 CET | Pressemelding
Valentines Day står på trappene, og er du i det ekstra romantiske hjørnet i år har det aldri vært enklere å gifte seg på en kritthvit strand i Thailand eller i en blomsterhage i Roma. Nå er det bare noen tastetrykk mellom deg og beviset på at du oppfyller vilkårene for å gifte deg i utlandet.
Rekord for petroleumsskatten26.1.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Petroleumsskatten for 2022 ventes å bli 884 milliarder kroner. Det viser nye og reviderte tall fra Oljeskattekontoret i Skatteetaten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom