Slik holder melken seg best i sommer
Alt for mange av oss heller ut melken så snart "best før"-datoen er passert. Oppbevares melken riktig holder den i de fleste tilfeller langt over datoen. Med disse enkle grepene kan du forlenge holdbarheten til melkekartongen i sommervarmen.

Pasteurisering forlenger holdbarheten
I Norge blir det meste av melken lavpasteurisert, noe som betyr at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder. Dette er en skånsom behandling som gjøres for å drepe uønskede mikroorganismer som enten kan forårsake sykdom eller forringe melken. Melken får dermed en stabil og god kvalitet, og samtidig lengre holdbarhet. Verken smak eller næringsinnhold i melk påvirkes nevneverdig av lavpasteurisering. Har du lagt merke til at noen melkevarianter kan stå i romtemperatur i butikk, eller at de har en ekstra lang datostempling trykket på emballasjen? Dette er melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) og denne melken har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong og før den åpnes. Eksempler på dette er noen varianter av smaksatt melk og laktosefri melk.
Forskjell på «Siste forbruksdag» og «Best før»
«Siste forbruksdag» settes på lettbedervelige matvarer som ferskt kjøtt og fisk som kan bli helsemessig utrygge etter datoens utløp. En «best før»-dato handler derimot om hvor lenge produsenten kan garantere for kvaliteten til et produkt, forutsatt at det håndteres riktig. Melk og meieriprodukter har nesten utelukkende «best før»-merking. Datomerkingen på meieriproduktene har lite å si dersom sansene dine forteller deg at produktet fortsatt er bra. Det er opp til forbruker selv å vurdere om melken kan brukes både før og etter datoen ved å lukte, smake og se på den. Blir vi flinkere til dette kan vi både spare penger og unngå unødvendig matsvinn.
Ikke sett melken i kjøleskapsdøren
For at melken ikke skal forringes må den håndteres og oppbevares riktig. Melk skal oppbevares kjølig, helst mellom 0 og 4 °C, og den bør ikke stå i sollys. Unngå derfor at melk blir stående lenge i solen på frokostbordet i sommer.
Når du handler melk i butikk er det lurt å kjøpe melk aller sist, og melken bør settes i kjøleskap straks du kommer hjem. Mange tror at kjøleskapsdøren er en god plassering for melken, men det stemmer ikke siden melken fort kan bli utsatt for varierende temperaturer om døren åpnes ofte. Det beste er å plassere melken i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest.
Melk kan fryses ned
Det er ingen grunn til å helle ut melk, så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Er du skeptisk til å drikke melken etter denne datoen, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper. Du kan også fryse den ned. Tint melk vil endre utseende, men den kan fortsatt brukes til bakst og annen matlaging.
Fakta om melk og holdbarhet
- Mesteparten av melken i Norge lavpasteuriseres, som innebærer at den varmes opp til 72 °C i 15 sekunder.
- Melkens «best før»-dato settes til 13 dager etter at melken blir tappet på kartonger på meieriet.
- Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong og før den åpnes.
- Melken bør oppbevares ved 0-4 °C i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest. Unngå å oppbevare melk i kjøleskapsdøren.
- Unngå å sette melk i sollys.
- Dekk godt til mat med sterk lukt så forandrer ikke melken smak.
- Melk kan også fryses. Bruk den da i bakst eller lignende innen 6 måneder.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smoothiene barna kan spise hver dag4.8.2022 14:36:47 CEST | Pressemelding
Om sommeren har de minste gjerne lyst på is hver dag, og da kan smoothie være et sunnere alternativ som smaker minst like godt som iskrem.
5 gode og sunne frokoster i sommer25.7.2022 11:36:15 CEST | Pressemelding
Lite slår en lang og deilig frokost i sommerferien. Gi kroppen en god start på dagen med en av disse smakfulle og sunne frokostrettene.
Fløte mest populært på norske jordbær27.6.2022 08:30:00 CEST | Pressemelding
Vi går mot høysesong for norske jordbær. De fleste foretrekker å spise jordbær med meieriprodukter som tilbehør, og ifølge en ny undersøkelse er det ett meieriprodukt som skiller seg ut. Nesten 4 av 10 synes norske jordbær smaker best med fløte.
Hva ville du savne mest om råvaren melk forsvant?30.5.2022 10:23:20 CEST | Pressemelding
Onsdag 1. juni feirer vi verdens melkedag. Hvis den allsidige råvaren melk forsvant, ville vi også miste et enormt utvalg av meieriprodukter som alle er foredlet fra en og samme råvare. Aller mest ville nordmenn savne gulost, smør og vanlig hvit melk, ifølge en ny undersøkelse.
Nesten 8 av 10 foretrekker å kjøpe norskprodusert mat og drikke12.5.2022 15:28:38 CEST | Pressemelding
I usikre tider preget av pandemi og krig i Europa ser det ut til at de positive holdningene til norskproduserte matvarer øker. Ifølge en landsrepresentativ holdningsundersøkelse utført i mars i år sier hele 78 % seg enige i at de foretrekker å kjøpe mat og drikke som er produsert i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom