If

Slik pakker du feriebilen for å unngå smitte

Del

I sommer er det én ting som er annerledes ved pakkingen av bilen før ferieturen.

Antibakterielle midler blir en naturlig del av bagasjen på ferien i år. (Foto: If)
Antibakterielle midler blir en naturlig del av bagasjen på ferien i år. (Foto: If)

Smittevern har kanskje ikke stått på toppen av listen ved pakking av feriebil tidligere, men i år blir tilgang på antibakterielle midler, såpe og vann viktig å prioritere.

– Når vi reiser fra sted til sted, kan det av og til være vanskelig å finne ordentlig vaskemuligheter. Derfor bør regjøringssaker for hendene være lett tilgjengelige i kupeen til bilen denne sommeren, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Helsemyndighetene understreker at hyppig håndvask, eventuelt rengjøring av hendene med antibakterielle midler, er viktig for å holde koronapandemien i sjakk.

– Det kan faktisk være lurt å ha med seg en liten beholder med håndsåpe og et par flasker med vann for å kunne vaske hendene ordentlig på en rasteplass. Ja, det er litt uvanlig, men vi lever i en uvanlig tid, sier Clementz.

Vannflaskene bør oppbevares under frontsetene, slik at de ikke kan fly gjennom lufta ved en eventuell bråbrems.

Mobiler på 15 kilo

Pakker du feriebilen feil, kan bagasjen bli en dødsfelle:

En bag på 30 kilo i baksetet kan med ett veie 1200 kilo hvis bilen krasjer eller må bråstoppe i 50 km/t. Skjer det samme ved en fart på 100 km/t, er faktisk vekt på bagen utrolige 4800 kilo. Det er det samme som en elefant veier.

– Selv mobiltelefoner som ligger løst i bilen kan skade fører og passasjerer alvorlig ved bråbrems eller kollisjon, sier informassjonssjefen i If.

Ved krasj i 100 km/t veier en mobiltelefon plutselig 15-16 kilo.

– Unngå at løse gjenstander ligger og slenger i baksetet på ferieturen, slikt som vannflasker og nettbrett. Det sikreste er å ha dem i ordentlige festeanordninger på ryggen til forsetene eller å la dem ligge på gulvet, sier han.

Det er særlig hvis løse gjenstander treffer hode eller nakke at kritiske skader kan oppstå.

Det tyngste nederst

Når feriebilen skal pakkes, er det viktig å gjøre det riktig for å bevare kjøreegenskapene. Tyngdepunktet bør være så lavt som mulig, er rådet fra If.

– Legg alle de tyngste sakene underst og i midten. Stuv lasten mot ryggstøtten, men ikke la bagasje gå over seteryggen – eller plasser saker og ting på hattehylla. Det er det samme som å oppbevare prosjektiler i hodehøyde, sier Clementz.

Har du stasjonsvogn eller SUV, kan et nett over bagasjen eller mot bagasjerommet gi ekstra sikkerhet. Plasserer du bagasje inni selve kupeen, oppbevar den på gulvet.

Det er fristende å fylle takboksen. Sett deg inn i vektgrensen produsenten oppgir, og unngå å oppbevare tunge gjenstander her. Med bagasje på taket kan bilens kjøreegenskaper bli vesentlig endret. Sjekk bilens instruksjonsbok for maks vekt på taket.

– Sikre lasten i takboksen ved å fylle ut med lette gjenstander mot veggene for å stabilisere, og bruk lastestroppene til holde på plass det som er i boksen, sier Sigmund Clementz i If.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Antibakterielle midler blir en naturlig del av bagasjen på ferien i år. (Foto: If)
Antibakterielle midler blir en naturlig del av bagasjen på ferien i år. (Foto: If)
Last ned bilde
Sigmund Clementz er informasjonssjef i If. (Foto: If)
Sigmund Clementz er informasjonssjef i If. (Foto: If)
Last ned bilde

Om If

If
If
Drammensveien 264
0283 Oslo

21 49 24 00https://www.if.no

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg saker fra If

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra If på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra If

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom