Den Norske Turistforening

Slik lager du halloweenfeiring ute – på budsjett!

Del

Halloween utendørs er både skummelt og spennende. Her er alle tipsene du trenger for å skape grøss og gru på tur: nifs turmat, enkel pynt og morsomme aktiviteter.

Skap Halloween på en stemningsfull DNT-hytte. FOTO: Marius Dalseg/DNT.
Skap Halloween på en stemningsfull DNT-hytte. FOTO: Marius Dalseg/DNT.

For mange er Halloween synonymt med å kle seg ut og gå fra dør til dør. Men å ta feiringen ute, enten i skogen eller hagen kan være minst like skummelt og morsomt som tradisjonell knask eller knep.

– Høsten er en fin tid for tusser og troll, mørkegjemsel og refleksløyper. Selv de aller minste kan ha en spennende opplevelse med en lommelykt i ene hånda og en trygg voksen i den andre. Og det gjelder å være på vakt, for både hekser og andre skumle skapninger ryktes å ferdes ute akkurat nå, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Sovang.

Her får du tips til bålmat, aktiviteter og enkel pynt dere kan lage sammen med barna. 

Linn Hånes er rådgiver i DNT Oslo og Omegn. Hun har to barn på 5 og 9 år som elsker å kle seg ut, og har derfor fått god erfaring med å feire Halloween utendørs.

– Det skal ikke så mye til for å skape en fin opplevelse med barna, selv på lavt budsjett. Barn elsker å kle seg ut og når du skal ta på kostymer utenpå turklærne så er man nødt for å være litt kreative uansett, og det er jo noe barna synes er gøy, sier Linn Hines.

– Det kan være fint å dra ut før det blir mørkt med litt mindre barn og heller ta med de større når det har blitt skumring eller blitt mørkt, kanskje lage en skogsvandring med hodelykter og få med noen som kan skape litt mystikk underveis på vandringen. Og regn? Det er bare bonus! 

Tips til bålmat på Halloween

Mumiepølser
Mumiepølser er en variant av de kjente pinnebrødene. Du kan gjøre det ekstra enkelt for deg med ferdig pizzadeig fra butikken. Du strimler opp deigen og surrer rundt pølsene før de stekes på bålet. Du kan også bruke pinnebrøddeig. Serveres i brød eller lompe. 

Skumle tortillalefser
Her bruker du de aller minste tortillalefsene. Skjær til ansikter på toppen og fylt med ost og skinke inni. Du kan variere fyllet. Pakk inn i aluminiumsfolie om du skal grille de på bålet. Det trenger du ikke om du tar de i en panne på primusen.  

Skrekkelige marsmallows - til grilling og pynt til kakao
Smelt valgfri sjokolade i vannbad. Vi valgte å smelte noen biter rett i en brødpose, klippet hull i et hjørne og lagde ansikter på en og en marshmallow. La de ligge noen minutter i fryseren til sjokoladen stivnet, så kan du ta de med i en matboks i sekken. Tredde de på små grillspyd når vi kom frem til dessert-tid! 

Gufsne klementiner
Vi tok med klementiner som barna kunne tegne ansikter på. De ser ut som gresskar, utbrøt barna!

Muffins med glasurmønster
Lag enkle muffins eller kjøp de små sitronmuffinsene som du finner i butikken. Pynt med melisglasur, lag et edderkoppspinnmønster ved å lage sirkler som du drar utover med gaffel eller lignede. Eller la barna få slippe kreativiteten løs med glasuren. 

Lag pynt selv eller pynt med det du har!

Om du ikke har pynt fra før av er det mye man kan lage selv og henge opp. Ute i skogen trenger man ikke så mye for å skape stemning.  

– Siden jeg har arrangert Halloween-fester i årevis så har jeg samlet sammen litt pynt som jeg tar frem år etter år. Tar man vare på tingene kan det fint gjenbrukes om og om igjen. Med en lyslenke, spindelvev og edderkopper kommer man langt, sier Hines som en av sine Halloween-tips.

Tips til pynt du og barna kan lage selv

Lag en gilander ved å klippe ut spøkelser av hvite ark eller hvite poser som du tegner øyne og munn på, dorull-flaggermus, piffe opp en lyslenke eller hodelykter med små spøkelser du kan lage av matpapir eller kaffefilter. En ballong med en hvit duk over blir et spøkelse som du kan henge opp i et tre. Syltetøyglass med øyne og en hvit serviett oppi blir et glass du kan fylle med noe godt. 

Tips til uteaktviteter på Halloween

Refleksløype

Fest reflekser med passe avstand rundt i skogen, og gi barna en lommelykt hver. Løypa kan inneholde poster med spørsmål, gåter eller vitser som har med Halloween å gjøre. Om dere vil kan dere henge spøkelser, edderkopper og spindelvev underveis. Ekstra skummelt blir det om dere plasserer noen utkledde barn eller voksne rundt i løypa.  

Ta kvelden rundt bålpanna

I enden av en tur eller refleksløype kan du ha en bålpanne med en gryte, der kan du servere skummel mat. Om du har en gapahuk i nærheten, pynt den til Halloween. Fortell spøkelseshistorier rundt bålet.

Mørkegjemsel

Både gøy og litt skummelt. Her er det mange varianter; dere kan lyse opp skogen med lykter eller fakler, den som leter kan ha lommelykt, den som leter kan ha lommelykt og de som har gjemt seg har refleks, eller det kan være helt mørkt.  

Halloween-bingo i skogen

Gjem skumle gjenstander i skogen, merket med litt refleksteip. Den som finner alle gjenstandene først får en premie eller godteri.  

Kle dere ut

Selv om dere er ute på tur, er det ekstra spennende om alle kler seg ut, og gjerne litt skummelt. Husk å ha varme klær under kostymene! 

Skummel musikk

Ta med en bærbar høyttaler med passende musikk koblet til. Her kan man variere skrekkgraden med alt fra filmmusikk fra Harry Potter til Dovregubbens hall. Prøv også heksedans rundt bålet! 

Kino i skogen

Lån prosjektor og heng opp lerret eller laken. Snurr film, og lag gjerne halloween-popcorn på bålet.

Lag lyslykter

Ta med syltetøyglass med et telys i for stemning i gapahuken eller der dere er. Fest ståltråd rundt og lag håndtak. Pynt med fargerike blader eller utklipp av gresskar, spøkelser, edderkopper og lignende.

Bli med DNT på tur!

Flere av DNTs medlemsforeninger arrangerer skumle turer akkurat nå om dagen.

Se oversikt her.

Stemningsfulle hytter

DNT har over 550 hytter over hele landet. Har du noen gang vurdert å reise til en hytte litt utenfor allfarvei? Vi har samlet et knippe stemningsfulle hytter som vil egne seg til en hyttetur med artige eller skumle elementer – bare for moro skyld.

Se hyttene her 

Nøkkelord

Kontakter

DNTs pressetelefon

Åpen også kveld og helg (ikke sms)

Tel:48450526

Bilder

Skap Halloween på en stemningsfull DNT-hytte. FOTO: Marius Dalseg/DNT.
Skap Halloween på en stemningsfull DNT-hytte. FOTO: Marius Dalseg/DNT.
Last ned bilde
Mumiepølser grillet på bålet smaker skummelt godt FOTO: Linn Hines/DNT
Mumiepølser grillet på bålet smaker skummelt godt FOTO: Linn Hines/DNT
Last ned bilde
Mumiepølser over bålet FOTO: Linn Hines/DNT
Mumiepølser over bålet FOTO: Linn Hines/DNT
Last ned bilde
Klart man kan kle seg ut på tur! FOTO: Linn Hines/DNT
Klart man kan kle seg ut på tur! FOTO: Linn Hines/DNT
Last ned bilde
Det er ikke så mye som skal til for å lage Halloween-stemning! FOTO: Linn Hines/DNT
Det er ikke så mye som skal til for å lage Halloween-stemning! FOTO: Linn Hines/DNT
Last ned bilde
Spiderman har fått skummel tortillalefse FOTO: Linn Hines/DNT
Spiderman har fått skummel tortillalefse FOTO: Linn Hines/DNT
Last ned bilde
Muffins med spindelvev er en vinner FOTO: Linn Hines/DNT
Muffins med spindelvev er en vinner FOTO: Linn Hines/DNT
Last ned bilde
Marshmallows hører med på bålet og er godt i kakaoen. FOTO: Linn Hines/DNT.
Marshmallows hører med på bålet og er godt i kakaoen. FOTO: Linn Hines/DNT.
Last ned bilde

Om Den Norske Turistforening

Den Norske Turistforening
Youngstorget 1
0181 Oslo

Den Norske Turistforening er et forbund av 57 selvstendige medlemsforeninger med tilknyttede lokallag. Det er DNTs medlemsforeninger som driver hytter, merker stier og arrangerer turer.  DNT sentralt (administrasjon og landsstyre) skal legge til rette for at medlemsforeningene får utført sine oppgaver.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Turistforening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Turistforening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Turistforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom