Slik kan voksne lære norsk enklere

Del

Ny forskning viser hvordan voksne med et morsmål som ligger langt fra norsk, eller som kan lite grammatikk, enklere og raskere kan lære norsk.

Språkforsker Gølin Kaurin Nilsen ved Universitetet i Stavanger har studert prosessen mot et mer komplekst språk og funnet hvordan norskundervisning kan tilpasses ulike nivå.

Hun undersøkte 60 besvarelser fra en prøve for voksne som lærer norsk. Prøven består av en muntlig del, leseforståelse, lytteforståelse og skriftlig produksjon. Språkferdighetene vurderes etter fire ferdighetsnivåer, A1, A2, B1 og B2.

Nilsen så spesielt på bruk av substantivfraser, en ordrekke der substantivet er det viktigste ordet, og identifiserte utviklingen mot mer komplekse substantivfraser.

– Det har vært antatt at språket blir mer komplekst etter hvert som en lærer mer, men ingen har tidligere undersøkt når det skjer, i hvilket tempo og med hvilket sluttresultat. For eksempel har mange ment at B1-nivå er et utprøvingsnivå der det skjer mye, og at kompleksitetsutprøving går på bekostning av korrekthet. Jeg har bevist at det er sånn, forklarer forskeren.

Basert på funnene utviklet hun en modell som viser hvordan det skjer en gradvis systematisering og abstrahering av språkstrukturer. Modellen forutsetter at de som skal lære språket hører og leser mye språk, samtidig som de får brukt språket og, bevisst eller ubevisst, testet ut ulike mønstre og strukturer. 

Funnene er publisert i Nilsens doktoravhandling «Substantivfrasens kompleksitetsutvikling i innlærerspråk. En konstruksjonsgrammatisk analyse av skriftlig produksjon fra A1- til B2-nivå».

 

Nøkkelord

Kontakter

Gølin Kaurin Nilsen
E-post: golin.nilsen@uis.no
Mobil: 99 123 737

Bilder

Last ned bilde
Gølin Kaurin Nilsen
Gølin Kaurin Nilsen
Last ned bilde

Lenker

Om Universitetet i Stavanger (UiS)

Universitetet i Stavanger (UiS)
Universitetet i Stavanger (UiS)
Postboks 8600
4036 Stavanger

51 83 10 00http://www.uis.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Stavanger (UiS) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Stavanger (UiS)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom